Ateca AWD vs FWD

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
overheat
Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Re: Ateca AWD vs FWD

Post autor: overheat »

Blues Brothers pisze:
24 wrz 2024, 10:13
Hamuje tak samo
Tak. Łatwo o tym zapomnieć (z autopsji) :D
Za ten post autor overheat otrzymał podziękowanie:
Pat147 (28 wrz 2024, 7:20)
Ocena: 4.76%

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Pat147
Samochód: Seat konfigurator: SGF7XAO4
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pat147 »

Zobaczymy jaką ofertę dostanę w salonie. Cupra pozuje na "sportowe" auto co jest dla mnie raczej minusem. Napiszę co i jak.

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Pat147 pisze:
21 wrz 2024, 10:29
Ktoś podpowie jeszcze jak sprawuje się Ateca z napędem na przednią oś w zimie, czy radzi sobie gorzej od zwykłej niższej osobówki? Z napędem 4x4 jest dostępna tylko Cupra, która ma swoje minusy. Mieszkam na górce, ale jak dotąd wystarczał mi napęd 2 WD
Ja dodam tak.
Z racji tego, ze auto ma wyzszy przeswit, to nie wiesza sie na sniegu, stad jezdzi po sniegu lepiej niz niskie kompakty.
Ma rez ich mase, wiec nie topi sie przesadnie w sniegu.

Niestety, ale 4x4 bylo, jest i bedzie lepiej sobie radzic. Pytanie czy masz kase na to ?
Jezeli kupujesz taka wersje wyposazeniowa, kolorystyczna i dodatkowe wyposazenie jak chcesz i nadal masz kase na 4x4 to kup dla swietego spokoju, bo nie pozalujesz.
Jednakze jak masz kupic bieda wersje, ktora by Cie wkur… to nie spinaj sie na 4x4.

Ja mam FWD czyli jedna oske i 2-3 razy w roku zima podjezdzam pod gorke z trudem, ale podjezdzam. Jeszcze sie nie zakopalem i nie wysiadalem z auta. Stad mi wystarcza jedna oska, ale tak czy siak zaluje ze nie dolozylem, bo nawet 1.5 tsi na mokrym lapie uslizg i trzeba umiejetnie ruszac. Glupie 250 Nm, ale ladowane szybko i zrywa przyczepnosc.
Ja moglem dolozyc, nie dolozylem i zaluje.
Ty zrobisz jak uwazasz i jak ci finanse pozwola.
Za ten post autor Rafiner otrzymał podziękowanie:
Pat147 (28 wrz 2024, 7:19)
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Pat147
Samochód: Seat konfigurator: SGF7XAO4
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Pat147 »

Dzięki Rafiner za opinię. Wezmę napęd na przednią oś. Orientowałem się i za taką SGF7XAO4 Atecę jest rozstrzał 6 tys między salonami na południu Polski. To sporo. Jeśli kupię auto gdzieś daleko w Polsce to mogę wykonywać naprawy gwarancyjne w dowolnym ASO?

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Pat147 pisze:
27 wrz 2024, 20:56
Dzięki Rafiner za opinię. Wezmę napęd na przednią oś. Orientowałem się i za taką SGF7XAO4 Atecę jest rozstrzał 6 tys między salonami na południu Polski. To sporo. Jeśli kupię auto gdzieś daleko w Polsce to mogę wykonywać naprawy gwarancyjne w dowolnym ASO?
Możesz nawet za granicami kraju.
Za ten post autor patryk7133 otrzymał podziękowanie:
Pat147 (28 wrz 2024, 7:19)

Rafiner

Pat147 pisze:
Tak jak pisal kolega mozesz. Ja doradzam jednak, gdybys mial powiedzmy salon obok siebie ( tam gdzie bedziesz jezdzil na przeglady) tylko 2 tys zl drozej, to czasem warto kipic u nich. Zaobserwowalem, na sobie, ze kupienie auta w salonie, gdzie bedziemy serwisowac jakos inaczej na to patrza.
Chetniej ze mna gadaja, niz w konkurencyjnum salonie, gdzie zadzwonilem sie cos spytac. Oni prosza najpierw o numer rejestracyjny lub vin i wszystko wiedza, czyj jestes 🤪 itp. Jezeli masz kupic jednak taniej i potem serwisowac kolo siebie, to nie ma znaczenia i bierz gdzie taniej.
Pat147 (28 wrz 2024, 17:58)
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Rafiner

Pat147 pisze:
Ja zawsze radze, by wziac auto jak najlepiej wyposazone, bo potem nie dolozysz, a skrzynia automatyczna czy asystenci na prawde wartaja doplaty, zmieniaja Ateke w auto premium bo ACC, FA dzialaja jak w vw passacie.
Pat147 (29 wrz 2024, 19:01)

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Ostatnio ktos pisal na forum ze odmawiaja mu obslugi bo kupil auto na drugim koncu Polski, nie warto moim zdaniem kombinowac, mozesz sie z nimi przepychac, zglaszac do centrali ale czy masz na to czas i zdrowie ?

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Luk4as pisze:
29 wrz 2024, 15:36
Ostatnio ktos pisal na forum ze odmawiaja mu obslugi bo kupil auto na drugim koncu Polski, nie warto moim zdaniem kombinowac, mozesz sie z nimi przepychac, zglaszac do centrali ale czy masz na to czas i zdrowie ?
Tak się tworzą internetowe legendy. Nie dlatego odmówili, że kupił u innego dilera, więc nie wprowadzaj zamętu.

Rafiner

Luk4as pisze:
29 wrz 2024, 15:36
Odmowic, nie odmowia, bo to tez pieniadz. Ja odnioslem wrazenie przy Skodzie poprzedniej i teraz przy Seacie, ze jakos lepiej sie odnosza do mnie. Latwiej mi dostac do telefonu mechanika czy elektryka jak mialem pytanie. Potrafili oddzwonic, albo nie robili problemow z wejsciem na hale do mechanika, gdzie innego goscia, ktory widzac co ja robie chcial wejsc koles z obslugi cofnal. Nawet termin jak mi sie nagle przesunal, bo wyladowalem w szpitalu dwa dni przed terminem przegladu i prosilem o przesuniecie, to dali mi do tygodnia, zebym z pakietu serwisowego skorzystal, bo sie konczyl. Wiedzac ze mi przepadnie termin dzwonilem do nich i babka powiedziala ze oddzwoni bo nic nie ma wolnego. Oddzwonila na drugi dzien. W innych serwisach, nie bylo szans, bo umawiamie 2 tygodnie przed minimum.
Moge sie mylic w tej materii, bo to moje subiektywne wrazenia.
Podpowiedzial mi to kolega, ktory mial Golfa z 1.4 tsi , ten co rozrzady na lancuchu tak padaly. Przez to ze kupil i serwisowal w jednym ASO, jako ich klient po gwarancji zaplacil za polowe serwisu, a rozrzad nowy dal VW z dobrej woli. Pisali o to do centrali bo auto mialo prawie 5 lat, a gwarancja tylko 2 lata byla.
Kazdy robi jak chce. Ja tak robie i tyle 🤪

ODPOWIEDZ