Brud/wyciek nad alternatorem, plastikowy dolot powietrza?

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
peargrammer
Samochód: Seat Ateca FR FL 1.5TSI DSG
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: peargrammer »

Cześć, jestem nowym posiadaczem Ateci 1.5 tsi po FL.
Zauważyłem, że plastikowa rura nad alternatorem z lewej strony silnika patrząc od przodu auta jest brudna na swojej dolnej cześci, od góry jest okay.

Nie jestem super motoryzacyjny dlatego przychodzę z pytaniem czy jest to normalne na tym elemencie? Jak to u Was wyglada? (Po chwili googlowania wychodzi mi na to, ze może być to część dolotu powietrza, ale pewności brak).

Na dniach wybieram się do serwisu więc pewnie i tak poruszę ten temat niemniej jednak chciałbym poznać opinie użytkowników.

Nie chciałem również tego czyścić, zeby sprawdzić czy wróci przed wycieczką do serwisu wiec niestety takiej informacji nie dostarczę.

Obrazek

Obrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kris70
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI Man 2020 Experience
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Brud/wyciek nad alternatorem, plastikowy dolot powietrza?

Post autor: kris70 »

Dzień Dobry Miałem takie "zapocenie" w Atece poliftowej 1,5 TSI dokładnie w tym samym miejscu na tym kolanku serwis wymienił mi ten element cały łącznie z tym prostym odcinkiem. Niestety trzeba trochę poczekać aż serwis to zamówi i dostanie jeśli auto na gwarancji.
Teraz mijają 2 lata i jest sucho OK.
Pozdrawiam.
Za ten post autor kris70 otrzymał podziękowanie:
peargrammer (07 lip 2024, 0:06)
Ocena: 4.76%

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

peargrammer pisze:
01 lip 2024, 15:27
Cześć, jestem nowym posiadaczem Ateci 1.5 tsi po FL.
Zauważyłem, że plastikowa rura nad alternatorem z lewej strony silnika patrząc od przodu auta jest brudna na swojej dolnej cześci, od góry jest okay.

Nie jestem super motoryzacyjny dlatego przychodzę z pytaniem czy jest to normalne na tym elemencie? Jak to u Was wyglada? (Po chwili googlowania wychodzi mi na to, ze może być to część dolotu powietrza, ale pewności brak).

Na dniach wybieram się do serwisu więc pewnie i tak poruszę ten temat niemniej jednak chciałbym poznać opinie użytkowników.

Nie chciałem również tego czyścić, zeby sprawdzić czy wróci przed wycieczką do serwisu wiec niestety takiej informacji nie dostarczę.

Obrazek

Obrazek
A masz może ubytki płynu chłodniczego ?
Czy ta część nie ma przypadkiem coś wspólnego z tą przypadłością : ?

Bo na to mi wygląda, obym się mylił bo wymiana tylko tego kolanka nie rozwiąże problemu ale go zakamufluje.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2024, 0:48 przez patryk7133, łącznie zmieniany 1 raz.

kris70
Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI Man 2020 Experience
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: kris70 »

Dzień Dobry Minęło 2 lata od wymiany Zero dolewek płynu chłodniczego Stan Ok. serwisowany regularnie w ASO bo gwarancja. Jesliby cos dolewali to by wpisali na fakturze i doliczyli bo to kasa dla nich
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ