DCC hit czy kit?

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Przyszły Atekowicz
Samochód: Skoda Yeti 1.8 TSI 4x4 160
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

DCC hit czy kit?

Post autor: Przyszły Atekowicz »

Cześć, pytanie raczej do użytkowników FR lub tych którzy mają doświadczenie z DCC od innych aut grupy VW. Czy jest to rozsądna opcja i naprawdę jest różnica komfortu resorowania lub wystarczająco odczuwalna żeby dopłacić?

Sponsor

Kalinski

DCC hit czy kit?

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

DCC hit czy kit?

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: DCC hit czy kit?

Post autor: sailor 88 »

DCC to super sprawa!!! Warto dopłacić, szczególnie jeżeli decydujesz się na jakieś większe felgi. W Atece nie wiem, ale w innych autach VW sprawuje się wyśmienicie, na zakresie "komfort" auto płynie. Ale pamiętaj, nie jest to połączone z regulacją prześwitu, to tylko "zmiękczanie" lub "utwardzanie" zawieszenia. Jedyny minus, to ewentualna wymiana takich magnetycznych amortyzatorów, po gwarancji oczywiście. Są baaardzo drogie!!!
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Kamyczek
Samochód: ATECA 2.0 TSI FR DSG7 4-DRIVE

Post autor: Kamyczek »

Ja mam bez dcc i jakoś nie przychodzi mi do głowy żeby czegoś mi brakowało . Za tą cenę wolał bym dopłacić do lepszego silnika ACC lub innego bardziej przydatnego dodatku jeśli go brak , poza tym cena amorów po gwarancji raczej zniechęca ...

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Ja jeździłem Paskiem b8 i zawias rewelacja, jedynie cena zniechęca ale uważam że warto.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
klosik
Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TSI

Post autor: klosik »

Wg mnie DCC w Atece ma sens, jeśli standardowy zawias jest dla Ciebie za mało sportowy. Po przestawieniu zawieszenia na tryb sport prowadzi się jak niski sportowy hatchback. Jednak jeśli oczekujesz większego komfortu, to tryb comfort jest niestety również dość twardy. Przydałby się comfort plus :) ale to tylko moje subiektywne zdanie przy 18" kołach

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

Czyżby szansa na jakąś akcję serwisową w najbliższym roku?

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

TLDR?

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

TL;DR: Głośne na nierównościach amortyzatory, zwłaszcza z DCC - ponoć VAG powoli przyznaje, że coś jest na rzeczy, choć nie do końca wiadomo na czym polega problem. Narazie głównie dot. Passata i Superba, ale możliwe że to szerszy problem.

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Nie wiem jak z Ateca'mi ale jeździłem Leonem (5F) z DCC i bez i problem nie jest związany z zawiasem ale z absolutnym brakiem wyciszenia tyłu auta. Ostatnio rozebrałem tył w swoim aucie i była GOŁA blacha. Zero filcu, styropianu etc. Jakby dodać, duże felgi (18"), niewielką odległość koła od nadkola to mamy powód. Po wygłuszeniu jest lepiej (1,5mm alubutyl plus pianka - ile się da poupychać). W mojej opinii T-Roc rodziców (silnik 1,5) jest znacznie lepiej wyciszony. Po prostu wywalają z auta wygłuszenie aby były lżejsze. Nie wiem jak w Atecach ale w Leonach jest twardy zawias. Nie wiem czy coś VAG z tym zrobi ale wątpię. Znając VAG powiedzą, że ten typ tak ma i że to cecha produktu.

Ja mam wrażenie, że większa guma (np zejście z 18 cali na np 17") by pomogło. Do tego trzeba patrzeć na twardość gumy. Ja mam Micheliny Primacy 4 i o ile na początku czułem różnice pomiędzy nimi na oryginalnymi Bridgestonami Potenza to teraz jakby się utwardziły i są głośniejsze. Znacznie cichsze były Dunlopy RT Sport Maxx (pierwsza generacja) jakie miałem w poprzednim Leonie. Do tego to ciśnienie w moich oponach. Przód 2,6 a tył 2,4 i to jest komfort wg tabliczki ;)
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

O hałasie, stukach i ciągłym szumie pisałem wcześniej w innym wątku i widzę, że w tym nagraniu to się potwierdza. Według mnie, i tego pana z nagrania także, głównym powodem jest bardzo słabe wyciszenie (zaglądałem pod podłogę Ateki i "uderzyła mnie" tam całkowicie goła blacha, zero czegokolwiek w ogóle, co także potwierdza pan z nagrania) i mam nadzieję, że po powrocie ze specjalistycznej firmy zauważalnie się to zmieni i nie będę żałował wdanych na to pieniędzy. Prawdopodobnie znów niektórym się to nie spodoba (ja nie widzę w porównaniach nic złego), ale znów muszę porównać z Galaxy : tam klekot silnika potrafił zagłuszyć wiele, na prawdę wiele, ale fakt jest faktem, że nigdy w nim nie słyszałem narastającego wraz z szybkością szumu kół lub łożysk, a w Arece w związku z o wiele cichszym silnikiem słychać to wyraźnie już od 40 - 50 km/h, jeśli nawet nie mniej, nie wspominając o naszej codziennie przejeżdżanej "obwodówce" i 70. Druga sprawa, to jazda po polbruku z szybkością parkingową, czyli max 10 - 15 km/h - słychać jakby terkotanie, nie wspominając o drżeniu i charakterystycznym wibrowaniu,czy rezonansie całej karoserii. Po klasycznym bruku jeszcze nie jechałem, ale podejrzewam, że będzie to jeszcze gorsze niż polbruk. Po przesiadce z Kangura na Galaxy byłym urzeczony kulturą pracy zawieszenia (także różnica w szerokości opony : 165 lub 175 -> 215), gdzie na wspomnianym klasycznym bruku samochód po prostu płynął, żadnych wibracji, czy hałasu, gdzie Kangur potwornie hałasował i niemiłosiernie trząsł się, ale to był samochód bardzo oszczędnościowy (tani, bardzo tani, dostawczak z gołą blachą w prawie całym wnętrzu) i powinno się mu to wybaczyć. Jakoś po dobroci, z własnej woli nie za bardzo mi się chce przetestować na tym bruku Ateki. Także całkowicie zgadzam się ze wszystkimi spostrzeżeniami pana z nagrania i mam nadzieję, że na początek solidne wyciszenie maksymalnie wszędzie gdzie się tylko da znacząco zmieni ten stan rzeczy. A na ewentualną akcję serwisową poczekam i mam nadzieję, że będzie ona dotyczyła także i Atek, a nie tylko Volkswagenów.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ