Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2505 razy

Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp

Post autor: Misiek »

geranium pisze:
23 lip 2024, 11:31
...
w każdym aucie można wyregulować światła mechanicznie aby potem automatyka utrzymywała światła na właściwym poziomie.
...
Diagnosta tylko sprawdzi i ustawi pozycję zerową, wyjściową, bez obciążenia, ale jeżeli szwankuje lub w ogóle nie działa autopoziomowanie, to żadne regulacje nic nie dadzą. Pamiętam, że w Galaxy był taki patent, że jak auto było odpalane z włączonymi światłami, to ZAWSZE był wykonywany jakby autotest, czyli światła w dół i za chwilę w górę do właściwego poziomu. Jednak po jakimś czasie zrezygnowałem z tego i zacząłem włączać światła ręcznie zaraz po odpaleniu, bo to jednak jest jakaś mechanika i obawiałem się, że po jakiejś tam ilości (nawet kilka razy dziennie) tych autotestów coś się wreszcie zepsuje i serwis powie, że tego nie da się naprawić i trzeba wymienić całą lampę, a to wiadomo, niemałe koszty. A że jeździłem głównie sam, to sprawdzało się przez te 17 lat. A jak okazjonalnie wiozłem coś ciężkiego w bagażniku, to wtedy na wszelki wypadek żeby nikogo nie oślepiać powracałem do autotestu.

Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

geranium
Samochód: SEAT ATECA 1.5 DSG
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 44 razy

Post autor: geranium »

Lukasz2024 pisze:
23 lip 2024, 14:49
geranium pisze:
Lukasz2024 pisze:
26 cze 2024, 10:17
Witam
Mam ten sam problem, pomimo wyłączenia auta i ponownym uruchomieniu po zapakowaniu bagażu światła swieca w niebo i nie dostosowują się do obciążenia z tyłu, w poniedziałek sprawa zgłoszona do ASO, pracownicy sprawdzili czujnik poziomowania stwierdzając, że działa prawidłowo, ale coś jest nie tak bo światła się nie opuszczają po obciążeniu z tyłu... :shock: Mieli się kontaktować z Poznaniem. Teraz czekam na informacje co dalej, pracownik serwisu wspominał, że może się tak zdarzyć że trzeba będzie auto zostawić na parę dni żeby poszukać usterki. Produkcja auta końcówka maja.
a nie wpadłeś na pomysł żeby podjechać na najblizszą stacje diagnostyczną i sprawdzić światła?
w każdym aucie można wyregulować światła mechanicznie aby potem automatyka utrzymywała światła na właściwym poziomie.
w blokach pomiarowych można odczytać wartości ugięcia auta?

takie proste myślenie => światła są źle ustawione mechanicznie, automatyka jest poza zakresem regulacji i wraca do ustawień mechanicznych...
a może najzwyczajniej w świecie wydaje ci się że świacą za wysoko, w przypadku kontroli drogowej(pomiary, takie akcje już nie raz były) zatrzymany dowod.
Wyobraź sobie, że wpadłem, sprawdziłem i dalej nic to nie zmieniło. Chyba że idąc tym Twoim prostym mysleniem powinienem jezdzic na stacje diagnostyczną za każdym razem jak dociąże auto. :lol:
a co niby miało to zmienić ? skoro diagnosta stwierdził że świecą prawidłowo, to widać tylko ci się zdaje że świacą za wysoko.

geranium

Misiek pisze:
23 lip 2024, 16:06
geranium pisze:
...
...
Diagnosta tylko sprawdzi i ustawi pozycję zerową, wyjściową, bez obciążenia, ale jeżeli szwankuje lub w ogóle nie działa autopoziomowanie, to żadne regulacje nic nie dadzą. Pamiętam, że w Galaxy był taki patent, że jak auto było odpalane z włączonymi światłami, to ZAWSZE był wykonywany jakby autotest, czyli światła w dół i za chwilę w górę do właściwego poziomu. Jednak po jakimś czasie zrezygnowałem z tego i zacząłem włączać światła ręcznie zaraz po odpaleniu, bo to jednak jest jakaś mechanika i obawiałem się, że po jakiejś tam ilości (nawet kilka razy dziennie) tych autotestów coś się wreszcie zepsuje i serwis powie, że tego nie da się naprawić i trzeba wymienić całą lampę, a to wiadomo, niemałe koszty. A że jeździłem głównie sam, to sprawdzało się przez te 17 lat. A jak okazjonalnie wiozłem coś ciężkiego w bagażniku, to wtedy na wszelki wypadek żeby nikogo nie oślepiać powracałem do autotestu.
właśnie o to chodzi....
w każdym aucie z led,ksenon po włączeniu świateł następuje "test" tzn. lampy ustawiają się do pozycji uwzgledniającej odczyt z czujników dodatkowo przy skrętnych reflektorach następuje tzw. zez a więc lampy się rozsuwają na boki by powrócić do właściwej pozycji.
w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości lampy ustawiają minimalną widoczność ustawiają się max w dół aby nie oślepiać innych.
światła w aucie to nie lufa czołgu aby była potrzebna korekta podczas jazdy, no chyba że ktoś doładowuje coś do bagażnika w czasie jazdy lub wskakują dodatkowi pasażerowie..
takie są przepisy, to najprostszy układ stosowany od pierwszych ksenonów (układ automatyczny)

przy innych lampach jest specjalne pokrętło do ustawiania wysokości świecenia lamp.
Za ten post autor geranium otrzymał podziękowanie:
Misiek (24 lip 2024, 17:10)
Ocena: 4.76%

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Lukasz2024 pisze:
19 lip 2024, 10:41
Nic, w moim przypadku dalej serwis twierdzi, że nie ma rozwiazania od producetna, więc napisałem pismo do VW Group i czekam na odpowiedź.
Jak pisałeś pismo? na maila, tradycyjną pocztą na adres? Podasz więcej szczegółów? Też chętnie napiszę, bo czas leci, a ze strony ASO cisza.

Lukasz2024
Samochód: Seat Ateca 1.5 150 KM Xperience
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Lukasz2024 »

Zdaje mi się, że nasz kolega geranium, albo ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, albo nie wie o czym pisze. Poprzednie auto miałem z ledami, wcześniejsze z ksenonami, wszędzie wszystko działało, tu "zdaje mi się że świecą za wysoko" ale mniejsza o to.
Dzisiaj dostałem odpowiedź seat polska, że partner serwisowy otrzymał nowe informacje w mojej sprawie i konieczna będzie ponowna wizyta w serwisie w celu wywołania objawu przy zastosowaniu większego obciążenia samochodu. Oczywiście już dzwoniłem na serwis to usłyszałem, że bagażnik musi być obciążony ponad 200 kg. Musiałem przypomnieć, że nawet przy załadowanym bagażniku 300 kilogramami nic się nie zmienia, mają oddzwaniać więc czekam co dalej.
Mogę wieczorem podesłać treść pisma, wysyłałem na maila bokseat@seat-auto.pl

geranium

@lukasz2024 przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co napisałem.
Za ten post autor geranium otrzymał podziękowanie:
Misiek (06 sie 2024, 23:52)

Misiek

Lukasz2024 pisze:
06 sie 2024, 16:42
Zdaje mi się, że nasz kolega geranium, albo ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, albo nie wie o czym pisze.
...
No to chyba tych mających problem ze zrozumieniem czytanego tekstu (według Ciebie) jest więcej, bo ja specjalnie przeczytałem post kolegi Geranium aż dwa razy i wszystko zrozumiałem i na dodatek cała jego wypowiedź wydaje się całkowicie logiczna, a przede wszystkim zgodna z prawdą. To może w takim razie podasz, zacytujesz, jakiś konkretny przykład niezrozumienia lub mijania się z prawdą ?

Andy24
Samochód: Seat Ateca r. 2024, 1.5l
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Andy24 »

Mam ten sam problem, ludzie cały czas mrugają mi że mam za wysoko światła... ale na bank robię tak, że najpierw włączam auto a potem ludzie dosiadają sie. Jutro zrobie test i dam znać :)

Misiek

Andy24 pisze:
19 sie 2024, 22:35
Mam ten sam problem, ludzie cały czas mrugają mi że mam za wysoko światła... ale na bank robię tak, że najpierw włączam auto a potem ludzie dosiadają sie. Jutro zrobie test i dam znać :)
Zgodnie z poprzednimi postami oraz logiką powinno być dokładnie odwrotnie, bo automat poziomujący działa tylko podczas uruchamiania, a nie w trakcie "załadunku", więc najpierw "załadunek", a potem odpalanie i jeżeli nie ma żadnej awarii, to powinno być OK. Wypróbuj to i daj znać, czy działa.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Misiek pisze:
20 sie 2024, 0:30
Andy24 pisze:
19 sie 2024, 22:35
Zgodnie z poprzednimi postami oraz logiką powinno być dokładnie odwrotnie, bo automat poziomujący działa tylko podczas uruchamiania, a nie w trakcie "załadunku", więc najpierw "załadunek", a potem odpalanie i jeżeli nie ma żadnej awarii, to powinno być OK. Wypróbuj to i daj znać, czy działa.
Pewnie nie działa, ale czekam na potwierdzenie od Andy24. Widzę, że rocznik auta również 2024. Musieli coś pozmieniać albo oprogramowanie albo dostawcę jakiegoś komponentu, który pracuje w układzie poziomowania.
U mnie po załadowaniu auta i uruchomieniu światła świecą po prostu za wysoko mimo tego niby testu silniczków lamp góra-dół.
Nie wiem dlaczego ten mechanizm nie miałby działać cały czas tak jak to jest w innych autach, moim zdaniem powinien. W poprzednim działał cały czas i oczywiście nie było to na tyle dynamiczne, że robił to kilka razy na sekundę, ale po kilku chwilach od załadunku/rozładunku następowała korekcja. Z resztą prosty przykład, to jazda na taxi, uberze itp. gdzie kierowca podjeżdża na pusto po klienta albo klientów, oni wsiadają i... ten kierowca miałby wyłączać i włączać zapłon, żeby nie razić innych?
U mnie coś jest ewidentnie skopane, ale system przejawia jakąś tam szczątkową chęć działania, bo jak po ciemku podjeżdżam na skrzyżowaniu do stojącego przede mną auta, to 1-2 sekundy po zatrzymaniu i uniesieniu lekko przodu auta po fazie hamowania widzę jak strumień moich świateł widoczny na tylnej części auta przede mną lekko i skokowo się obniża. Widocznie jest to za mało albo nie działa prawidłowo logika tego systemu i przy większym obciążeniu, czyli w innym zakresie nie działa to w ogóle albo niewystarczająco i świeci za wysoko.
Jeździłem wieloma samochodami z xenonami i ledami gdzie była automatyczna regulacja wysokości świecenia i nigdy się z czymś takim nie spotkałem, a tu w nowym samochodzie, do tego nie jakiejś rynkowej nowości z możliwymi wadami wieku dziecięcego, tylko starej wygrzanej konstrukcji jest to duża wtopa producenta. W serwisie miesiąc po wizycie nadal nie mają rozwiązania, napisałem pismo do centrali, ale póki co też nie odpowiedzieli.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Misiek (20 sie 2024, 22:11)

ODPOWIEDZ