Android Auto - bezprzewodowo
-
Wojtas_gt
- Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Android Auto - bezprzewodowo
Wydaje mi się, że AA wifi działa tylko po 5GHz wifi, duże radio to ma, male podobno nie i dlatego nie można na nim miec bez kabla, ale mogę sie mylic.
Do dłuższych jazd wpinam kabel, uzywajac przez kabel bez wifi smartfon jest zimny i doładowany po dojechaniu, a bez kabla niekoniecznie (jeszcze z S23 nie jechalem godzinami np 12h by zaobserwować czy przerywa ladowanie co troche latem, bo tak robil S20FE, ale jest gorący).
Do dłuższych jazd wpinam kabel, uzywajac przez kabel bez wifi smartfon jest zimny i doładowany po dojechaniu, a bez kabla niekoniecznie (jeszcze z S23 nie jechalem godzinami np 12h by zaobserwować czy przerywa ladowanie co troche latem, bo tak robil S20FE, ale jest gorący).
-
kapelusznik
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Co to jest "małe radio"?
Mam Reference z podstawowym radiem i mam bezprzewodowe AA.
-
Wojtas_gt
Male czyli maly ekran i galki do krecenia. Ja mam polifta z 2020 z dużym ekranem bez gałek, jeszcze niedawno to był warunek bezprzewodowego AA, ale teraz juz moglo to ulec zmianie.kapelusznik pisze: ↑05 maja 2024, 13:48Co to jest "małe radio"?
-
kapelusznik
- Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Oba typy radia obsługują już AA bezprzewodowo. Mniejszy 8,25'' - nazywa się Media system+, a większy - 9,2'' Navi system+. To drugie jest obecnie oferowane tylko z nawigacją fabryczną. Dopłata wychodzi na tyle duża (ponad 4 tys zł), że nie bardzo się to opłaca, bo wiadomo, że nawigacje ze smartfonu będą zawsze lepsze, bardziej aktualne. Rozumiem, że połączony telefon po kablu mniej się nagrzewa i przy okazji doładowuje, więc jest zdecydowanie lepszy na dłuższe trasy. Natomiast stabilność obu połączeń jest obecnie podobna, czyli generalnie OK, ale czasem rozłącza nadal?
-
Wojtas_gt
Ja rzadko korzystam z AA, jezdzac w okolicy, do pracy - uzywam bt do muzyki, ewentualnych rozmow tel. Bywa ze AA nagle zastrajkuje gdy wsiadam i nie mogę się połączyć- wtedy pomaga restart telefonu i radia. Wydaje mi się, że niełatwo jest programistom smartfonow sprostac temu, by auta z AA sprzed lat tak samo działały z coraz to nowszymi smartfonami i będzie się to czasem krzaczyło, póki nie powstanie cos lepszego i radia samochodowe choc troche dogonią mocami obliczeniowymi telefony.Skylla pisze: ↑05 maja 2024, 22:52Oba typy radia obsługują już AA bezprzewodowo. Mniejszy 8,25'' - nazywa się Media system+, a większy - 9,2'' Navi system+. To drugie jest obecnie oferowane tylko z nawigacją fabryczną. Dopłata wychodzi na tyle duża (ponad 4 tys zł), że nie bardzo się to opłaca, bo wiadomo, że nawigacje ze smartfonu będą zawsze lepsze, bardziej aktualne. Rozumiem, że połączony telefon po kablu mniej się nagrzewa i przy okazji doładowuje, więc jest zdecydowanie lepszy na dłuższe trasy. Natomiast stabilność obu połączeń jest obecnie podobna, czyli generalnie OK, ale czasem rozłącza nadal?
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
A jak szybko rozłączyć android auto i potem jakoś prosto je włączyć? Pytam, bo wydaje mi się, że obecnie łączy się zawsze przy wsiadaniu do auta i pracuje w tle, nawet jak nie jest na ekranie auta. Czy wtedy jednak nie działa? Pytam bo drenuje baterię i czasem tez nagrzewa smartfona, a faktycznie często jest zupełnie zbędne.Wojtas_gt pisze: ↑05 maja 2024, 23:27Ja rzadko korzystam z AA, jezdzac w okolicy, do pracy - uzywam bt do muzyki, ewentualnych rozmow tel. Bywa ze AA nagle zastrajkuje gdy wsiadam i nie mogę się połączyć- wtedy pomaga restart telefonu i radia. Wydaje mi się, że niełatwo jest programistom smartfonow sprostac temu, by auta z AA sprzed lat tak samo działały z coraz to nowszymi smartfonami i będzie się to czasem krzaczyło, póki nie powstanie cos lepszego i radia samochodowe choc troche dogonią mocami obliczeniowymi telefony.
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
W ustawieniach AA na telefonie zmień, żeby nie łączyło z samochodem za każdym razem, tylko "na życzenie".Skylla pisze: ↑16 maja 2024, 16:11A jak szybko rozłączyć android auto i potem jakoś prosto je włączyć? Pytam, bo wydaje mi się, że obecnie łączy się zawsze przy wsiadaniu do auta i pracuje w tle, nawet jak nie jest na ekranie auta. Czy wtedy jednak nie działa? Pytam bo drenuje baterię i czasem tez nagrzewa smartfona, a faktycznie często jest zupełnie zbędne.
-
Wojtas_gt
Na ekranie, na którym są ikony jest ikona Seat, klikam i pojawia się ekran wiązania/ wyboru telefonu, klikam w kafelek 1 powyzej, rozlaczam I przestaje przy wsiadaniu samo się wiązać. Robie to ręcznie kiedy potrzebuje.Skylla pisze: ↑16 maja 2024, 16:11A jak szybko rozłączyć android auto i potem jakoś prosto je włączyć? Pytam, bo wydaje mi się, że obecnie łączy się zawsze przy wsiadaniu do auta i pracuje w tle, nawet jak nie jest na ekranie auta. Czy wtedy jednak nie działa? Pytam bo drenuje baterię i czasem tez nagrzewa smartfona, a faktycznie często jest zupełnie zbędne.Wojtas_gt pisze: ↑05 maja 2024, 23:27Ja rzadko korzystam z AA, jezdzac w okolicy, do pracy - uzywam bt do muzyki, ewentualnych rozmow tel. Bywa ze AA nagle zastrajkuje gdy wsiadam i nie mogę się połączyć- wtedy pomaga restart telefonu i radia. Wydaje mi się, że niełatwo jest programistom smartfonow sprostac temu, by auta z AA sprzed lat tak samo działały z coraz to nowszymi smartfonami i będzie się to czasem krzaczyło, póki nie powstanie cos lepszego i radia samochodowe choc troche dogonią mocami obliczeniowymi telefony.
-
___Wojtek___
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI 150 KM DSG
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 0