Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp

Post autor: piotr.bawol »

Skylla pisze:
22 wrz 2024, 9:22
Jechałeś z mocno obciążonym tyłem, czy normalnie? Zrobiłeś regulację świateł już po zakupie?
Czy jakoś mocno to bym nie powiedział. Żona z tyłu z niemowlakiem, wózek (stelaż + gondola) w bagażniku i jakieś małe zakupy. Po zakupie nic kompletnie nie ruszałem. Uznałem, że skoro auto ma homologację i przeszło przegląd to wszystko będzie w porządku.

Jestem świeżo po powrocie z serwisu, mechanicznie wyregulowali reflektory, niestety nie wiem w jaki sposób (przy użyciu, których śrub). Dziś wieczorem będę sprawdzał, czy pomogło. Jeśli nie, jutro wracam do serwisu.

Poniżej test z wczoraj: tylko z kierowcą, auto zrobiło adaptację (1 zdjęcie). Na zapalonym silniku wrzuciłem 105kg do bagażnika, lampy wyraźnie się podniosły, na odległości ok. 10m (2 zdjęcie). Zgasiłem auto z w/w obciążeniem, zamknąłem, ponownie odpaliłem zrobiła się adaptacja, ale niestety światłą mijania dalej były wyżej niż pierwotnie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

piotr.bawol pisze:
23 wrz 2024, 10:53
Skylla pisze:
Jechałeś z mocno obciążonym tyłem, czy normalnie? Zrobiłeś regulację świateł już po zakupie?
Czy jakoś mocno to bym nie powiedział. Żona z tyłu z niemowlakiem, wózek (stelaż + gondola) w bagażniku i jakieś małe zakupy. Po zakupie nic kompletnie nie ruszałem. Uznałem, że skoro auto ma homologację i przeszło przegląd to wszystko będzie w porządku.

Jestem świeżo po powrocie z serwisu, mechanicznie wyregulowali reflektory, niestety nie wiem w jaki sposób (przy użyciu, których śrub). Dziś wieczorem będę sprawdzał, czy pomogło. Jeśli nie, jutro wracam do serwisu.
Śruby od regulacji góra/dół masz w tej odpowiedzi:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 336#p43336

Daj znać jak testy po tej regulacji i co powiedział serwis, przy ewentualnej drugiej wizycie.
Byłeś tylko zgłosić zbyt wysoko świecące reflektory, czy wspominałeś im coś, o problemie z automatyczną regulacją w nowych Atekach? Jeśli tak, to pewnie mają w systemie serwisowym tę usterkę, ale pewnie przemilczeli temat w nadziei, że nie wrócisz.
Możliwe. że obniżyli z "naaddatkiem", żeby po załadowaniu nie raziło innych, ale bez obciążenia nie będziesz nic widział po ciemku, bo reflektory będą świeciły zbyt nisko i krótko, a serwis będzie mówił, że jest OK, bo to LEDy, mocne światło i taka specyfika i nie mogą świecić wyżej, bo będą raziły :lol:
Gdyby problem nadal wytępował, to poproś ich o test obciążenia i to samo w jakimś innym aucie w salonie, tak, żeby potwierdzili usterkę w systemie i na piśmie. Powinni wydać protokół po serwisie.
U mnie serwisanci siadali w bagażniku i ewidentnie było widać, że w innym światła się obniżają, w moim nie.

piotr.bawol

Ten post widziałem, ale stwierdziłem, że skoro jest gwarancja to trzeba z niej skorzystać.

Zgłosiłem wszystko: ogólnie wpisali brak regulacji reflektorów przy obciążeniu tylnej osi. Na razie chciałem sprawdzić, jak podejdą do tematu. Przyjęli mnie bez kolejki, więc to jakiś tam plus.
Dobry pomysł z testem obciążenia innego auta. W sumie jedna Ateca (ten sam dzień produkcji i wyposażenie), którą miałem brać zamiast aktualnej, właśnie stoi na wystawce.
Poczekam do zmroku, zobaczę jak to będzie wyglądało na drodze podczas jazdy oraz na teście statycznym w garażu. Spróbuję zrobić kilka fotek.

piotr.bawol

kmw pisze:
23 wrz 2024, 11:14
piotr.bawol pisze:
Skylla pisze:

Śruby od regulacji góra/dół masz w tej odpowiedzi:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 336#p43336

Daj znać jak testy po tej regulacji i co powiedział serwis, przy ewentualnej drugiej wizycie.
Byłeś tylko zgłosić zbyt wysoko świecące reflektory, czy wspominałeś im coś, o problemie z automatyczną regulacją w nowych Atekach? Jeśli tak, to pewnie mają w systemie serwisowym tę usterkę, ale pewnie przemilczeli temat w nadziei, że nie wrócisz.
Możliwe. że obniżyli z "naaddatkiem", żeby po załadowaniu nie raziło innych, ale bez obciążenia nie będziesz nic widział po ciemku, bo reflektory będą świeciły zbyt nisko i krótko, a serwis będzie mówił, że jest OK, bo to LEDy, mocne światło i taka specyfika i nie mogą świecić wyżej, bo będą raziły :lol:
Gdyby problem nadal wytępował, to poproś ich o test obciążenia i to samo w jakimś innym aucie w salonie, tak, żeby potwierdzili usterkę w systemie i na piśmie. Powinni wydać protokół po serwisie.
U mnie serwisanci siadali w bagażniku i ewidentnie było widać, że w innym światła się obniżają, w moim nie.

Wczoraj udało mi się nagrać film dla serwisu z prowizorycznie przygotowaną tyczką wskazującą wysokość świateł. Efekt oczywiście taki, jak pisał kmw. Światła skręcone na maksa w dół, po obciążeniu tyłu dalej brak regulacji. Po zgaszeniu i zapaleniu silnika niby coś się reguluje, ale do poziomu z obciążeniem. Czyli reasumując: nie działa adaptacyjny system regulacji świateł przednich.

Dziś kolejna wizyta w serwisie Seata.

Aktualizacja 24.09, godzina 12:00: nie mają pomysłu jak naprawić oraz brak informacji z centrali w jaki sposób to naprawić. Pod koniec dnia mają dzwonić.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

piotr.bawol pisze:
Wczoraj udało mi się nagrać film dla serwisu z prowizorycznie przygotowaną tyczką wskazującą wysokość świateł. Efekt oczywiście taki, jak pisał kmw. Światła skręcone na maksa w dół, po obciążeniu tyłu dalej brak regulacji. Po zgaszeniu i zapaleniu silnika niby coś się reguluje, ale do poziomu z obciążeniem. Czyli reasumując: nie działa adaptacyjny system regulacji świateł przednich.

Aktualizacja 24.09, godzina 12:00: nie mają pomysłu jak naprawić oraz brak informacji z centrali w jaki sposób to naprawić. Pod koniec dnia mają dzwonić.
Wyczuwam lekką irytację zaistniałą sytuacją i zachowaniem serwisu :lol: U mnie już osiągnęła znaczący poziom i na takim się utrzymuje. Nadal szukam sposobów na nagłośnienie sprawy, rozwiązanie problemu.
Póki co na osłodę wrzucam potencjometr ugięcia na tylnym lewym wahaczu. Niestety nie udało mi się zaobserwować, czy on w ogóle pracuje przy ugięciu zawieszenia. Być może nie pracuje w wystarczającym zakresie, a być może zmienił się algorytm sterowania lampami na podstawie sygnału ugięcia z tego czujnika.
Ciekawe jak to jest w wersjach 2.0 TSI gdzie zamiast belki jest wielowahacz, pewnie inaczej jest to zamontowane, pewnie tam działa prawidłowo.

Obrazek

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

kmw pisze:
24 wrz 2024, 14:03

Ciekawe jak to jest w wersjach 2.0 TSI gdzie zamiast belki jest wielowahacz, pewnie inaczej jest to zamontowane, pewnie tam działa prawidłowo.

Obrazek
A co tam, niejaki @misiu gorączki dostanie. Mam belkę i działa prawidłowo, więc dorobiona teoria pada. Co więcej można sobie w OBD11 obejrzeć wartość z czujnika, jak i regulacji zasięgu reflektorów, które to odpowiednio zmieniają się. Cóż, fachowców w ASO nie ma, żeby sprawdzić co trzeba...
kmw pisze:
Póki co na osłodę wrzucam potencjometr ugięcia na tylnym lewym wahaczu. Niestety nie udało mi się zaobserwować, czy on w ogóle pracuje przy ugięciu zawieszenia.
1. To nie wahacz.
2. Nie wiem z jakiego to by musiało być plastiku, żeby to nie dało ugiąć się belce. Na załączonym obrazku widać, że to ma 3 punkty łamania i konstrukcyjnie nie ma bata, żeby się nie przestawiało prawidłowo uwadzone.

No i nadal nikt nie wyciąga wniosków, że to machnięcie lampami w dół i w górę, to nie samoregulacja - po tej procedurze następuje dopiero krokowe ustawianie wysokości... Gdy światła włączane są w czasie jazdy/uruchomionego silnika/przy włączonym zapłonie z wł/wyłączonym silnikiem, to tego sterownik widowiskowo nie robi :!:
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2024, 15:29 przez krowka1978, łącznie zmieniany 7 razy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

piotr.bawol

kmw pisze:
piotr.bawol pisze:

Wyczuwam lekką irytację zaistniałą sytuacją i zachowaniem serwisu :lol: U mnie już osiągnęła znaczący poziom i na takim się utrzymuje. Nadal szukam sposobów na nagłośnienie sprawy, rozwiązanie problemu.
Póki co na osłodę wrzucam potencjometr ugięcia na tylnym lewym wahaczu. Niestety nie udało mi się zaobserwować, czy on w ogóle pracuje przy ugięciu zawieszenia. Być może nie pracuje w wystarczającym zakresie, a być może zmienił się algorytm sterowania lampami na podstawie sygnału ugięcia z tego czujnika.

Obrazek
Na szybko co powiedzieli w serwisie to to, że "brak błędów i problem z komunikacją pomiędzy czujnik ugięcia tył i sterowanie lamp".

Zdecydowanie irytacja zaczyna mocno wzrastać, tym bardziej, że auto ma przejechane ok. 550km...

PS. Na swojej stronie FB wrzucają posty odnośnie ATK'i (https://www.facebook.com/SEATPolska), już ostrzegłem jednego szczęśliwego użytkownika. Myślę, że tam spokojnie można opublikować swoje niezadowolenie.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

piotr.bawol pisze:
24 wrz 2024, 14:55
Na szybko co powiedzieli w serwisie to to, że "brak błędów i problem z komunikacją pomiędzy czujnik ugięcia tył i sterowanie lamp".

Zdecydowanie irytacja zaczyna mocno wzrastać, tym bardziej, że auto ma przejechane ok. 550km...
Ale beka, oni tylko potrafią błędy sprawdzić, a głowy mają od tego, żeby do szyi woda nie leciała, tudzież żeby dziury w zderzaku pod rejestracją robili. Sprawdzili zmiany parametrów? Nie. Szybko można rozpoznać gdzie siedzi problem, tylko trzeba chcieć.

Powtarzając się, machanie lampami w dół i w górę, to nie samoregulacja. Co więcej sterownik nie robi machania lampami podczas włączania świateł przy włączonym zapłonie, włączonym silniku/podczas jazdy, co każdy może sobie sam sprawdzić. A jak już sprawdzi i ma działający system, to po machnięciu lampami zobaczy, że skokowo zmienia się wysokość w zależności od obciążenia z tyłu, jakie na daną chwilę samochód ma, co więcej dostosowuje się w sposób ciągły - nie ma czegoś takiego, że sobie ktoś cięższy od worka ziemniaków wsiada na tył przy włączonych światłach i nie przestawią się, że trzeba wyłączyć zapłon itp., wyżej coś takiego kilka razy padało - przestawią się, wystarczy chwilę zaczekać i widać jak skokowo opadają, a po usunięciu obciążenia podniosą się.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

SmadA
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: SmadA »

Cześć wszystkim.
Też jestem szczęśliwym posiadaczem nowego Seata Ateca zakupionego 13 czerwca 2024 r. Nie miałem okazji jeździć od razu po zmroku bo w tym okresie ciemno robiło się po 22 a po za tym często używałem samochodu służbowego. Przyszedł czas na dłuższy wyjazd wakacyjny który już zmusił mnie do jazdy wieczorem i w nocy. I co się stało to co opisujecie powyżej. Światła mijania oślepiały nadjeżdżających kierowców z przeciwka ale też bardzo ładnie oświetlały tablice i znaki zawieszone nad jezdnią. Zgłosiłem się do ASO z tym problemem zostałem przyjęty , regulacja została wykonana i tu niespodzianka za ta usługę ASO zażyczyło sobie powyżej 400 zł. Moje pytanie do Was u których wykonano taką regulację , czy też zostaliście zmuszeni do zapłaty za taką regulację ?. Napisałem do Seata w Poznaniu w tej sprawie i czekam na odpowiedź. Przejechałem się po wykonaniu regulacji późnym wieczorem i mam wrażenie że ta naprawa nie za dużo poprawiła. Samochód nowy jak każdy u Was ma 5 lat gwarancji. Jutro jadę na stacje diagnostyczną na sprawdzenie ustawienia świateł.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Nie reguluj nic na stacji diagnostycznej tylko jedz z reklamacja do aso i niech oddaja pieniadze.

ODPOWIEDZ