Skrzynia DSG 7
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Skrzynia DSG 7
Misiek ja wiem ze porownuje 1.5 tsi sprzed i po programie. Mial fajna serie 152/270Nm, a to Nm daja wrazenia, ale przerobil na 170/312, a to momentem prawie 2.0, bo 2.0 w serii ma 320 Nm + ewentualne gifty. Stad pytanie do niego czy ma porownanie z 2.0. Ja sadze ze najwiecej dal mu tuning dsg, bo mam wrazenia mocniejszego auta po programie dsg, silnik dziala w zakresie pelnego soladowania turbiny i max momentu. Stad pewnie wrazenie lekkosci auta.
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2024, 8:47 przez Rafiner, łącznie zmieniany 2 razy.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
mam porównanie do O RS 2.0 tdi kolegi i mój lepiej idzie ,nigdy mu się nie udało mnie objechaćRafiner pisze: ↑14 wrz 2024, 0:09Misiek ja wiem ze porownuje 1.5 tsi sprzed i po programie. Mial fajna serie 152/270Nm, a to Nm daja wrazenia, ale przerobil na 170/312, a to momentem prawie 2.0, bo ma 320 Nm + ewentualne gifty. Stad pytanie do niego czy ma porownanie z 2.0. Ja sadze ze najwiecej dal mu tuning dsg, bo mam wrazenia mocniejszego auta po programie dsg, silnik dziala w zakresie pelnego soladowania turbiny i max momentu. Stad pewnie wrazenie lekkosci auta.
a tuning dag nic nie dal do zapierdalania ,przy zapierdalaniu tak samo ,,wysoko,,zmieniał biegi
oso soplón !!! 
-
Rafiner
To spoko, to slyszec. Zobacze na wiosne, albo zaloze lpg, albo zrobie program.
A poza tym, tuning dsg powoduje ze auto caly czas jest w optymalnym zakresie i nie ma tego laga spowodowanego jazda na 1400 obr, a nacisniecie pedalu gazu powoduje natychmiastowa reakcje i auto jedzie bez zmiany biegu, bo nie musi albo max 1 w dol. To daje mi odczucie, ze jakby auto mocniejsze bylo, lzejsze bo caly czas masz czym jechac. Ja wiem ze od tego predkosci nie przybedzie i mocy, ale caly proces wyprzedzania zachodzi szybciej o ten lag, a do tego auto nie wyje i zwyczajowo przyciskajac gaz szybciej sie zbiera, bo dawniej przed 2000 obr juz wrzucalo wyzszy bieg, co zanizalo obroty i auto mulilo, teraz jest szybciej przy tym samym gazie.
To jak jeszcze dojdzie program, to faktycznie moze zadziwic.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
Tomek_KG
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dzień dobry.
Mam takie "dość nie typowe" pytanie:
Czy są tu osoby, które są zadowolone ze skrzyni DSG DQ200?
- jaki przebieg
- jakie trasy
- czy coś przerabiały w programach
- jakieś zalecenia długowieczności skrzyni
- ile dajecie oleju do skrzyni i co jaki czas wymiana
- co z olejem w mechatronice - wymieniany?
- jaki przebieg
- jakie trasy
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Ja jestem zadowolony!Tomek_KG pisze: ↑23 wrz 2024, 8:13Dzień dobry.
- jaki przebieg
- jakie trasy
- jaki przebieg: ponad 65k km
- jakie trasy: 3/4 to zdecydowanie trasy, w setkach km, reszta miasto
- czy coś przerabiały w programach: póki co nie, ale zastanawiam się dla lepszych odczuć/dynamiki, choć nie wiem czy olać gwarancję czy nie
- jakieś zalecenia długowieczności skrzyni: użytkować zgodnie ze sztuką
- ile dajecie oleju do skrzyni i co jaki czas wymiana: wymieniłem przy 50k km, i z takim interwałem mam zamiar dalej wymieniać, wlana cała bańka (2 L zamiast 1.7)
- co z olejem w mechatronice - wymieniany? : jak wyżej, razem z olejem w skrzyni, wlany 1 L
Przy 61k km pojawiły się oznaki zużytych sprzęgieł, wymienione przy 64k km, na gwarancji, ale mimo wszystko jestem zadowolony i polecam tą DSG!
-
Rafiner
Przebieg 52000 kmTomek_KG pisze: ↑23 wrz 2024, 8:13Dzień dobry.
- jaki przebieg
- jakie trasy
Jazda: glownie male miasto 60% i podmiejsko 30%, autostrady 10 %.
Programy i dlugowiecznosc: jazda w korku konczy sprzegla, ja zrobilem program skrzyni na wiosne, olalem 9 miesiecy gwarancji. Po programie to nie to auto, zmiany na plus, szybko, silnik nie mili, wylaczylem zeglowanie. Polecam kazdemu, a gwarancja wg wlasnego uznania.
Oleju jeszcze nie wymienialem, wymienie koncem roku, bo konczy sie gwarancja. Planuje dac 2L jak kolega wyzej.
Skrzyjia bardzo fajna, nie mam zadnych objawow skrzyni, piskow, szarpan. Jak dojade do 100 tys km, to nawet nie pisne jak mi sie sprzegla skoncza. Wczesniej troche niefajnie, ale rozpaczac nie bede.
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Pytanie czy przed programem miales tak ze jadac na 2 jak puscisz gaz to w okolicach 20kmh i mniej skrzynia „wysprzegla ” i obroty spadaja? Nie pisze tutaj o żeglowaniu bo mam je wyłączone.
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
pytanie gdzie robiłeś program czy ciśnienia na sprzęgłach zostały zmienione bo z mojej wiedzy wynika ze to bardzo ważneRafiner pisze: ↑25 wrz 2024, 14:27Przebieg 52000 kmTomek_KG pisze: ↑23 wrz 2024, 8:13Dzień dobry.
- jaki przebieg
- jakie trasy
Jazda: glownie male miasto 60% i podmiejsko 30%, autostrady 10 %.
Programy i dlugowiecznosc: jazda w korku konczy sprzegla, ja zrobilem program skrzyni na wiosne, olalem 9 miesiecy gwarancji. Po programie to nie to auto, zmiany na plus, szybko, silnik nie mili, wylaczylem zeglowanie. Polecam kazdemu, a gwarancja wg wlasnego uznania.
Oleju jeszcze nie wymienialem, wymienie koncem roku, bo konczy sie gwarancja. Planuje dac 2L jak kolega wyzej.
Skrzyjia bardzo fajna, nie mam zadnych objawow skrzyni, piskow, szarpan. Jak dojade do 100 tys km, to nawet nie pisne jak mi sie sprzegla skoncza. Wczesniej troche niefajnie, ale rozpaczac nie bede.
oso soplón !!!