Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
DW 2
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Ja byłem entuzjastycznie nastawiony na zgłaszanie do uokik. Ale radca prawny, którego mam w rodzinie i który radzi mi w działaniach z wadą świateł zgasił mój entuzjazm owszem twierdzi że jak najbardziej trzeba zgłaszać ale jego działanie trwa a dla każdego z nas podstawa to zgłoszenie wady sprzedawcy na piśmie. I oczywiście wskazał mi że zgodnie z prawem najpierw muszę żądać usunięcia wady lub wydania samochodu wolnego od wady dopiero potem można żądać dalszych roszczeń. I mam nadzieję że nie trzeba będzie bo też lubię ten samochód. Jeździ się bardzo dobrze. Do UOKiK mimo wszystko to zglosze dziś. Dziś też wysyłam pismo do sprzedawcy i mailem i zwykłą pocztą.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2024, 11:54 przez DW 2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ocena: 4.76%
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Zwykłą pocztą tak, ale sugerowałbym list polecony lub nawet za potwierdzeniem odbioru. Bo gdyby przyszło co do czego, to zwykły list to jakby go nie było. Zresztą, skoro masz prawnika w rodzinie to pewnie mówił co i jak
PS. Podpytaj go czy taka usterka kwalifikuje się do zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez Policję i co wtedy
Zgłoszenie np. do Assistance Seata
-
arbal
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ja pismo dostarczę dzisiaj osobiście do salonu i poproszę o potwierdzenie odbioru.
do UOKiK zgłosiłem wczoraj przez EPUPA do czego wszystkich Was też zachęcam, to jest 10min.
A na pytanie w ASO kto zapłaci za lawetę jak Policja zatrzyma mi dokumenty usłyszałem, że mam sie nie przejmować, jest Assistance Cupra
do UOKiK zgłosiłem wczoraj przez EPUPA do czego wszystkich Was też zachęcam, to jest 10min.
A na pytanie w ASO kto zapłaci za lawetę jak Policja zatrzyma mi dokumenty usłyszałem, że mam sie nie przejmować, jest Assistance Cupra
-
DW 2
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Tylko i wyłącznie ZPO lub dostarczenie osobiste z potwierdzeniem że pismo wpłynęło.JACA pisze: ↑24 paź 2024, 11:51Zwykłą pocztą tak, ale sugerowałbym list polecony lub nawet za potwierdzeniem odbioru. Bo gdyby przyszło co do czego, to zwykły list to jakby go nie było. Zresztą, skoro masz prawnika w rodzinie to pewnie mówił co i jak
PS. Podpytaj go czy taka usterka kwalifikuje się do zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez Policję i co wtedy![]()
Zgłoszenie np. do Assistance Seataniech zabierają na lawecie i w zamian auto zastępcze
![]()
- kmw
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Lepiej zgłaszać do UOKiK jak jest możliwość, być może za pół roku nadal tu będziemy dyskutowali na ten temat czekając na jakieś kroki producenta, który będzie pochłonięty usuwaniem bardziej priorytetowych wad nowych ważniejszych modeli takich jak Terramar, czy Tavascan, a może do tego czasu UOKiK jakoś wpłynie na sprawę lub trochę bardziej zmotywuje producenta poprzez dystrybutora do usunięcia tej wady. Chociaż zastanawiam się co mogą na nich wymusić... wstrzymanie sprzedaży Ateki, która już prawdopodobnie jest na wylocieDW 2 pisze: ↑24 paź 2024, 11:28Ja byłem entuzjastycznie nastawiony na zgłaszanie do uokik. Ale radca prawny, którego mam w rodzinie i który radzi mi w działaniach z wadą świateł zgasił mój entuzjazm owszem twierdzi że jak najbardziej trzeba zgłaszać ale jego działanie trwa a dla każdego z nas podstawa to zgłoszenie wady sprzedawcy na piśmie. I oczywiście wskazał mi że zgodnie z prawem najpierw muszę żądać usunięcia wady lub wydania samochodu wolnego od wady dopiero potem można żądać dalszych roszczeń. I mam nadzieję że nie trzeba będzie bo też lubię ten samochód. Jeździ się bardzo dobrze. Do UOKiK mimo wszystko to zglosze dziś. Dziś też wysyłam pismo do sprzedawcy i mailem i zwykłą pocztą.
Czy to pismo z żądaniem usunięcia wady jest równoznaczne ze zgłoszeniem jej do serwisu, czy to powinno być jakieś odrębne pismo?
Możesz podrzucić jakiś wzór?
- kmw
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Mandat też zapłaci Assistance Cupra?arbal pisze: ↑24 paź 2024, 11:57Ja pismo dostarczę dzisiaj osobiście do salonu i poproszę o potwierdzenie odbioru.
A na pytanie w ASO kto zapłaci za lawetę jak Policja zatrzyma mi dokumenty usłyszałem, że mam sie nie przejmować, jest Assistance Cupra![]()
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Mogą nałożyć karę finansową, choć dla nas klientów to marna pociecha, bo poniekąd my ją zapłacimy w cenach produktów, serwisów....
Druga to taka, że to jest tak odległa pieśń przyszłości, że te Ateki zdążymy już sprzedaż zanim to się rozstrzygnie.
By nie być gołosłownym to mam taki przykład z operatorem TV - w latach 2019-2020 jednostronnie zmienił zapisy umowy na niekorzystne dla klientów. Decyzja UOKiK-u o nałożonej karze jest z grudnia 2022 ale co z tego skoro operator TV złożył odwołanie do Sądu. Termin rozprawy nie został jeszcze wyznaczony (stan na styczeń 2024). Tak więc 5 lat jak nic....
edit:
Ups... przepraszam, odbyło się
Po krótkich poszukiwaniach widzę, że jest wyrok w tej sprawie z dnia 31.07.2024, no ale pewnie będzie II instancja. Niemniej 5 lat od sprawy
-
iwan26
- Samochód: Seat Ateca 2024
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Dziś tj. 24.10.2024 zgłosiłem ten sam problem ze światłami do sewisu Białystok. Jak sie okazało problem jest znany tylko nikt nie jest w stanie do dnia dzsiejszego go naprawić. Przyjazd do ASO mi odradzono bo i tak tego nie naprawią. Napisałem pismo w tej sprawie do nich. Czekam co zrobią. Diagnosta w miejscu zamieszkania z którym rozmawiałem powiedział, iż ciekawe jak zrobię przegląd za te trzy lata. Ponadto dodał, że jak kogoś oślepię na drodze to moja wina. Zaczynam trochę się bać. Seat Ateca ma super światła co widać po miganiu na mój widok innych kierowców - albo zazdroszczą mi takiego samochodu. Kupiłem nowy pojazd by mieć spokój a tu odwrotnie teraz się zaczyna karuzela. Czekam co odpisze ASO. Ciekawe wpisy na forum tylko szkoda, iż o tej wadzie nie wiedziałem wcześniej.
-
arbal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Mi właśnie zaproponowali zastępczo Formentora ale nie wiadomo na jak długo 
Tak kazał im zrobić Poznań.
I teraz tak sobie myślę, to co moja nowa Ateca ma teraz stać pod chmurką na parkingu ASO przez kilka miesięcy i niszczeć?
Tak kazał im zrobić Poznań.
I teraz tak sobie myślę, to co moja nowa Ateca ma teraz stać pod chmurką na parkingu ASO przez kilka miesięcy i niszczeć?
-
dawiddr
- Samochód: Seat Ateca FL 1.5 DSG
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Moja Ateca (Seat) jest właśnie w produkcji no i jestem w kropce - z auta nie chcę rezygnować, bo mi się podoba, ale z drugiej strony problemy ze światłami brzmią poważnie
A płacenie za nowe auto, żeby później jeździć zastępczym to też słaba opcja.
Czy ktoś z Was odebrał w ostatnich tygodniach Atecę BEZ tej wady?
Czy ktoś z Was odebrał w ostatnich tygodniach Atecę BEZ tej wady?