Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
peargrammer
Samochód: Seat Ateca FR FL 1.5TSI DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Re: Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Post autor: peargrammer »

Cześć, seat Ateca poliftowy, duży ekran z ładowarką indukcyjną czy mimo to Apple carplay działa tylko przewodowo czy da się to jakoś ustawić?

Jeżeli trzeba dokupować jakieś transmitery podłączane do USB to czy działają ze złączami USB C z tyłu?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

peargrammer pisze:
06 cze 2024, 23:44
Cześć, seat Ateca poliftowy, duży ekran z ładowarką indukcyjną czy mimo to Apple carplay działa tylko przewodowo czy da się to jakoś ustawić?

Jeżeli trzeba dokupować jakieś transmitery podłączane do USB to czy działają ze złączami USB C z tyłu?
To zależy, ponieważ z tego, co wiem pierwsze modele poliftu nie miały możliwości łączenia się bezprzewodowo i nie jestem pewien, czy to w ogóle można zakodować co do portów USB to te umieszczone z tyłu nie mają połączenia z systemem tam jest tylko zasilanie do ładowania.

peargrammer

Odkopałem ten wątek od samego początku, więc podsumuję dla potomnych, pierwsze modele po FL mimo ładowarki indukcyjnej miały regionalnie zablokowanego bezprzewodowego FullLinka.
Dobra wiadomość jest taka, że można to odblokować za pomocą OBD.

Więc jeszcze na koniec pytanie, czy jest ktoś z Warszawy lub okolic do powiedzmy 100 km z OBD i mógłby to odblokować. Oczywiście za opłatą za fatygę i użyczenie sprzętu ;)

Pozdrawiam ;)

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

peargrammer pisze:
07 lip 2024, 0:17
Odkopałem ten wątek od samego początku, więc podsumuję dla potomnych, pierwsze modele po FL mimo ładowarki indukcyjnej miały regionalnie zablokowanego bezprzewodowego FullLinka.
Dobra wiadomość jest taka, że można to odblokować za pomocą OBD.

Więc jeszcze na koniec pytanie, czy jest ktoś z Warszawy lub okolic do powiedzmy 100 km z OBD i mógłby to odblokować. Oczywiście za opłatą za fatygę i użyczenie sprzętu ;)

Pozdrawiam ;)
o ile to wogóle możliwe i to zrobisz przez ODB bez kodu SWAp stawiam skrzynke gorzały!!

peargrammer

dzwoniec pisze:
24 wrz 2021, 13:05
Potwierdzam, że wszystko działa dla Cupra Ateca FL z października 2020. Telefon: iPhone 12.

Telefon podłączony do hotspota / WiFi w samochodzie. Mam aktywny pakiet od Cubic Telecom.

Jedyne co trzeba było zrobić to w sterowniku 5F zmienić:
1) function_configuration_connectivity-app_connect_over_wifi = yes
2) function_configuration_connectivity-apple_car_play = switch from usb only to on
3) function_configuration_connectivity-google_android_auto = switch from usb only to on

Żadnych resetów, usuwania / dodawania telefonów ani nic - po prostu zakodować przy włączonym zapłonie i od razu można było się łączyć bez kabla.
@geranium Wygląda na to, że koledzy robili już takie rzeczy w 2021 ;)

Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Coran »

Taki ciekawy feature odkryłem w działaniu CarPlay. Mam wykupioną mapę TomTom na telefon - od zawsze używam tych mapek :) tyle że urządzeń. Apkę TomTom'a mam zwykle wyłączoną. Ale na drodze do pracy na ograniczeniu 40,tak gdzie stoi aktywny fotoradar, praktycznie zawsze dostaję ostrzeżenie :) Dosyć przydatne jak rano się zasuwa do pracy na autopilocie. Tak jakby mapa pracowała w tle ?

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Przed chwilą łączyłem z autem nowy telefon. Takie operacje przypominają jak gównianą robotę wykonali autorzy oprogramowania. Co ciekawe, sam proces był banalnie prosty i zasadniczo wszystkie kroki, które wykonywałem ostatecznie doprowadziły do sukcesu. Tyle, że każdy z tych kroków kończył się komunikatami z infotainmentu, że "nie powiodło się", "nie udało się nawiązać połączenia", "nie jest dostępny", "połączenie zerwane" itp itd. Tak, jakby te wszystkie operacje wykonywały się 3x dłużej, niż oprogramowaniu pozwolono czekać na efekt :D :lol: :) I kiedy już miałem temat olać, by wrócić do niego później, to CarPlay nawiązał połączenie :lol: :D :)

Gorsze jest to, że w zasadzie nie przeszedłem przez ani jeden krok weryfikujący czy wolno mi łączyć telefon (bezpieczeństwo). Był moment gdzie jakiś PIN 6-cyfrowy mignął na ekranie, ale nawet nie poczekało na moje potwierdzenie...

Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Coran »

Czy ktoś wie jak wyświetlić na ekranie radia SMS ? Szukałem na forum ale nie znalazłem nic na ten temat.
U mnie jest tylko info, że przyszedł SMS, od jakiej osoby i propozycja od SIRI czy odpowiedzieć. Zawsze szybko odpowiadam "no", bo zwykle gdzieś jadę i wolę nie kombinować. Kolega mi podpowiedział, że Apple zablokował możliwość czytania przez kierowcę SMS na ekranie, żeby nie rozpraszać kierowcy ??? W C-max z 2014, po wciśnięciu jednego klawisza miałem sms na ekranie a tu takie coś :(

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2502 razy

Post autor: Misiek »

Coran pisze:
09 paź 2024, 0:05
Czy ktoś wie jak wyświetlić na ekranie radia SMS ? Szukałem na forum ale nie znalazłem nic na ten temat.
U mnie jest tylko info, że przyszedł SMS, od jakiej osoby i propozycja od SIRI czy odpowiedzieć. Zawsze szybko odpowiadam "no", bo zwykle gdzieś jadę i wolę nie kombinować. Kolega mi podpowiedział, że Apple zablokował możliwość czytania przez kierowcę SMS na ekranie, żeby nie rozpraszać kierowcy ??? W C-max z 2014, po wciśnięciu jednego klawisza miałem sms na ekranie a tu takie coś :(
Teraz na wszystkie możliwe sposoby dbają o bezpieczeństwo, a jak sam napisałeś czytanie wiadomości, to znaczne rozproszenie uwagi, czy to na smartfonie, czy to na ekranie samochodu. W 2014 podejście do tych spraw było zupełnie inne, więc to możliwe.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

Coran pisze:
09 paź 2024, 0:05
w moim my 18 można odczytać i odpisywać na ekranie nic nie jest zablokowane
oso soplón !!! :lol:

ODPOWIEDZ