Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !

Post autor: Misiek »

Czy spotkał się ktoś z Was kiedyś z taką sytuacją, że jeżeli w pobliżu (około pół metra) znajduje się inny samochód, to jest problem z otwarciem drzwi z aktywnym Keyless ? Przy większej odległości, a tym bardziej "na wolnej przestrzeni", nie ma tego problemu i nawet trzymając kluczyk w maksymalnie wyciągniętej dłoni (odległość od samochodu) otwiera się od pierwszego chwytu. Faktycznie na ogół są to wtedy współczesne samochody, więc także mogą mieć swój odpowiednik Keyless'a i być może wzajemnie się zakłócają. Co prawda baterii nie sprawdzałem, ale kluczyk przez większość dnia leży nieruchomo, nawet w pracy, więc deaktywuje się i pobiera minimalną ilość energii. Poza tym tak było od początku używania i dzieje się tak na obu kluczykach, sprawdzałem. Klapa bagażnika, także otwiera się normalnie, bo nie ma w pobliżu innych aut.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Misiek pisze:
09 maja 2024, 11:24
Czy spotkał się ktoś z Was kiedyś z taką sytuacją, że jeżeli w pobliżu (około pół metra) znajduje się inny samochód, to jest problem z otwarciem drzwi z aktywnym Keyless ? Przy większej odległości, a tym bardziej "na wolnej przestrzeni", nie ma tego problemu i nawet trzymając kluczyk w maksymalnie wyciągniętej dłoni (odległość od samochodu) otwiera się od pierwszego chwytu. Faktycznie na ogół są to wtedy współczesne samochody, więc także mogą mieć swój odpowiednik Keyless'a i być może wzajemnie się zakłócają. Co prawda baterii nie sprawdzałem, ale kluczyk przez większość dnia leży nieruchomo, nawet w pracy, więc deaktywuje się i pobiera minimalną ilość energii. Poza tym tak było od początku używania i dzieje się tak na obu kluczykach, sprawdzałem. Klapa bagażnika, także otwiera się normalnie, bo nie ma w pobliżu innych aut.
Ja takiej zależności u siebie nie zauważyłem, żeby przez inne blisko zaparkowane samochody (np. w galerii handlowej) nie chciał otworzyć przez dotyk. Czasem owszem, odmawia otwarcia, ale to albo jakiś inny błąd, albo taka zależność, że jak często używam keyless, to raz na jakiś czas wymaga użycia przycisku na pilocie, żeby potwierdzić, że ja to ja. :D

Tarki
Samochód: Ateca Xperience 1,5 TSI manual
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tarki »

Witam,

czy felgi 7j17 et40 z oponami 215/55R17 będą pasować do Ateci (ver. Xperience). Nie będzie nic obcierać?

pozdrawiam MT

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Tarki pisze:
23 maja 2024, 13:37
Witam,

czy felgi 7j17 et40 z oponami 215/55R17 będą pasować do Ateci (ver. Xperience). Nie będzie nic obcierać?

pozdrawiam MT
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 5-tsi--148

Ewentualnie na górze zmień parametry samochodu.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Tarki
Samochód: Ateca Xperience 1,5 TSI manual
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tarki »

Misiek pisze:
23 maja 2024, 15:44
Tarki pisze:
23 maja 2024, 13:37
Witam,

pozdrawiam MT
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 5-tsi--148

Ewentualnie na górze zmień parametry samochodu.
-----------
Dzięki, czyli rozumiem iż nic spoza tej tabelki nie będzie pasować?

KarolEek88
Samochód: Seat Ateca Xperience 2024rr.
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: KarolEek88 »

Witam,
jestem świeżym właścicielem Seata Ateca 1,5 150km Xperience. Od samego początku w samochodzie pojawiają się dziwne szumy, świszczenie z okolic przedniej szyby przy prędkościach od 100km/h i wyższych. Oczywiście zgłoszę to przy wymianie oleju jak pykną pierwsze 3k km ale chce zapytać może ktoś z posiadaczy tego modelu ma lub miał podobny problem?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję

Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

W instrukcji chyba nic nie ma na ten temat. Kiedy na kierownicy wciśniemy View i potem lewy przycisk powyżej to zmieniamy sobie widok: zużycie chwilowe, od uruchomienia, temp oleju itp. Jest tam jednak także opcja Zamknij - wiadomo do czego - oraz Ustawienia - nie mam pojęcia po co, bo nie reaguje na nic. Czy ona do czegoś służy?

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

KarolEek88 pisze:
25 maja 2024, 7:33
Witam,
jestem świeżym właścicielem Seata Ateca 1,5 150km Xperience. Od samego początku w samochodzie pojawiają się dziwne szumy, świszczenie z okolic przedniej szyby przy prędkościach od 100km/h i wyższych. Oczywiście zgłoszę to przy wymianie oleju jak pykną pierwsze 3k km ale chce zapytać może ktoś z posiadaczy tego modelu ma lub miał podobny problem?

Tak, też to mam, tak jakby delikatny szum radia, które zgubiło stację radiową :)
Lokalizacja wydaje się być dziwna, bo słychać to jakby ze środka szyby przed kierowcą, a nie na dole, górze, czy po boku, ale może to tylko złudzenie.
Obstawiam te gumowe listwy po bokach szyby albo podcięty reling dachowy (tzn. że nie łączy się płynnie z dachem, tylko ma takie jakby podcięcie z przodu, co może powodować zawirowania powietrza albo to specjalny zabieg aerodynamiczny inżynierów, żeby właśnie zniwelować hałas)
Jaką masz szybę? Zwykła, czy grzaną? Ja mam grzaną i zastanawiam się, czy ona ma dodatkową warstwę wyciszającą przez tę folię grzewczą i warstwę solarną, jeśli tak, to może resztę hałasów tłumi bardziej, przez to słychać mocniej ten szum pędu powietrza.
Kiedy jedziesz na ten serwis? mi dopiero 1000km stuknął, więc ja pewnie za jakieś 2 miesiące dopiero. Jeśli będziesz wcześniej, to daj znać co powiedzieli, a może nawet zrobili.

KarolEek88
Samochód: Seat Ateca Xperience 2024rr.
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: KarolEek88 »

kmw pisze:
KarolEek88 pisze:
25 maja 2024, 7:33
Witam,

Tak, też to mam, tak jakby delikatny szum radia, które zgubiło stację radiową :)
Lokalizacja wydaje się być dziwna, bo słychać to jakby ze środka szyby przed kierowcą, a nie na dole, górze, czy po boku, ale może to tylko złudzenie.
Obstawiam te gumowe listwy po bokach szyby albo podcięty reling dachowy (tzn. że nie łączy się płynnie z dachem, tylko ma takie jakby podcięcie z przodu, co może powodować zawirowania powietrza albo to specjalny zabieg aerodynamiczny inżynierów, żeby właśnie zniwelować hałas)
Jaką masz szybę? Zwykła, czy grzaną? Ja mam grzaną i zastanawiam się, czy ona ma dodatkową warstwę wyciszającą przez tę folię grzewczą i warstwę solarną, jeśli tak, to może resztę hałasów tłumi bardziej, przez to słychać mocniej ten szum pędu powietrza.
Kiedy jedziesz na ten serwis? mi dopiero 1000km stuknął, więc ja pewnie za jakieś 2 miesiące dopiero. Jeśli będziesz wcześniej, to daj znać co powiedzieli, a może nawet zrobili.
Też myślałem, że to może relingi ale czy to byłoby słyszalne tak jak to napisałeś na środku szyby... ja to nawet myślę że to na środku szyby na dole przy wycieraczkach.
Też mam grzaną szybę. Mam przejechane powyżej 2k także niebawem będę umawiał się na wymianę oleju to zgłoszę to.
Obstawiam, że powiedzą, że tak ma być niestety...
Na jeździe próbnej nie wychwyciłem tego albo nie było. Postaram przejechać się inną Ateca, która będą mieli na placu i zobaczymy.
Oczywiście dam znać co wyniknie.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

jak się przypatrzyłem, to może to być pęd powietrza podbity przez lekko skierowaną ku górze tylną krawędź maski i albo z impetem rozbija się o dolno środkową część nie tak mocno pochylonej jak w innych autach szyby albo gdzieś jeszcze zahacza o mocowanie pór wycieraczek albo same wycieraczki, ale to raczej byłby świst, a nie szum, hmm. A inni, zwłaszcza właściciele Ateki bez grzanej szyby też mają taki efekt?

ODPOWIEDZ