Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Re: Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp
Byłem wczoraj w serwisie w Gdańsk-Letnica i tak samo - serwis nic nie wie o problemie poziomowania w Atece.
-
Tomek_KG
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Z jakich miejscowości serwisy wiedzą o problemie?
Proszę o info, jutro będę z moim dealerem rozmawiał i chcę go uświadomić w temacie.
Proszę o info, jutro będę z moim dealerem rozmawiał i chcę go uświadomić w temacie.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 10:01 przez Tomek_KG, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
-
piotr.bawol
- Samochód: Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Jeśli nic się nie zmieniło, to tylko Motorpol Wrocław potwierdził, że usterka znana przez importera i że pracują nad rozwiązaniem.
Na szybko zrobiłem listę osób z forum, które mają problem (w nawiasie serwisy/miasta, mogą być drobne błędy):
Kris_G (Gdańsk), Lukasz2024 (Bielsko-Biała - auto od 20.09 w serwisie), DW 2, Marti (Warszawa), kmw (auto stoi w serwisie), HEL (Trójmiasto), gibonski81, SmadA, piotr.bawol (Wrocław - auto stoi w serwisie od 24.09), Tomek_KG (Gdańsk).
Jak widać lista osób systematycznie się powiększa. Jutro dostarczę pismo do serwisu z oczekiwanym terminem usunięcia usterki i wydanie produktu bez wad.
Proszę Pana z YT o ponowny kontakt z VW i dopytanie o status tej usterki.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 12:50 przez piotr.bawol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowanie:
- arbal (23 paź 2024, 9:36)
- Ocena: 4.76%
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
-
gibonski81
- Samochód: Cupra Ateca 1.5
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Witam . Podsyła maila jakiego wysłałem do serwisu Cupra Gdynia .
Jestem posiadaczem samochodu Cupra Ateca o nr VIN : VSSZZZ5F0R6558910.
W sierpniu byłem w ASO Cupra Gdynia na kontroli świateł mijania . Ustawienie oczywiście wyszło prawidłowe.
Problem polega na tym, że gdy światła są ustawione na"Auto" , o zmroku odpalają się światła mijania , które ewidentnie oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka , przede mną(w lusterku wstecznym) , jak i pieszych. Uważam że jest to ukryta wada pojazdu i producent Ateci o problemie wie od kilku miesięcy, a mimo to wadliwe auta są w sprzedaży z wadliwym podzespołem .
Samochód nie powinien być użytkowany po zmroku bo stwarza bardzo duże zagrożenie na drodze dla wszystkich uczestników ruchu.
Wiem od innych posiadaczy samochodów Ateca że problem był wielokrotnie zgłaszany a producent nie rozwiązał problemu.
Dni się robią coraz krótsze a produkt który od państwa nabyłem nie spełnia swoich wymogów.
Oczekuję stanowiska państwa w tej sprawie.
Na 10.10 mam umówiona wizytę w serwisie , oczywiście nie wiem czego się spodziewać .
Pozdrawiam
Jestem posiadaczem samochodu Cupra Ateca o nr VIN : VSSZZZ5F0R6558910.
W sierpniu byłem w ASO Cupra Gdynia na kontroli świateł mijania . Ustawienie oczywiście wyszło prawidłowe.
Problem polega na tym, że gdy światła są ustawione na"Auto" , o zmroku odpalają się światła mijania , które ewidentnie oślepiają kierowców jadących z naprzeciwka , przede mną(w lusterku wstecznym) , jak i pieszych. Uważam że jest to ukryta wada pojazdu i producent Ateci o problemie wie od kilku miesięcy, a mimo to wadliwe auta są w sprzedaży z wadliwym podzespołem .
Samochód nie powinien być użytkowany po zmroku bo stwarza bardzo duże zagrożenie na drodze dla wszystkich uczestników ruchu.
Wiem od innych posiadaczy samochodów Ateca że problem był wielokrotnie zgłaszany a producent nie rozwiązał problemu.
Dni się robią coraz krótsze a produkt który od państwa nabyłem nie spełnia swoich wymogów.
Oczekuję stanowiska państwa w tej sprawie.
Na 10.10 mam umówiona wizytę w serwisie , oczywiście nie wiem czego się spodziewać .
Pozdrawiam
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
-
piotr.bawol
Cześć i czołem,
Jestem po wizycie, kolejnej, chyba 5-6 w Motorpol Wrocław. Zmiana auta zastępczego z Arony na Ibizę.
Najnowsze wieści od Pana sprzedawcy, który mocno zaangażował się z zbieranie informacji od ludzi z serwisu. Otóż będzie akcja serwisowa, problem nie dotyczy wszystkich ATK. Raczej jakiejś konkretnej serii wyprodukowanej w Kvasinach (Czechy) - to już moje domysły. Oprogramowanie gotowe, muszą je bezpiecznie dostarczyć do serwisu, "kwestia dni", ale bez konkretnej daty. W piątek znowu ich odwiedzę, ze względu na koniec wypożyczenia Ibizy.
Jestem po wizycie, kolejnej, chyba 5-6 w Motorpol Wrocław. Zmiana auta zastępczego z Arony na Ibizę.
Najnowsze wieści od Pana sprzedawcy, który mocno zaangażował się z zbieranie informacji od ludzi z serwisu. Otóż będzie akcja serwisowa, problem nie dotyczy wszystkich ATK. Raczej jakiejś konkretnej serii wyprodukowanej w Kvasinach (Czechy) - to już moje domysły. Oprogramowanie gotowe, muszą je bezpiecznie dostarczyć do serwisu, "kwestia dni", ale bez konkretnej daty. W piątek znowu ich odwiedzę, ze względu na koniec wypożyczenia Ibizy.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2024, 14:17 przez piotr.bawol, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Jakoś w tę serię nie bardzo wierzę patrząc na rozrzut dat produkcji... Mam auto z kwietnia i być może problem mnie dotyczy, co już tutaj opisywałem. Jednak po ustawieniu świateł w ASO nikt mi już nigdy nie mrugał, choć jeżdżę w 1-3 osoby z pustym bagażnikiem. Ale skoro tak jest to nie miałem motywacji robić jakichś testów. Czekam po prostu na rozwój sytuacji i w razie czego na akcje serwisową finalnie.
-
Jan Janek
- Samochód: Ateca 1.0 Reference 2024
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Chciałbym dodać, że nie dotyczy tylko wersji 1,5 TSI, ale również 1,0 tsi reference+, produkcja koniec czerwca 2024.
-
piotr.bawol
Jan Janek - dzięki za info. Masz rację wersję 1.0 ma chyba Lukasz2024. Czy możesz podać serwis, w którym to zgłaszałeś? Może być prv lub mail. Chcę im nawet wysłać listę serwisów, do których zgłosili się użytkownicy/właściciele wadliwych ATK.
-
DW 2
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Czy jest ktoś kto zgłaszał tą wadę w serwis seat Szczecin? Auto odbierałem w czerwcu w salonie w Szczecinie. Chcę zgłaszać wadę tylko czy wszystkie serwisy wiedzą o problemie?