Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: kmw »

Do mnie dzwonił serwis z informacją, że mają już nr akcji serwisowej, ale jeszcze nie znają szczegółów ani daty rozpoczęcia. Po prostu informują, że coś się ruszyło. Najprawdopodobniej będzie to aktualizacja oprogramowania, ale nie wiadomo kiedy dokładnie.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

Super info, że dzięki naszemu zaangażowaniu i dopytywaniach coś się ruszyło.

kmw - czy możesz podać numer akcji serwisowej, o ile został Ci podany?
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

kmw pisze:
09 paź 2024, 17:11
krowka1978 pisze:
09 paź 2024, 13:53
W Bydgoszczy też mają dużo zgłoszeń, zapytałem z ciekawości przy okazji kampanii serwisowej na centralny zamek (moduł 09), wzywali w każdym razie. O rozwiązaniu problemu nie mówili. Przy okazji kampanii na centralny, nie mówią, że po wszystkim przestawione są opcje ambiente, świateł, wycieraczki tył, wyłączone LA,... Zmiany w module (09) oczywiście trzeba ponownie wprowadzić, jeżeli było modzone.
Modzone w sensie np. przez OBD11?, czy po prostu przez zmianę ustawień na ekranie przez użytkownika?
I tu i tu

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

piotr.bawol pisze:
09 paź 2024, 18:21
Super info, że dzięki naszemu zaangażowaniu i dopytywaniach coś się ruszyło.

kmw - czy możesz podać numer akcji serwisowej, o ile został Ci podany?
Nie podano, nie pytałem. Mają dzwonić i umawiać jak będzie coś wiadomo.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

kmw pisze:
09 paź 2024, 17:11
krowka1978 pisze:
09 paź 2024, 13:53
W Bydgoszczy też mają dużo zgłoszeń, zapytałem z ciekawości przy okazji kampanii serwisowej na centralny zamek (moduł 09), wzywali w każdym razie. O rozwiązaniu problemu nie mówili. Przy okazji kampanii na centralny, nie mówią, że po wszystkim przestawione są opcje ambiente, świateł, wycieraczki tył, wyłączone LA,... Zmiany w module (09) oczywiście trzeba ponownie wprowadzić, jeżeli było modzone.
Modzone w sensie np. przez OBD11?, czy po prostu przez zmianę ustawień na ekranie przez użytkownika?
Obie opcje.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Wojbar1967
Samochód: Seat Ateca 1,5 Xperience, rok 2024
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Wojbar1967 »

Witam wszystkich. Od pewnego czasu miałem wątpliwości czy światła w moim samochodzie działają prawidłowo. Jakiś miesiąc temu pojechałem do serwisu z informacją, że oślepiam kierowców. Pokręcili śrubkami (światła świeciły za wysoko) i miało być dobrze. Ale dalej miałem wątpliwości czy wszystko jest ok. No i trafiłem na to forum i dzięki temu dowiedziałem się, że problem ma szeroki zasięg. Wczoraj pojechałem do serwisu w Białymstoku. Po sprawdzeniu samochodu Pan ze smutkiem stwierdził, że jest wada (światła świeciły jeszcze wyżej niż miesiąc temu po ich ustawieniu), i że póki co nie są w stanie nic zrobić. Jestem trzeci, który zgłosił ten problem w Białymstoku. Dzisiaj mają gdzieś wydzwaniać i dać mi znać co dalej. Swoją drogą jestem ciekaw czy w tej chwili świadomie sprzedają samochody z poważną wadą.

Marti
Samochód: Seat Ateca Ref. 1.0 2024
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Marti »

Jak rozmawiałem o wadzie ze sprzedawcą 19 sierpnia to już wspominał że słyszał o problemach ze światłami w Atece - samochód odbieraliśmy 1go sierpnia. Moim zdaniem wszystkie Ateci z 2024 i belką mają tę wadę, ale niewielu właścicieli 'doświadczyło' nocnej jazdy załadowanym autem i stąd słaby rozgłos tego problem. Salony nie sprawdzają pod tym kontem aut licząc na to że do akcji serwisowej sprawa się nie wyda a nawet jak to "Nie mamy pańskiego płaszcza i co Pan nam zrobi" :evil:.
Za ten post autor Marti otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (10 paź 2024, 11:30) • kmw (10 paź 2024, 17:29)
Ocena: 9.52%

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Wojbar1967 pisze:
10 paź 2024, 8:52
Witam wszystkich. Od pewnego czasu miałem wątpliwości czy światła w moim samochodzie działają prawidłowo. Jakiś miesiąc temu pojechałem do serwisu z informacją, że oślepiam kierowców. Pokręcili śrubkami (światła świeciły za wysoko) i miało być dobrze. Ale dalej miałem wątpliwości czy wszystko jest ok. No i trafiłem na to forum i dzięki temu dowiedziałem się, że problem ma szeroki zasięg. Wczoraj pojechałem do serwisu w Białymstoku. Po sprawdzeniu samochodu Pan ze smutkiem stwierdził, że jest wada (światła świeciły jeszcze wyżej niż miesiąc temu po ich ustawieniu), i że póki co nie są w stanie nic zrobić. Jestem trzeci, który zgłosił ten problem w Białymstoku. Dzisiaj mają gdzieś wydzwaniać i dać mi znać co dalej. Swoją drogą jestem ciekaw czy w tej chwili świadomie sprzedają samochody z poważną wadą.
Oczywiście wcale ich nie bronię, bo są winni (producent, importer), ale co mają zrobić - jak klient jest zainteresowany Ateką, to mają od razu w pierwszym zdaniu ostrzegać, że samochód ma poważną wadę fabryczną ? Wtedy chyba większość klientów podziękowałaby i wyszła, więc to dla nich strata, a mam nadzieję, że niedługo problem zostanie wreszcie rozwiązany i jego rozwiązanie zostanie rozesłane po sieci ASO, tak gdzieś któregoś z forumowiczów poinformowali.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Gdy odbierałem swoją, obok stał egzemplarz,, który niby był w ofercie, ale nie do wydania. Też czekał na jakąś akcję serwisową. Handlowiec uczciwie o tym poinformował.

gibonski81
Samochód: Cupra Ateca 1.5
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: gibonski81 »

Witam .

Dzisiaj rano byłem na serwisie (Salon Cupra Gdynia), sprawdzili światła tak jak ostatnio z miesiąc temu i wszystko jest ok.
Ok , jest ale tylko dla nich .
W Gdyni jest 5 aut zgłoszonych z powyższym problemem, niby gdzieś tam wyżej znają problem i działają . Trzeba czekać , może się odezwą za jakiś czas, termin w żaden sposób niesprecyzowany.Prawda jest taka że te auta nie powinny być dopuszczone do ruchu, można na parkingu sobie popatrzeć.

Trzeba sprawę nagłaśniać.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ