Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: Kubawojcik »

Ja mam auto z 2021 (wtedy bylo skladane) ale sterownik skrzyni z 2022. Puntky mam tez wyzej. Nic to nie dalo, sprzegla padly po 40000. Wątpie zeby wymiana oleju miala znaczenie po padaja sprzegla a nie sama skrzynia. Żeglowanie mam wyłączone chociaz zanim je wyłączyłem to troche pojezdzilem. Robie glownie trasy + Warszawa. Start stop wyłączony od nowosci. Sport uzywam sporadycznie bo jest niekomfortowy dla uszu. Tak jak ktos pisal jezdzic poki jest gwarancja i nie myslec o tym czy jechac tak czy inaczej. Auto jest dla ciebie a nie Ty dla auta.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Ja widzę to tak, że suche sprzęgła zawsze dostaną w d... bo auto ma 7 beigów ergo więcej nimi wachluje. Ja (bardzo dawno temu), kiedy uczyłem się jeździć autem byłem instruowany, żeby zmieniać biegi przy 2500 obr. wtedy było 5biegów (choć pierwszego miałem malucha - kto miał to wiem jak się tam operowało biegami). Moje DQ381 zmieniało biegi przy 1700 obr i to w dwumasie które strasznie dostają w d... przy takich zmianach biegów. Dodajmy do tego, że na pusto Ateca jest o dobre 200kg cięższa niż np leon 5F z identycznym silnikiem. Nie wiem jak z rozmiarem kół ale większe koła tez stawiają opór. Pewnie aerodynamika też stawia większy opór. Ja się to wszystko złoży do kupy to skrzynia może mieć dość.

Nie wiem czy są zestawy wzmocnionych sprzęgieł do tej skrzyni ale znając VAG to pewnie nic nie zmieni w tych sprzęgłach. Raz, że auto za chwile (o ile już) zniknie z oferty, więc przeczekają aż ludziom pokończy się gwarancja i potem radźcie sobie sami. W mojej ocenie do tak ciężkiego auta standardowo powinna być montowana skrzynia mokra, która nie tylko poradzi sobie z mocą silnika ale z masą auta. Auto dostaje najbardziej podczas ruszania (i nawet nie palenia kapcia) i podczas sportowej jazdy.

Porównam też problem do auta moich rodziców - VW T-Roc. 50 kkm nabite i zero problemów. Jednak T-roc (wg tego co znalazłem) jest o dobre 100kg lżejszy a auto rodziców pochodzi z pierwszego roku produkcji czyli nie ma GPF i chyba innym program skrzyni bo czułem ogromną różnice kiedy (podczas jednej akcji serwisowej - wymiana wadliwych ekranów MIB) jeździłem nowszym T-rockiem.

Czy program pomaga - myślę, że tak bo na pewno wywala S/S, żeglowanie, odłączanie cylindrów oraz zmienia ciśnienie na sprzęgłach (brak mikro uślizgów), oraz zmienia punkty zmian biegów tak że dwumasa mniej dostaje w d... Fizyki jednak nie oszukamy Ateca jest duża i ciężka i wprawienie w ruch takiego auta łatwe nie jest.

Na sam koniec. Jako posiadacz DQ381 pewnie będę musiał kiedyś zmienić sprzęgła (zakładam że przy 150 -200 kkm) i tak jakoś się przyzwyczaiłem po 20 latach prowadzenia naprawdę różnych aut, że tyle sprzęgła wytrzymują. Jednakże w moim Tiguanie (tym z wadliwymi silnikami 1,4 -150KM) wymieniałem szybciej a w Hondzie Civic (6 gen - ważyła równo 980 kg)znaczeni później.

patrzyłem ile kosztują wzmocnione sprzęgła do DQ200 i boli ale chyba tylko to by pomogło - https://rtmgperformance.com/products/ds ... -to-470-nm
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
tomal218
Samochód: Seat Ateca MY18
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 57 razy

Post autor: tomal218 »

mam dq200 ponad 50kkm z czego 10kkm po programie mam 312nm nie oszczędzam skrzyni i nic jej nie jest
oso soplón !!! :lol:

Krzysiek1979r
Samochód: Seat Ateca 1.4 TSI 7DSG Xcellence,Audi Q7 3.0TDI
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: Krzysiek1979r »

Cześć
Żona jeździ Atecką 1.4 150KM DSG napęd na przód. z 2018 roku., auto ma przejechane prawie 90kkm. Jazda głownie małe miasto i okolica.
Ostatnio nią jechałem do Łodzi i stwierdziłem, że czasami po ruszeniu występują lekkie drgania, tak jakby przed zmianą na 2 lub w czasie zmiany, taki efekt jakby przejeżdżać przez tarkę. Przy zmianie na kolejne biegi wszystko wydawało się być ok. Teraz prze kilka dni żona jeździ i mówi, że nie odczuwa takich objawów.
Czy to już pierwsze oznaki padania skrzyni? Co można zrobić profilaktycznie?
Czy znacie jakieś dobre firmy, w okolicy Łodzi, zajmujące się diagnozą i ewentualnie naprawą skrzyni DSG?
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
michal 76
Samochód: Seat Ateca 1.4 DSG XCELLENCE 4 Drive VW Passat
Podziękował: 77 razy
Otrzymał podziękowań: 145 razy

Post autor: michal 76 »

Krzysiek1979r pisze:
07 wrz 2024, 17:34
Cześć
Żona jeździ Atecką 1.4 150KM DSG napęd na przód. z 2018 roku., auto ma przejechane prawie 90kkm. Jazda głownie małe miasto i okolica.
Ostatnio nią jechałem do Łodzi i stwierdziłem, że czasami po ruszeniu występują lekkie drgania, tak jakby przed zmianą na 2 lub w czasie zmiany, taki efekt jakby przejeżdżać przez tarkę. Przy zmianie na kolejne biegi wszystko wydawało się być ok. Teraz prze kilka dni żona jeździ i mówi, że nie odczuwa takich objawów.
Czy znacie jakieś dobre firmy, w okolicy Łodzi, zajmujące się diagnozą i ewentualnie naprawą skrzyni DSG?
Pozdrawiam
Krzysiek
Mam podobnie wprawdzie inna skrzynia. Ja obstawiam dwumas, aczkolwiek u mnie drgania są w trybie 2 cylindrów nie wiem ja u Ciebie.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

U mnie tak sie dzialo kilka tysiecy przed „awaria” sprzegiel.

Awatar użytkownika
tomal218

Krzysiek1979r pisze:
07 wrz 2024, 17:34
Cześć
Pozdrawiam
Krzysiek
taki objaw wynika z mokrych tarcz sprzęgieł ,może cieknie pompa wody i z niej leje się płyn na tarcze

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

tomal218 pisze:
07 wrz 2024, 12:30
mam dq200 ponad 50kkm z czego 10kkm po programie mam 312nm nie oszczędzam skrzyni i nic jej nie jest
312 Nm ? Tak chciales, czy tak wyszlo i zostawiles ?

Pytam, bo czytalem ze do 300Nm zalecaja jako nie wnikajace na trwalosc skrzyni.
Sam zastanawialem sie nad programem 185-190 KM i 300 Nm, ale trakcja FWD mnie zniecheca.
Poza tym rozwazalem tez instalacje LPG i dedykowane instalacje sa tylko do fabrycznego softu, ale dziala super. Kwestia embarga na Rosje i czekam.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Rafiner pisze:
09 wrz 2024, 0:00
tomal218 pisze:

Sam zastanawialem sie nad programem 185-190 KM i 300 Nm, ale trakcja FWD mnie zniecheca.
Poza tym rozwazalem tez instalacje LPG i dedykowane instalacje sa tylko do fabrycznego softu, ale dziala super. Kwestia embarga na Rosje i czekam.
Ja w leonie mam 2,0 na FWD i fabrycznie mam 320NM. Oczywiście jak jest mokro i go depnę to umie dostać uślizg ale na Michelina Primacy 4 i na suchym trzyma się drogi jak imigrant zapomogi.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
tomal218

Rafiner pisze:
09 wrz 2024, 0:00
tomal218 pisze:

Chciałem bezpieczny program i zapeniali mnie że jest ok i nie mam się martwić co prawda na mokrym zrywa trakcje na 3 b przy mocniejszym wciśnięciu gazu ale jedzie jak by była ateca lżejsza o połowę ,jak padną sprzęgła to wymienię na mocniejsze ,oczywiście program dsg też zrobiony

ODPOWIEDZ