Android Auto - bezprzewodowo

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Wojtas_gt
Samochód: Seat Ateca Xp FL 2020 1.5 TSI DSG nevada white
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Re: Android Auto - bezprzewodowo

Post autor: Wojtas_gt »

Wydaje mi się, że AA wifi działa tylko po 5GHz wifi, duże radio to ma, male podobno nie i dlatego nie można na nim miec bez kabla, ale mogę sie mylic.
Do dłuższych jazd wpinam kabel, uzywajac przez kabel bez wifi smartfon jest zimny i doładowany po dojechaniu, a bez kabla niekoniecznie (jeszcze z S23 nie jechalem godzinami np 12h by zaobserwować czy przerywa ladowanie co troche latem, bo tak robil S20FE, ale jest gorący).

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kapelusznik »

Co to jest "małe radio"?
Mam Reference z podstawowym radiem i mam bezprzewodowe AA.

Wojtas_gt

kapelusznik pisze:
05 maja 2024, 13:48
Co to jest "małe radio"?
Mam Reference z podstawowym radiem i mam bezprzewodowe AA.
Male czyli maly ekran i galki do krecenia. Ja mam polifta z 2020 z dużym ekranem bez gałek, jeszcze niedawno to był warunek bezprzewodowego AA, ale teraz juz moglo to ulec zmianie.

kapelusznik
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 TSI
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Post autor: kapelusznik »

8" z gałkami
Auto z 2022, MR 2023

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Oba typy radia obsługują już AA bezprzewodowo. Mniejszy 8,25'' - nazywa się Media system+, a większy - 9,2'' Navi system+. To drugie jest obecnie oferowane tylko z nawigacją fabryczną. Dopłata wychodzi na tyle duża (ponad 4 tys zł), że nie bardzo się to opłaca, bo wiadomo, że nawigacje ze smartfonu będą zawsze lepsze, bardziej aktualne. Rozumiem, że połączony telefon po kablu mniej się nagrzewa i przy okazji doładowuje, więc jest zdecydowanie lepszy na dłuższe trasy. Natomiast stabilność obu połączeń jest obecnie podobna, czyli generalnie OK, ale czasem rozłącza nadal?

Wojtas_gt

Skylla pisze:
05 maja 2024, 22:52
Oba typy radia obsługują już AA bezprzewodowo. Mniejszy 8,25'' - nazywa się Media system+, a większy - 9,2'' Navi system+. To drugie jest obecnie oferowane tylko z nawigacją fabryczną. Dopłata wychodzi na tyle duża (ponad 4 tys zł), że nie bardzo się to opłaca, bo wiadomo, że nawigacje ze smartfonu będą zawsze lepsze, bardziej aktualne. Rozumiem, że połączony telefon po kablu mniej się nagrzewa i przy okazji doładowuje, więc jest zdecydowanie lepszy na dłuższe trasy. Natomiast stabilność obu połączeń jest obecnie podobna, czyli generalnie OK, ale czasem rozłącza nadal?
Ja rzadko korzystam z AA, jezdzac w okolicy, do pracy - uzywam bt do muzyki, ewentualnych rozmow tel. Bywa ze AA nagle zastrajkuje gdy wsiadam i nie mogę się połączyć- wtedy pomaga restart telefonu i radia. Wydaje mi się, że niełatwo jest programistom smartfonow sprostac temu, by auta z AA sprzed lat tak samo działały z coraz to nowszymi smartfonami i będzie się to czasem krzaczyło, póki nie powstanie cos lepszego i radia samochodowe choc troche dogonią mocami obliczeniowymi telefony.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Wojtas_gt pisze:
05 maja 2024, 23:27
Ja rzadko korzystam z AA, jezdzac w okolicy, do pracy - uzywam bt do muzyki, ewentualnych rozmow tel. Bywa ze AA nagle zastrajkuje gdy wsiadam i nie mogę się połączyć- wtedy pomaga restart telefonu i radia. Wydaje mi się, że niełatwo jest programistom smartfonow sprostac temu, by auta z AA sprzed lat tak samo działały z coraz to nowszymi smartfonami i będzie się to czasem krzaczyło, póki nie powstanie cos lepszego i radia samochodowe choc troche dogonią mocami obliczeniowymi telefony.
A jak szybko rozłączyć android auto i potem jakoś prosto je włączyć? Pytam, bo wydaje mi się, że obecnie łączy się zawsze przy wsiadaniu do auta i pracuje w tle, nawet jak nie jest na ekranie auta. Czy wtedy jednak nie działa? Pytam bo drenuje baterię i czasem tez nagrzewa smartfona, a faktycznie często jest zupełnie zbędne.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Skylla pisze:
16 maja 2024, 16:11
A jak szybko rozłączyć android auto i potem jakoś prosto je włączyć? Pytam, bo wydaje mi się, że obecnie łączy się zawsze przy wsiadaniu do auta i pracuje w tle, nawet jak nie jest na ekranie auta. Czy wtedy jednak nie działa? Pytam bo drenuje baterię i czasem tez nagrzewa smartfona, a faktycznie często jest zupełnie zbędne.
W ustawieniach AA na telefonie zmień, żeby nie łączyło z samochodem za każdym razem, tylko "na życzenie". :) A połączyć się można na ekranie multimediów w widoku dostępnych telefonów.

Wojtas_gt

Skylla pisze:
16 maja 2024, 16:11
Wojtas_gt pisze:
05 maja 2024, 23:27
Na ekranie, na którym są ikony jest ikona Seat, klikam i pojawia się ekran wiązania/ wyboru telefonu, klikam w kafelek 1 powyzej, rozlaczam I przestaje przy wsiadaniu samo się wiązać. Robie to ręcznie kiedy potrzebuje.

___Wojtek___
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI 150 KM DSG
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: ___Wojtek___ »

Czy ktoś wie dlaczego ta opcja jest wygaszona i jak ją można uaktywnić?
Obrazek

excited gif

ODPOWIEDZ