Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
-
Tomek_KG
- Samochód: Opel Meriva 2004 r.
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Ja mam do obdioru Ateca z 38 tygodnia.
Rozmawiałem ze sprzedawcą, zna problem.
Twierdzi też, że jego Ateca z 39 tygodnia (którą sobie kupił) nie ma problemów ze światłami.
Czekam na info jak sytuacja wygląda w mojej (prosiłem o sprawdzenie).
Jakoś nie widzę sensu brać samochodu, który ma być nie sprawny.
Rozmawiałem ze sprzedawcą, zna problem.
Twierdzi też, że jego Ateca z 39 tygodnia (którą sobie kupił) nie ma problemów ze światłami.
Czekam na info jak sytuacja wygląda w mojej (prosiłem o sprawdzenie).
Jakoś nie widzę sensu brać samochodu, który ma być nie sprawny.
- Ocena: 4.76%
Jest: Opel Meriva 1,4 90KM
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
Jest: Seat Ateca 1.5 TSI DSG Experience, Graphite Grey + dodatki.
-
DW 2
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa
Nie, nie równoznaczne. Do sprzedawcy zgłaszam wadę i żądam usunięcia wady lub wymiany na wolny od wad. Wzór wziąłem ze strony UOKiK. Prawnik sprawdził i nie wniósł zastrzeżeń generalnie tylko mi podpowiedział że trzeba wskazać wprost że jest wada kiedy się o niej dowiedziałem i w jaki sposób (kiedy pierwsza podróż o zmroku która ujawniła problem), że ASO nie naprawiło bo problem nadal jest. Do ASO już nie ma się po co zgłaszać. Ja samochodu u nich nie zostawię po co ma stać pod chmurką.kmw pisze: ↑24 paź 2024, 12:08Lepiej zgłaszać do UOKiK jak jest możliwość, być może za pół roku nadal tu będziemy dyskutowali na ten temat czekając na jakieś kroki producenta, który będzie pochłonięty usuwaniem bardziej priorytetowych wad nowych ważniejszych modeli takich jak Terramar, czy Tavascan, a może do tego czasu UOKiK jakoś wpłynie na sprawę lub trochę bardziej zmotywuje producenta poprzez dystrybutora do usunięcia tej wady. Chociaż zastanawiam się co mogą na nich wymusić... wstrzymanie sprzedaży Ateki, która już prawdopodobnie jest na wylocieDW 2 pisze: ↑24 paź 2024, 11:28Ja byłem entuzjastycznie nastawiony na zgłaszanie do uokik. Ale radca prawny, którego mam w rodzinie i który radzi mi w działaniach z wadą świateł zgasił mój entuzjazm owszem twierdzi że jak najbardziej trzeba zgłaszać ale jego działanie trwa a dla każdego z nas podstawa to zgłoszenie wady sprzedawcy na piśmie. I oczywiście wskazał mi że zgodnie z prawem najpierw muszę żądać usunięcia wady lub wydania samochodu wolnego od wady dopiero potem można żądać dalszych roszczeń. I mam nadzieję że nie trzeba będzie bo też lubię ten samochód. Jeździ się bardzo dobrze. Do UOKiK mimo wszystko to zglosze dziś. Dziś też wysyłam pismo do sprzedawcy i mailem i zwykłą pocztą.![]()
Czy to pismo z żądaniem usunięcia wady jest równoznaczne ze zgłoszeniem jej do serwisu, czy to powinno być jakieś odrębne pismo?
Możesz podrzucić jakiś wzór?
https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/wzory-pism/
Pierwszy wzór.
-
1285
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jestem w takiej samej sytuacji z tym że moja się jeszcze nie produkuje, mam nadzieję że nie robią nadal takiego bubla. Bez sprawdzenia w salonie się pewnie nie obejdzie. Jestem też na grupie Cupry i tam ostatnio sporo ludzi odbiera auta i nie widać by były jakieś posty z tą usterką.dawiddr pisze: ↑24 paź 2024, 14:53Moja Ateca (Seat) jest właśnie w produkcji no i jestem w kropce - z auta nie chcę rezygnować, bo mi się podoba, ale z drugiej strony problemy ze światłami brzmią poważnieA płacenie za nowe auto, żeby później jeździć zastępczym to też słaba opcja.
Czy ktoś z Was odebrał w ostatnich tygodniach Atecę BEZ tej wady?
-
DW 2
https://www.facebook.com/share/p/sH9f8p3yUqct7ndx/ żona jest na grupie z UK. Tam widać że jest też problem.
-
Bloodman
- Samochód: Ateca 1,5 TSI
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
DW 2 - zacząłeś procedurę zwrotu?DW 2 pisze: ↑18 paź 2024, 13:18Dziś w serwisie w Szczecinie przyznali że znają problem i nie ma jeszcze rozwiązania. Mają już 5 osób z tą wadą zgłoszonych a będzie pewnie więcej bo szybciej będzie ciemno. Jeśli to faktycznie ma trwać aż do pierwszego kwartału 2025 to ja podziękuję. Też będę zwracał auto.
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Ty chcesz zwrócić auto ? Ludzie mają problem bluzkę zwrócić za 20 zł, a Ty chcesz auto zwrócić za 130k złBloodman pisze: ↑25 paź 2024, 11:01DW 2 - zacząłeś procedurę zwrotu?DW 2 pisze: ↑18 paź 2024, 13:18Dziś w serwisie w Szczecinie przyznali że znają problem i nie ma jeszcze rozwiązania. Mają już 5 osób z tą wadą zgłoszonych a będzie pewnie więcej bo szybciej będzie ciemno. Jeśli to faktycznie ma trwać aż do pierwszego kwartału 2025 to ja podziękuję. Też będę zwracał auto.
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
Może ma SMART-a ( to z Allegro
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
DW 2
Słuchajcie, wydaje się że pewne rzeczy są oczywiste. Wiadomo że nie podjadę pod salon i nie powiem oddaje. Są na to przepisy i coś trzeba zrobić najpierw żeby móc zrobić coś później gdy to pierwsze nie przyniosło rezultatu. Nie trzeba mi tłumaczyć. Z racji wykonywanej pracy zawodowej w prawie się dość orientuje. Wiem co i ile trwa i jak jest trudne. Za powodzenia dziękuję bo na pewno się przyda. Ja swoje robię.Luk4as pisze: ↑25 paź 2024, 12:13Ty chcesz zwrócić auto ? Ludzie mają problem bluzkę zwrócić za 20 zł, a Ty chcesz auto zwrócić za 130k złBloodman pisze: ↑25 paź 2024, 11:01DW 2 - zacząłeś procedurę zwrotu?DW 2 pisze: ↑18 paź 2024, 13:18Dziś w serwisie w Szczecinie przyznali że znają problem i nie ma jeszcze rozwiązania. Mają już 5 osób z tą wadą zgłoszonych a będzie pewnie więcej bo szybciej będzie ciemno. Jeśli to faktycznie ma trwać aż do pierwszego kwartału 2025 to ja podziękuję. Też będę zwracał auto.powodzenia
-
piotr.bawol
- Samochód: Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Po kontakcie z BOK importera został mi zaproponowany pojazd zastępczy. Oczywiście nie chcę oddawać Ateci, żeby stała pod chmurką, bo pora roku do tego nie zachęca.
Co do kroków prawnych to pewne poczyniłem, ale nie w kwestii zwrotu, bo samochód mi się podoba i nie chcę go zwracać.
Informacyjnie: serwisy śledzą nasze forum
Co do kroków prawnych to pewne poczyniłem, ale nie w kwestii zwrotu, bo samochód mi się podoba i nie chcę go zwracać.
Informacyjnie: serwisy śledzą nasze forum
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
tak przypuszczałem
pewnie razem ze swoim działem sprzedaży obstawiają, który nowy klient i jak szybko dołączy do tego tematu