Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp

Post autor: Kubawojcik »

To co nazwales wypoziomowaniem jest tylko testem silniczkow.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Lukasz2024 pisze:
26 cze 2024, 10:17
Witam
Mam ten sam problem, pomimo wyłączenia auta i ponownym uruchomieniu po zapakowaniu bagażu światła swieca w niebo i nie dostosowują się do obciążenia z tyłu, w poniedziałek sprawa zgłoszona do ASO, pracownicy sprawdzili czujnik poziomowania stwierdzając, że działa prawidłowo, ale coś jest nie tak bo światła się nie opuszczają po obciążeniu z tyłu... :shock: Mieli się kontaktować z Poznaniem. Teraz czekam na informacje co dalej, pracownik serwisu wspominał, że może się tak zdarzyć że trzeba będzie auto zostawić na parę dni żeby poszukać usterki. Produkcja auta końcówka maja.
Hmm, mój z kwietnia... czyżby coś skopali w oprogramowaniu albo osprzęcie?
W poprzednim 13 letnim aucie i wcześniejszym z 2005 roku miałem też układ "samopoziomowania" xenonów, gdzie do wahacza podłączona była plastikowa dźwignia "potencjometru" wiązka światła korygowała się w miarę na bieżąco, w sensie jak ktoś wsiadał/wysiadał, to reflektory świeciły na tym samym poziomie. Dziwne by było gdyby tu tylko raz miało to miejsce przy odpalaniu samochodu.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Gdyby sie korygowalo na biezaco to na kazdej dziurze mialbys swiatla opuszczane, tyle ze zanim silnik by je opuscil to juz by musial znowu je podnosic.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

Kubawojcik pisze:
26 cze 2024, 15:54
To co nazwales wypoziomowaniem jest tylko testem silniczkow.
Owszem , test jest ale tylko w dół powrót jest przystosowaniem do obciążenia.

Moim zdaniem światła świecą przy każdym obciążeniu tak samo. Przynajmniej tak widać orientacyjnie na fotkach. Ewidentnie albo czujnik rypniety albo lampy źle ustawione.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

Awatar użytkownika
kmw

Kubawojcik pisze:
28 cze 2024, 20:48
Gdyby sie korygowalo na biezaco to na kazdej dziurze mialbys swiatla opuszczane, tyle ze zanim silnik by je opuscil to juz by musial znowu je podnosic.
Tak właśnie powinno być, ale nie z tak dużą częstotliwością, żeby miało to dynamicznie reagować na wjechanie w dziurę.
Mam w domu jeszcze Golfa 7 z pełnymi ledami, ale nie matrycowymi, czyli podobnie jak Ateca i zrobiłem test:
w Atece: włączony silnik i światła, siadanie w bagażniku i na tylnej kanapie - wiązka światła idzie w górę i tak już zostaje
w Golfie: włączony silnik i światła, siadanie w bagażniku i na tylnej kanapie - wiązka światła idzie w górę, ale po około 1 sekundzie obniża się skokowo do początkowego poziomu

Jestem umówiony na za 2 tygodnie do serwisu, zobaczymy co powiedzą, a może nawet naprawią od razu (po cichu, aczkolwiek świadomie naiwnie na to liczę :) )
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (03 lip 2024, 1:12)
Ocena: 4.76%

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Wyjaśniło się coś z tymi światłami?

Lukasz2024
Samochód: Seat Ateca 1.5 150 KM Xperience
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Lukasz2024 »

Nic, w moim przypadku dalej serwis twierdzi, że nie ma rozwiazania od producetna, więc napisałem pismo do VW Group i czekam na odpowiedź.

Awatar użytkownika
kmw

Lukasz2024 pisze:
19 lip 2024, 10:41
Nic, w moim przypadku dalej serwis twierdzi, że nie ma rozwiazania od producetna, więc napisałem pismo do VW Group i czekam na odpowiedź.
Dzięki, daj znać jak coś będziesz wiedział. U mnie to samo, zostawili auto na kilka dni, żeby sprawdzić co i jak i dali auto zastępcze bez opłaty, po kilku dniach info, że nadal nie wiedzą i auto powinno u nich zostać, że to prawdopodobnie kwestia oprogramowania i trzeba poczekać na aktualizacje od producenta i że autem nie powinno się jeździć. Zdecydowałem się odebrać samochód i poczekać na info o sposobie naprawy niż zostawiać tam samochód na nie wiadomo ile (tydzień, miesiąc, trzy...) i jeździć innym autem niż to, które zamówiłem. Co ciekawe w salonie stała podobna Cupra Ateca 1.5 i widziałem jak przyszli serwisanci, podpinali się do niej kompem i sprawdzali parametry przy obciążeniu i bez, w tej światła się opuszczały. Widocznie były montowane jakieś różne moduły, elementy, może od różnych dostawców i dla obsługi części z nich należy zmienić oprogramowanie albo są wadliwe. Trochę dziwna sytuacja, zobaczymy jak szybko się z tym uporają i czy w ogóle. Serwis przyznał, że faktycznie kilka przypadków już mieli w Atecach z kwiecień-maj 2024.

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

Lukasz2024 pisze:
Witam
Mam ten sam problem, pomimo wyłączenia auta i ponownym uruchomieniu po zapakowaniu bagażu światła swieca w niebo i nie dostosowują się do obciążenia z tyłu, w poniedziałek sprawa zgłoszona do ASO, pracownicy sprawdzili czujnik poziomowania stwierdzając, że działa prawidłowo, ale coś jest nie tak bo światła się nie opuszczają po obciążeniu z tyłu... :shock: Mieli się kontaktować z Poznaniem. Teraz czekam na informacje co dalej, pracownik serwisu wspominał, że może się tak zdarzyć że trzeba będzie auto zostawić na parę dni żeby poszukać usterki. Produkcja auta końcówka maja.
a nie wpadłeś na pomysł żeby podjechać na najblizszą stacje diagnostyczną i sprawdzić światła?
w każdym aucie można wyregulować światła mechanicznie aby potem automatyka utrzymywała światła na właściwym poziomie.
w blokach pomiarowych można odczytać wartości ugięcia auta?

takie proste myślenie => światła są źle ustawione mechanicznie, automatyka jest poza zakresem regulacji i wraca do ustawień mechanicznych...
a może najzwyczajniej w świecie wydaje ci się że świacą za wysoko, w przypadku kontroli drogowej(pomiary, takie akcje już nie raz były) zatrzymany dowod.

Lukasz2024
Samochód: Seat Ateca 1.5 150 KM Xperience
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Lukasz2024 »

geranium pisze:
23 lip 2024, 11:31
Lukasz2024 pisze:
Witam
a nie wpadłeś na pomysł żeby podjechać na najblizszą stacje diagnostyczną i sprawdzić światła?
w każdym aucie można wyregulować światła mechanicznie aby potem automatyka utrzymywała światła na właściwym poziomie.
w blokach pomiarowych można odczytać wartości ugięcia auta?

takie proste myślenie => światła są źle ustawione mechanicznie, automatyka jest poza zakresem regulacji i wraca do ustawień mechanicznych...
a może najzwyczajniej w świecie wydaje ci się że świacą za wysoko, w przypadku kontroli drogowej(pomiary, takie akcje już nie raz były) zatrzymany dowod.
Wyobraź sobie, że wpadłem, sprawdziłem i dalej nic to nie zmieniło. Chyba że idąc tym Twoim prostym mysleniem powinienem jezdzic na stacje diagnostyczną za każdym razem jak dociąże auto. :lol:

ODPOWIEDZ