Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
Kris_G
Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp

Post autor: Kris_G »

Byłem wczoraj w serwisie w Gdańsk-Letnica i tak samo - serwis nic nie wie o problemie poziomowania w Atece.

Cupra Ateca 1.5 DSG '24
Obrazek
S E N N A fan

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Tomek_KG
Samochód: Opel Meriva 2004 r.
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: Tomek_KG »

Z jakich miejscowości serwisy wiedzą o problemie?
Proszę o info, jutro będę z moim dealerem rozmawiał i chcę go uświadomić w temacie.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 10:01 przez Tomek_KG, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

Tomek_KG pisze:
06 paź 2024, 12:58
Z jakich miejscowości serwisy wiedzą o problemie?
Proszę o info, jutro będę z moim dealerem rozmawiam i chcę go uświadomić w temacie.
Jeśli nic się nie zmieniło, to tylko Motorpol Wrocław potwierdził, że usterka znana przez importera i że pracują nad rozwiązaniem.

Na szybko zrobiłem listę osób z forum, które mają problem (w nawiasie serwisy/miasta, mogą być drobne błędy):

Kris_G (Gdańsk), Lukasz2024 (Bielsko-Biała - auto od 20.09 w serwisie), DW 2, Marti (Warszawa), kmw (auto stoi w serwisie), HEL (Trójmiasto), gibonski81, SmadA, piotr.bawol (Wrocław - auto stoi w serwisie od 24.09), Tomek_KG (Gdańsk).

Jak widać lista osób systematycznie się powiększa. Jutro dostarczę pismo do serwisu z oczekiwanym terminem usunięcia usterki i wydanie produktu bez wad.

Proszę Pana z YT o ponowny kontakt z VW i dopytanie o status tej usterki.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 12:50 przez piotr.bawol, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowanie:
arbal (23 paź 2024, 9:36)
Ocena: 4.76%
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

gibonski81
Samochód: Cupra Ateca 1.5
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: gibonski81 »

Witam . Podsyła maila jakiego wysłałem do serwisu Cupra Gdynia .

Jestem posiadaczem samochodu Cupra Ateca o nr VIN : VSSZZZ5F0R6558910.
W sierpniu byłem w ASO Cupra Gdynia na kontroli świateł mijania . Ustawienie oczywiście wyszło prawidłowe.

Problem polega na tym, że gdy światła są ustawione na"Auto" , o zmroku odpalają się światła mijania , które ewidentnie oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka , przede mną(w lusterku wstecznym) , jak i pieszych. Uważam że jest to ukryta wada pojazdu i producent Ateci o problemie wie od kilku miesięcy, a mimo to wadliwe auta są w sprzedaży z wadliwym podzespołem .
Samochód nie powinien być użytkowany po zmroku bo stwarza bardzo duże zagrożenie na drodze dla wszystkich uczestników ruchu.

Wiem od innych posiadaczy samochodów Ateca że problem był wielokrotnie zgłaszany a producent nie rozwiązał problemu.

Dni się robią coraz krótsze a produkt który od państwa nabyłem nie spełnia swoich wymogów.

Oczekuję stanowiska państwa w tej sprawie.

Na 10.10 mam umówiona wizytę w serwisie , oczywiście nie wiem czego się spodziewać .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

No to grubo się dzieje na koniec produkcji.😱
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

piotr.bawol

Cześć i czołem,

Jestem po wizycie, kolejnej, chyba 5-6 w Motorpol Wrocław. Zmiana auta zastępczego z Arony na Ibizę.
Najnowsze wieści od Pana sprzedawcy, który mocno zaangażował się z zbieranie informacji od ludzi z serwisu. Otóż będzie akcja serwisowa, problem nie dotyczy wszystkich ATK. Raczej jakiejś konkretnej serii wyprodukowanej w Kvasinach (Czechy) - to już moje domysły. Oprogramowanie gotowe, muszą je bezpiecznie dostarczyć do serwisu, "kwestia dni", ale bez konkretnej daty. W piątek znowu ich odwiedzę, ze względu na koniec wypożyczenia Ibizy.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 14:17 przez piotr.bawol, łącznie zmieniany 2 razy.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Jakoś w tę serię nie bardzo wierzę patrząc na rozrzut dat produkcji... Mam auto z kwietnia i być może problem mnie dotyczy, co już tutaj opisywałem. Jednak po ustawieniu świateł w ASO nikt mi już nigdy nie mrugał, choć jeżdżę w 1-3 osoby z pustym bagażnikiem. Ale skoro tak jest to nie miałem motywacji robić jakichś testów. Czekam po prostu na rozwój sytuacji i w razie czego na akcje serwisową finalnie.

Jan Janek
Samochód: Ateca 1.0 Reference 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Jan Janek »

Chciałbym dodać, że nie dotyczy tylko wersji 1,5 TSI, ale również 1,0 tsi reference+, produkcja koniec czerwca 2024.

piotr.bawol

Jan Janek pisze:
07 paź 2024, 15:21
Chciałbym dodać, że nie dotyczy tylko wersji 1,5 TSI, ale również 1,0 tsi reference+, produkcja koniec czerwca 2024.
Jan Janek - dzięki za info. Masz rację wersję 1.0 ma chyba Lukasz2024. Czy możesz podać serwis, w którym to zgłaszałeś? Może być prv lub mail. Chcę im nawet wysłać listę serwisów, do których zgłosili się użytkownicy/właściciele wadliwych ATK.

DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: DW 2 »

Czy jest ktoś kto zgłaszał tą wadę w serwis seat Szczecin? Auto odbierałem w czerwcu w salonie w Szczecinie. Chcę zgłaszać wadę tylko czy wszystkie serwisy wiedzą o problemie?

ODPOWIEDZ