Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: Blues Brothers »

Moja 12 tydzień Hiszpania.
Vin prawdę powie.

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

DW 2 pisze:
18 paź 2024, 13:18
Dziś w serwisie w Szczecinie przyznali że znają problem i nie ma jeszcze rozwiązania. Mają już 5 osób z tą wadą zgłoszonych a będzie pewnie więcej bo szybciej będzie ciemno. Jeśli to faktycznie ma trwać aż do pierwszego kwartału 2025 to ja podziękuję. Też będę zwracał auto.
DW 2 i Marti dajcie znać jak przebiegł proces zwrotu, ewentualnie jakie pismo/-a wystosowaliście do sprzedawcy.

Na ten moment jestem jeszcze nastawiony "pozytywnie" i wierzę, że to ogarną, bo auto mi się podoba, ale gdzieś z tyłu głowy rozważam zwrot.
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: DW 2 »

piotr.bawol pisze:
19 paź 2024, 15:25
DW 2 pisze:
18 paź 2024, 13:18
Dziś w serwisie w Szczecinie przyznali że znają problem i nie ma jeszcze rozwiązania. Mają już 5 osób z tą wadą zgłoszonych a będzie pewnie więcej bo szybciej będzie ciemno. Jeśli to faktycznie ma trwać aż do pierwszego kwartału 2025 to ja podziękuję. Też będę zwracał auto.
DW 2 i Marti dajcie znać jak przebiegł proces zwrotu, ewentualnie jakie pismo/-a wystosowaliście do sprzedawcy.

Na ten moment jestem jeszcze nastawiony "pozytywnie" i wierzę, że to ogarną, bo auto mi się podoba, ale gdzieś z tyłu głowy rozważam zwrot.
Też jeszcze po cichu mam nadzieję że może jakoś niebawem się to rozwiąże ale nie chcę biernie czekać. Mam w rodzinie radcę prawnego i naświetliłem mu temat w ten weekend będę z nim rozmawiał przez telefon żeby doradził jaki wykonać teraz ruch. Szkoda mi oddać bo dobrze się jeździ tylko co mi po samochodzie jeśli po zmroku nie da się jeździć. Czuję się oszukany tym bardziej że wszędzie zarówno w serwisie jak u sprzedawcy wzruszają ramionami i każą czekać. Żadnej rzetelnej informacji. Gdzieś padło że jest już nr akcji serwisowej ale żeby coś konkretnie było wiadomo. Napiszę tez maila do Seata ale pewnie inni już pisali i pytanie z jakim skutkiem.

DW 2
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: DW 2 »

W Szczecinie powiedzieli że to najpewniej zostanie rozwiazane przez aktualizację albo wymianę sterowników albo całych reflektorów tylko KIEDY?

Blues Brothers

Pozew zbiorowy.
Tylko w kupie siła.
W USA byli byście bogaci 😉

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Blues Brothers pisze:
19 paź 2024, 11:38
Moja 12 tydzień Hiszpania.
Vin prawdę powie.
Doczytałem, że pierwsze 2-3 litery VIN mówią o miejscu produkcji, ale coś mi się nie zgadza, bo ja mam VSS..., który niby wskazuje na Hiszpanię, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji, żeby Ateca kiedykolwiek była tam produkowana. Tylko Kvasiny i Relizane w Algierii. Nawet sprzedawca mi mówił, że na Atecę jest trochę krótszy czas oczekiwania niż na Formentora (1 tydzień vs 3-4 tygodnie sam transport), bo ten jedzie z Hiszpanii a Ateca jest produkowana w Czechach.
A u Was jakie są pierwsze 3 znaki VIN?

Wyedytowałem post, bo zgodnie z tym co znalazłem poniżej, początek VINu to tylko kraj pochodzenia producenta, a nie miejsce produkcji.
Choć na pewno w bardzie samego producenta jest informacja o miejscu produkcji po numerze seryjnym auta

Obrazek

https://automarket.pl/blog/serwis-i-uzy ... _company=0
Ostatnio zmieniony 19 paź 2024, 19:03 przez kmw, łącznie zmieniany 1 raz.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

VSS Czechy.

Blues Brothers

Poz. 0.5 z Homologacji
Manufacturer: Martorell
🤔
https://przyspieszenie.pl/gdzie-produkuja-seat-ateca/
Ostatnio zmieniony 19 paź 2024, 19:11 przez Blues Brothers, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Blues Brothers pisze:
19 paź 2024, 19:02
Poz. 0.5 z Homologacji
Manufacturer: Martorell
🤔
Z kolei na Seat media center piszą:
The SEAT Ateca is designed and developed in Barcelona and produced in the brand’s Kvasiny (Czech Republic) facilities, adding additional impetus to the brand’s line-up of SUVs – a vehicle segment that is intrinsically important to SEAT’s continued success.
źródło:
https://www.seat-mediacenter.com/SEAT-B ... SEAT-Ateca

W A
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: W A »

Witam,
Dzisiaj odebrałem swojego Seata Ateca.
Tak się złożyło, że do domu wracałem po zmroku i niestety okazało się, że u mnie również światła oślepiały innych użytkowników drogi.
Poziomowanie w jakiś sposób na pewno działało (niestety na pewno nie prawidłowo), bo przy zatrzymywaniu się, widziałem na karoserii poprzedzającego pojazdu, jak wiązka światła się obniża.
W świadectwie homologacji napisane jest (pozycja 0.5), że adres producenta to Martorell.
Auto wyprodukowane na początku czerwca 2024.
Numer VIN zaczyna się na VSS
W poniedziałek zadzwonię do sprzedawcy i zobaczymy, co mi powie w tej sprawie. Po auto jechałem ponad 200km i nie będę zadowolony, jeżeli będę musiał im je odstawić do serwisu.

ODPOWIEDZ