Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Jeżeli to ASO, przewijało się w tym wątku, można przyjąć że świadomie wydano ci wadliwy samochód. Auto zastępcze do czasu naprawy + dodatkowe bonusy .
Ciekawe jak w tym przypadku działa assistance.
-
Rebes
- Samochód: Seat Ateca 2024, 1.5 TSI 150km Style
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Witam wszystkich,
Mam ten sam problem, auto kupione w PGD Seat Cupra na Targówku w Warszawie. Auto odebrałem na początku czerwca. Już na początku zauważyłem, że coś jest nie tak bo prawie każdy mi świeci z naprzeciwka długimi światłami jak nadjeżdżałem, ale jak zadzwoniłem do handlowca u dilera to powiedział, że te światła Ateki są mocniejsze i teraz właśnie są takie LEDy więc, żeby odpowiadać długimi na ich długie i olewać innych kierowców. Jak natrafiłem na to forum to stwierdziłem, że jednak nie mam halucynacji i coś jest nie halo z tymi światłami. Niestety handlowiec nie odbiera już ode mnie telefonów. A serwis na Targówku uważa, że nikt im nie zgłaszał takiego problemu ale mogę przyjechać i zobaczą ale czas u nich oczekiwania na serwis to średnio 28 dni. Zapisałem się w innym serwisie ASO w Warszawie(AUTO MARAN, polecam profesjonalne podejście do klienta w odróżnieniu do serwisu PGD ),11 października ustawili światła, powiedzieli, że nie były w ogóle ustawione i teraz będzie cacy. Przy niedociążonym samochodzie w sumie chyba problem ustał. Ale przy dociążeniu na tylną belkę mam wrażenie, że znów wyżej świecą.
Mam ten sam problem, auto kupione w PGD Seat Cupra na Targówku w Warszawie. Auto odebrałem na początku czerwca. Już na początku zauważyłem, że coś jest nie tak bo prawie każdy mi świeci z naprzeciwka długimi światłami jak nadjeżdżałem, ale jak zadzwoniłem do handlowca u dilera to powiedział, że te światła Ateki są mocniejsze i teraz właśnie są takie LEDy więc, żeby odpowiadać długimi na ich długie i olewać innych kierowców. Jak natrafiłem na to forum to stwierdziłem, że jednak nie mam halucynacji i coś jest nie halo z tymi światłami. Niestety handlowiec nie odbiera już ode mnie telefonów. A serwis na Targówku uważa, że nikt im nie zgłaszał takiego problemu ale mogę przyjechać i zobaczą ale czas u nich oczekiwania na serwis to średnio 28 dni. Zapisałem się w innym serwisie ASO w Warszawie(AUTO MARAN, polecam profesjonalne podejście do klienta w odróżnieniu do serwisu PGD ),11 października ustawili światła, powiedzieli, że nie były w ogóle ustawione i teraz będzie cacy. Przy niedociążonym samochodzie w sumie chyba problem ustał. Ale przy dociążeniu na tylną belkę mam wrażenie, że znów wyżej świecą.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2024, 13:47 przez Rebes, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Może to jest właśnie wyjście, policja zabiera dowód - wołasz assistance.
-
Rebes
- Samochód: Seat Ateca 2024, 1.5 TSI 150km Style
No właśnie tylko mandat za kierowanie pojazdem niesprawnym technicznie to: od 20 zł do 3000 zł., utrata dla mnie dowodu to brak możliwości wykonywania obecnej pracy bo nie ma innej możliwości jak dojechać samochodem. Zastanawiam się czy im w salonie przy innych klientach nie zrobić gigant awantury, to może oprzytomnieją. Nie wiem czy na zdjęciu widać jak to wysoko świeci ale według mnie to ponad znaki daje wiązka.

-
W A
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
- Otrzymał podziękowań: 0
Dealer z Łodzi.Blues Brothers pisze: ↑19 paź 2024, 22:50Jeżeli to ASO, przewijało się w tym wątku, można przyjąć że świadomie wydano ci wadliwy samochód. Auto zastępcze do czasu naprawy + dodatkowe bonusy .
Jutro podjadę na OSKP, aby sprawdzili początkową pozycję . Mam jeszcze cząstkę nadziei, że jest nieprawidłowa i poprawienie jej spowoduje, że będzie można użytkować pojazd po zmroku.
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Który? Bo jest dwóch.W A pisze: ↑19 paź 2024, 23:34Dealer z Łodzi.Blues Brothers pisze: ↑19 paź 2024, 22:50Jeżeli to ASO, przewijało się w tym wątku, można przyjąć że świadomie wydano ci wadliwy samochód. Auto zastępcze do czasu naprawy + dodatkowe bonusy .
Jutro podjadę na OSKP, aby sprawdzili początkową pozycję . Mam jeszcze cząstkę nadziei, że jest nieprawidłowa i poprawienie jej spowoduje, że będzie można użytkować pojazd po zmroku.
Nie wiem jak ten na Brzezińskiej, ale ten na Szczecińskiej wie o problemie.
-
DW 2
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 4 razy
To chyba czas najwyższy zgłosić to do prokuratury bo sprzedają samochody wadliwe i robią to świadomie. Jedni dostają odpowiedź z centrali że "góra" wie o problemie i pracują nad rozwiaązaniem a w salonach żadnej informacji i jak gdyby nigdy nic sprzedają te auta.
-
W A
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI 2024
- Otrzymał podziękowań: 0
Kupowałem u tego na Brzezińskiej.kmw pisze: ↑20 paź 2024, 7:09Który? Bo jest dwóch.W A pisze: ↑19 paź 2024, 23:34Dealer z Łodzi.Blues Brothers pisze: ↑19 paź 2024, 22:50Jeżeli to ASO, przewijało się w tym wątku, można przyjąć że świadomie wydano ci wadliwy samochód. Auto zastępcze do czasu naprawy + dodatkowe bonusy .
Nie wiem jak ten na Brzezińskiej, ale ten na Szczecińskiej wie o problemie.
Wizyta w oskp trochę poprawiła sytuację, bo światła okazały się rozregulowane. Diagnosta był zdziwiony, że nowe auto (przejechane 300km) ma je tak ustawione.

Problem oślepiania zmniejszył się, ale niestety nie zniknął w 100%. Dalej podczas jazdy światła się trochę podnoszą, a gdy się zatrzymuję, to opadają. Dokładnie tak, jak na tym filmiku, który udało mi się znaleźć na yt. https://www.youtube.com/watch?v=wdfIsIQxmWc
W instrukcji obsługi jest wzmianka o Światłach autostradowych, których zachowanie jest podobne do tego, które u siebie obserwuję, z tą różnicą, że u mnie światła podnoszą się praktycznie od razu po ruszeniu.
Światła autostradowe
Funkcję tę aktywuje się lub wyłącza za pośrednictwem odpowiedniego menu systemu Infotainment.
● Włączanie: podczas jazdy z prędkością powyżej 110 km/h przez ponad 10 sekund, światła
mijania podnoszą się nieznacznie, aby zwiększyć odległość widoczności dla kierowcy.
● Wyłączanie: po zmniejszeniu prędkości pojazdu poniżej 100 km/h światła mijania natychmiast powracają do normalnego położenia.
Instrukcja wskazuje, że funkcję tę można wyłączyć, ale niestety nigdzie nie znalazłem tego w menu ustawień. Może wiecie, gdzie można tą opcję wyłączyć?
-
Grzesiek-84
- Samochód: Ateca
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kupilibyście Atece z takimi światłami? Ciekawe czy w Cuprze występuje ten problem