Dokładnie a w Atece DQ 200
Skrzynia DSG 7
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Re: Skrzynia DSG 7
Z uwagi na to, że ASO wymieniło mi olej w części mechanicznej DQ200 to chce zmienić też w mechatronice. Lać ten zwykły VW jak do wspomagania czy jest coś lepszego innej produkcji? Ma ktoś może nr korka z uszczelką?
- tomal218
- Samochód: Seat Ateca MY18
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 57 razy
Jaki nie nalejesz będzie ok jak kupiłem oryginalny to korek był w zestawie ,jak Servis wymieniał to chyba nie ma sensu tego robićKubawojcik pisze: ↑12 paź 2024, 9:05Z uwagi na to, że ASO wymieniło mi olej w części mechanicznej DQ200 to chce zmienić też w mechatronice. Lać ten zwykły VW jak do wspomagania czy jest coś lepszego innej produkcji? Ma ktoś może nr korka z uszczelką?
oso soplón !!! 
-
Kubawojcik
Serwis wymienił tylko olej skrzyni a ja chce do kompletu płyn w mechatronice. Korek w sumie nie wiem do czego jest 
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
W mechatronice jest płyn hydrauliczny lej ten od VW a korek do czego ? Silnika?Kubawojcik pisze: ↑12 paź 2024, 9:05Z uwagi na to, że ASO wymieniło mi olej w części mechanicznej DQ200 to chce zmienić też w mechatronice. Lać ten zwykły VW jak do wspomagania czy jest coś lepszego innej produkcji? Ma ktoś może nr korka z uszczelką?
-
Kubawojcik
Jak kupujesz zestaw do wymiany oleju dq200 to jest 2l oleju + 1l płynu do hydrauliki + korek. Nie wiem czy ten korek do skrzyni czy hydrauliki?
- tomal218
Sorki mój błądKubawojcik pisze: ↑12 paź 2024, 12:35Serwis wymienił tylko olej skrzyni a ja chce do kompletu płyn w mechatronice. Korek w sumie nie wiem do czego jest![]()
Korek dostałem do mechatroniki
- Za ten post autor tomal218 otrzymał podziękowanie:
- Kubawojcik (12 paź 2024, 20:49)
- Ocena: 4.76%
oso soplón !!! 
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Ja dzwonilem do serwisu skrzyn automatycznych i pytalem o DQ200. Koles powiedzial ze wymieniaja tylko olej w skrzynii i leja go 400 ml wiecej niz fabryka.
Pytanie czy maja racje ? Tzn wystarczy tylko olej, bo plynu z mechatroniki nie wymieniac, czy sa w bledzie. Wszedzie w necie wymieniaja to i to, ale na filmach olej jest ciemniejszy, ale mechatronika zawsze zielony bez wiekszego zuzycia. Czy to potwierdza ich podejscie ?
Sam nie wiem co robic, czy tylko skrzynia, czy uprzec sie na mechatronike.
Przebieg 54 tys km 5 lat.
Pytanie czy maja racje ? Tzn wystarczy tylko olej, bo plynu z mechatroniki nie wymieniac, czy sa w bledzie. Wszedzie w necie wymieniaja to i to, ale na filmach olej jest ciemniejszy, ale mechatronika zawsze zielony bez wiekszego zuzycia. Czy to potwierdza ich podejscie ?
Sam nie wiem co robic, czy tylko skrzynia, czy uprzec sie na mechatronike.
Przebieg 54 tys km 5 lat.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Ja wychodzę z takiego założenia - wszystko się starzeje. Jedne rzeczy szybciej inne wolniej. Olej w skrzyni należy wymienić i z tym nikt nie dyskutuje (jedni dolewają więcej, bo nawet litr a inni mniej). W mechatronice też mamy spore ciśnienia i mnóstwo pracujących elementów jak choćby pompa czy elektro zawory. Do tego jest cała masa uszczelek które powinny być zabezpieczane świeżym płynem. Jeśli cena nie jest jakaś z kosmosu to bym wymienił i spał spokojnie. Tam wchodzi chyba litr tego płynu. Z tego co widziałem na filmach są normalne korki do spuszczania i zalewania.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
- tomal218
Do spuszczania w Dq200 są normalne korki ale do zalewania jest tylko korek w mechatronice a mechanikę zalewają przez odpowietrznik a ja zdejmuję klapę z hamulcem ,,P,,i zalewamLord M pisze: ↑13 paź 2024, 9:09Ja wychodzę z takiego założenia - wszystko się starzeje. Jedne rzeczy szybciej inne wolniej. Olej w skrzyni należy wymienić i z tym nikt nie dyskutuje (jedni dolewają więcej, bo nawet litr a inni mniej). W mechatronice też mamy spore ciśnienia i mnóstwo pracujących elementów jak choćby pompa czy elektro zawory. Do tego jest cała masa uszczelek które powinny być zabezpieczane świeżym płynem. Jeśli cena nie jest jakaś z kosmosu to bym wymienił i spał spokojnie. Tam wchodzi chyba litr tego płynu. Z tego co widziałem na filmach są normalne korki do spuszczania i zalewania.
oso soplón !!!