Ateca style jaki rozmiar opony 19

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Re: Ateca style jaki rozmiar opony 19

Post autor: Misiek »

Capa pisze:
09 cze 2024, 20:10
Tez nie czuję różnicy między comfort a sport. Za to między niskoprofilowym letnimi na 19tkach a standardowym zimowy 17' już ogromną :)
A masz zawieszenie adaptacyjne DCC ?

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Capa »

Tak, brałem z placu i mnie nim uszczęśliwili na siłę. Sam bym nawet nie rozważał przy takiej cenie.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Galaxxyy pisze:
05 cze 2024, 22:58
Na dniach odbieramy Atece w wersji style, chce osrazu kupić felgi 19

Felgi 8,5j szerokości

Zalecane opony to 245/40r19

Zamiennie pasują 225/45r19 posiada ktoś na atece taki rozmiar?

Boimy się że przy 245 komfort jazdy bedzie dużo gorszy i spalalnie wyższe.
W Cupra Ateca 1.5 mam fabryczne 235/45r19, z tego co się orientowałem, to dla wersji z napędem na 4 koła dawali 245/19r19

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

kmw pisze:
17 lip 2024, 15:34
Galaxxyy pisze:
05 cze 2024, 22:58
Na dniach odbieramy Atece w wersji style, chce osrazu kupić felgi 19

Felgi 8,5j szerokości

Zalecane opony to 245/40r19

Zamiennie pasują 225/45r19 posiada ktoś na atece taki rozmiar?

Boimy się że przy 245 komfort jazdy bedzie dużo gorszy i spalalnie wyższe.
W Cupra Ateca 1.5 mam fabryczne 235/45r19, z tego co się orientowałem, to dla wersji z napędem na 4 koła dawali 245/19r19
Osobiście chętnie przesiadłbym się na 18"

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Sorry za offtopic, ale ten temat jest aktywny teraz. Czy do standardowej felgi z FR 18 calowej zamiast opony 215/50 R18 moge zalozyc zamienniki stosowane w 4x4 jak jeszcze byly 225, czy tam byly inne felgi? Te fabryczne Falkeny na wodzie zrywaja przyczepnosc ze ruszyc nie mozna, a na suchym potrafia tracic przyczepnosc na 3 biegu nawet. Myslalem by poprawic trakcje poprzez inna firme i szerokosc gumy.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Misiek

Rafiner pisze:
17 lip 2024, 23:49
Sorry za offtopic, ale ten temat jest aktywny teraz. Czy do standardowej felgi z FR 18 calowej zamiast opony 215/50 R18 moge zalozyc zamienniki stosowane w 4x4 jak jeszcze byly 225, czy tam byly inne felgi? Te fabryczne Falkeny na wodzie zrywaja przyczepnosc ze ruszyc nie mozna, a na suchym potrafia tracic przyczepnosc na 3 biegu nawet. Myslalem by poprawic trakcje poprzez inna firme i szerokosc gumy.
Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale zwróć uwagę, że różnica szerokości pomiędzy 215 i 225, to tylko pół centymetra na stronę, więc spokojnie wejdzie i na felgę i w nadkole. Inna sprawa, że jeżeli profil, czyli wysokość będą i tu i tu takie same, to obwód będzie inny i będziesz miał co najmniej przekłamania wskazań prędkościomierza i odległościomierza. A najlepiej przestudiować wielokrotnie przeze mnie polecaną stronę :
https://rozmiary-opon.pl/size/seat/atec ... 5-tsi--148
A także pierwszy z brzegu kalkulator rozmiarów opon :
https://wulkanista.pl/kalkulator-opon/#kalkulator-opon
Wybierasz swój rozmiar i masz większość zamienników z podanymi różnicami w obwodzie w mm i procent różnicy. Widzę, że ceny są jakieś dziwne, chyba prehistoryczne, ale najważniejsze są przecież inne dane.

Rafiner

Ok dzieki. Ja wiem ze sa zamienniki opon itd. Mi chodzilo o to czy ori felga z FR na przyklad jest taka sama dla 215 jak i 225. Pierwsze byly i sa dalej w FWD, a w AWD byly 225. Jak skoncza mi sie te 215 falcony to bym kupil inne i od razu 225. Jak bedzie ok na tej feldze to tak zrobie.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Tylko po co zakładać opony niezgodne z homologacją? Zawsze to może spowodować problemy.

Misiek

Rafiner pisze:
20 lip 2024, 17:51
Ok dzieki. Ja wiem ze sa zamienniki opon itd. Mi chodzilo o to czy ori felga z FR na przyklad jest taka sama dla 215 jak i 225. Pierwsze byly i sa dalej w FWD, a w AWD byly 225. Jak skoncza mi sie te 215 falcony to bym kupil inne i od razu 225. Jak bedzie ok na tej feldze to tak zrobie.
Na cytowanej przez mnie stronie "rozmiary-opon" masz także i rozmiary felg i w każdej feldze jest jeszcze szerokość oznaczana jako J wyrażona w calach i popatrz, porównaj ją w obu interesujących Cię przypadkach. Nie wiem dlaczego tak jest, ale dla mnie zastanawiające jest to, że w przypadku opon 235 stosowane są dwa rozmiary felg 7 i 7,5, a to przecież ta sama szerokość opony. Jeszcze "gorzej" jest w przypadku 215, bo tutaj jest już i 6 i 7, a to aż 2.5 cm różnicy w szerokości. Widać, że nikt inny się nie wypowiada (nie mamy chyba na forum takiego Sailora od opon i felg), więc ja bym radził, żeby fachowo rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości (poza ASO), to w wolnej chwili udać się do jakiegoś większego, dobrego, cenionego, z tradycją i działającego od wielu lat, lokalnego wulkanizatora i tam zadać to samo pytanie, bo wydaje mi się, że to oni jako niezależni od ASO, które może zacząć wydziwiać, że niezgodne z homologacją, byliby najbardziej kompetentni i zorientowani w tym temacie.

Rafiner

Misiek pisze:
20 lip 2024, 22:37
Rafiner pisze:
20 lip 2024, 17:51
Na cytowanej przez mnie stronie "rozmiary-opon" masz także i rozmiary felg i w każdej feldze jest jeszcze szerokość oznaczana jako J wyrażona w calach i popatrz, porównaj ją w obu interesujących Cię przypadkach. Nie wiem dlaczego tak jest, ale dla mnie zastanawiające jest to, że w przypadku opon 235 stosowane są dwa rozmiary felg 7 i 7,5, a to przecież ta sama szerokość opony. Jeszcze "gorzej" jest w przypadku 215, bo tutaj jest już i 6 i 7, a to aż 2.5 cm różnicy w szerokości. Widać, że nikt inny się nie wypowiada (nie mamy chyba na forum takiego Sailora od opon i felg), więc ja bym radził, żeby fachowo rozwiać wszystkie Twoje wątpliwości (poza ASO), to w wolnej chwili udać się do jakiegoś większego, dobrego, cenionego, z tradycją i działającego od wielu lat, lokalnego wulkanizatora i tam zadać to samo pytanie, bo wydaje mi się, że to oni jako niezależni od ASO, które może zacząć wydziwiać, że niezgodne z homologacją, byliby najbardziej kompetentni i zorientowani w tym temacie.
Dzieki za odpowiedz. U mnie wlasnie ci wulkanizatorzy dziela sie na takich, co wspolpracuja z koncernem Michelin i polecaja opony z tego koncernu i na reszte sraja, na takich od googyeara itd. Zaleznie co chcesz kupic to tam idziesz bo maja najlepsze ceny do innych, ale nie po porade. O felgach nie wspomne, bo to dla nich jest cos do zalozenia opony i tyle.

ODPOWIEDZ