W trybie jazdy SPORT przy np. dojeżdżaniu do świateł i redukcji z biegu 4 na 3 i z 3 na 2 czuć takie szarpnięcie nieprzyjemne, w NORMAL też się tak dzieje ale tu chyba tylko z 3 na 2 i jest to dużo mniej odczuwalne niż na SPORT. Dodatkowo jak już się tak zacząłem "wsłuchiwać" w zachowanie auta to zauważyłem, że jak hamuje i prędkość zbliża się do 0 to słychać w aucie delikatny taki jakby gwizd. Mam wrażenie, że nie słychać tego na zewnątrz a jedynie w kabinie bo po otwarciu okien wcale nie słychać tego bardziej. Nie wiem czy to dwie osobne sprawy czy też są ze sobą powiązane, ale macie jakiś pomysł co tu może być grane?
Silnik 1.5TSI
-
r4m
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience 2024
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Silnik 1.5TSI
Witajcie taki temat - Ateca 1.5 z DSG, rocznik 2024, przejechane 2000 km.
W trybie jazdy SPORT przy np. dojeżdżaniu do świateł i redukcji z biegu 4 na 3 i z 3 na 2 czuć takie szarpnięcie nieprzyjemne, w NORMAL też się tak dzieje ale tu chyba tylko z 3 na 2 i jest to dużo mniej odczuwalne niż na SPORT. Dodatkowo jak już się tak zacząłem "wsłuchiwać" w zachowanie auta to zauważyłem, że jak hamuje i prędkość zbliża się do 0 to słychać w aucie delikatny taki jakby gwizd. Mam wrażenie, że nie słychać tego na zewnątrz a jedynie w kabinie bo po otwarciu okien wcale nie słychać tego bardziej. Nie wiem czy to dwie osobne sprawy czy też są ze sobą powiązane, ale macie jakiś pomysł co tu może być grane?
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Przy dojeżdżaniu do świateł bez wciskania pedału gazu występuje hamowanie silnikiem. Po redukcji biegu odczuje się, że się ono zwiększy, ale czy to można nazwać szarpnięciem? Może tak, jeśli ktoś jest przeczulony. Oczywiście możliwa jest też jakaś awaria sprzęgieł, ale przy tym przebiegu? Masz gwarancję, zgłoś w serwisie, niech sprawdza. Sam też możesz porównać wsiadając do innego egzemplarza, choćby demo dilera.
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
-
1285
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Wczoraj jeździlem testówką i wszystko chodziło ładnie ale auto miało 7 tys. przebiegu. Po powrocie do domu poczytałem neta i trochę się wystraszyłem i zacząłem zastanawiać się nad dsg
ale jeśli jest tak jak piszesz to pewnie zdecyduje się na manuala.
- Endrju
- Moderator
- Endrju
- Moderator
Zależy kto uważa ile to jest szybko. Ja mam drugie DSG w Atece w poprzednim miałem 57kkm jak sprzedawałem i nic się nie działo w tym mam 63kk i też nic się nie dzieje a kolega ma przedlifra 20TSI i przy 52kkm wymieniał skrzynie.
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Całą skrzynię, czy tylko sprzęgła.
Najlepiej koszty ewentualnej naprawy/wymiany sprzegieł zaakceptować przy zakupie, wtedy mniej boli. Nikt nie narzeka na wymianę tarcz, klocków, amortyzatorów. Tak samo trzeba podejść do sprzęgła czy dwumasy.
Najlepiej koszty ewentualnej naprawy/wymiany sprzegieł zaakceptować przy zakupie, wtedy mniej boli. Nikt nie narzeka na wymianę tarcz, klocków, amortyzatorów. Tak samo trzeba podejść do sprzęgła czy dwumasy.
- Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowania (w sumie 2):
- kmw (02 paź 2024, 11:09) • Rafiner (17 paź 2024, 23:23)
- Ocena: 9.52%