Swap Silnika
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.
Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
-
czubson14
- Samochód: Renault Laguna
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Swap Silnika
Witam. Mam okazję kupic Atece z uszkodzonym silnikiem 1.6 tdi w dobrych pieniądzach. Ze wzgledu na uszkodzony silnik gdyz uszkodzony jest rozrząd naszla mnie mysl by wymienic go na 2.0tdi. Czy ktos moze orientuje sie bądź robił takiego swapa co bedzie potrzebne i czy jest to plug&play?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Re: Swap Silnika
To bardzo ciężkie pytanie, bo 1.6 było dwa rodzaje a 2.0 co najmniej kilka. Różnic może być sporo, przede wszystkim skrzynia biegów, nawet w tej samej obudowie będą różne przełożenia poszczególnych biegów i przekładni głównej. Poza tym silnik 1.6 nie ma SCR (AdBlue), a 2.0 od połowy 2017r. zawsze miał, więc nie ma zbiornika i instalacji. Różne są też zawory EGR i chłodnice powietrza doładowującego. Teoretycznie wszystko da się zrobić, ale czy warto i jakim kosztem. Myślę, że przed decyzją ktoś ogarnięty w temacie powinien bardzo dokładnie przeanalizować temat, nawet wizualnie da się część rzeczy zweryfikować. Działania na ślepo nie polecałbym...czubson14 pisze: ↑04 lis 2024, 8:34Witam. Mam okazję kupic Atece z uszkodzonym silnikiem 1.6 tdi w dobrych pieniądzach. Ze wzgledu na uszkodzony silnik gdyz uszkodzony jest rozrząd naszla mnie mysl by wymienic go na 2.0tdi. Czy ktos moze orientuje sie bądź robił takiego swapa co bedzie potrzebne i czy jest to plug&play?
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
czubson14
- Samochód: Renault Laguna
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
Biorę pod uwagę że skrzynia również poszła by w parze z tą wymianą. Kwestia tego czy instalacja elektryczna by się w miarę pokrywała i teraz jeszcze dochodzi to AdBlue czy da sie je usunąć i nie montować wglsailor 88 pisze: ↑04 lis 2024, 11:26To bardzo ciężkie pytanie, bo 1.6 było dwa rodzaje a 2.0 co najmniej kilka. Różnic może być sporo, przede wszystkim skrzynia biegów, nawet w tej samej obudowie będą różne przełożenia poszczególnych biegów i przekładni głównej. Poza tym silnik 1.6 nie ma SCR (AdBlue), a 2.0 od połowy 2017r. zawsze miał, więc nie ma zbiornika i instalacji. Różne są też zawory EGR i chłodnice powietrza doładowującego. Teoretycznie wszystko da się zrobić, ale czy warto i jakim kosztem. Myślę, że przed decyzją ktoś ogarnięty w temacie powinien bardzo dokładnie przeanalizować temat, nawet wizualnie da się część rzeczy zweryfikować. Działania na ślepo nie polecałbym...czubson14 pisze: ↑04 lis 2024, 8:34Witam. Mam okazję kupic Atece z uszkodzonym silnikiem 1.6 tdi w dobrych pieniądzach. Ze wzgledu na uszkodzony silnik gdyz uszkodzony jest rozrząd naszla mnie mysl by wymienic go na 2.0tdi. Czy ktos moze orientuje sie bądź robił takiego swapa co bedzie potrzebne i czy jest to plug&play?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
AdBlue da się usunąć programowo w sterowniku silnika i wtedy nie montujesz całej instalacji z tym związanej. Resztę trzeba sprawdzać porównując konkretne silniki...
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...