Później moje wykorzystanie tempomatu malało, a od roku prawie go nie włączałem. Za krótkie trasy, za dużo przyjemności ze zwykłej jazdy. W międzyczasie w aucie nie było żadnych specjalnych interwencji, poza akcją serwisową wiosną dotyczącą infotainment'u. Dla przypomnienia, jestem na oprogramowaniu 0841, której to wersji mi już nie podnieśli wyżej, za to zainstalowali coś innego. Nie wiem czy jest związek z ACC, wspominam na wszelki wypadek.
A teraz do sedna. Parę dni temu robiłem kawałek trasy po drodze ekspresowej i przypomniałem sobie o ACC. Wspomnę też, że jechałem na profilu S (sport). No więc wszystko wydawało się normalnie i prawidłowo. Aż doszło do momentu, w którym przy osiągniętej prędkości zadanej ACC, np. 120km/h, musiałem wykonać manewr lub wciskałem gaz chcąc uniknąć hamowania przez zbyt mały dystans pojazdu na pasie przede mną (czyli korzystałem z chwilowego zawieszenia działania ACC poprzez wciśnięcie gazu). Nagle okazało się, że wciskam pedał gazu delikatnie, potem 1/4, potem gdzieś 1/2, a tam cały czas jedna wielka dziura mocy. Auto zaczynało ten gaz respektować dopiero sporo poza połową, może 3/4 wciśnięcia pedału, a i tam było jakoś cienko.
Niestety, za mało było trasy i nie takie okoliczności, żeby to dokładnie zbadać, ale udało mi się to powtórzyć kilka razy. I teraz dalsza ciekawostka. Jak tylko przy tej prędkości, powiedzmy 120km/h wyłączałem ACC (deaktywacja), to gaz reagował normalnie, jak na 190KM przystało, żadnej dziury mocy, dynamiczne przyspieszenie. Po aktywowaniu ACC znów dziura mocy powyżej zadanej prędkości.
Ze względu na doświadczenia opisane na początku, wykluczam że mi się "przewidziało". To było tak ewidentne i wyraźne, że pierwszy raz odniosłem wrażenie jakbym przez moment jechał "obcym" autem.
Niestety, wszystkie drogi ekspresowe w promieniu 1h ode mnie zostaną oddane dopiero za rok, teraz nie za bardzo mam warunki, aby to potestować. Jak będzie okazja, potestuję mocniej, bo może jest więcej ciekawostek do wychwycenia. Ciekawi mnie chociażby, czy to samo się będzie działo na profilu N (normal).
Pytania:
Czy ktoś ma podobne obserwacje albo jakieś pomysły co tu się odwala?
Czy taka zmiana mogła się pojawić w wyniku wspomnianej akcji serwisowej lub jakiejś automatycznej aktualizacji?
PS. Na wypadek, gdyby ktoś miał wątpliwości, poniżej dwa cytaty z instrukcji:
Naciśnięcie pedału gazu spowoduje wyłączenie tempomatu ACC. W związku z tym nie będzie on hamować ani wyświetlać żadnych komunikatów dotyczących interwencji w zakresie hamowania.
Przy włączonym tempomacie ACC kierowca może w każdej chwili zwiększyć prędkość, naciskając pedał gazu. Utrzymywanie prędkości i odległości przez tempomat ACC jest zawieszone do momentu zwolnienia pedału gazu.