Swap Silnika

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
czubson14
Samochód: Renault Laguna
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Swap Silnika

Post autor: czubson14 »

Witam. Mam okazję kupic Atece z uszkodzonym silnikiem 1.6 tdi w dobrych pieniądzach. Ze wzgledu na uszkodzony silnik gdyz uszkodzony jest rozrząd naszla mnie mysl by wymienic go na 2.0tdi. Czy ktos moze orientuje sie bądź robił takiego swapa co bedzie potrzebne i czy jest to plug&play?

Sponsor

Kalinski

Swap Silnika

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Swap Silnika

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: Swap Silnika

Post autor: sailor 88 »

czubson14 pisze:
04 lis 2024, 8:34
Witam. Mam okazję kupic Atece z uszkodzonym silnikiem 1.6 tdi w dobrych pieniądzach. Ze wzgledu na uszkodzony silnik gdyz uszkodzony jest rozrząd naszla mnie mysl by wymienic go na 2.0tdi. Czy ktos moze orientuje sie bądź robił takiego swapa co bedzie potrzebne i czy jest to plug&play?
To bardzo ciężkie pytanie, bo 1.6 było dwa rodzaje a 2.0 co najmniej kilka. Różnic może być sporo, przede wszystkim skrzynia biegów, nawet w tej samej obudowie będą różne przełożenia poszczególnych biegów i przekładni głównej. Poza tym silnik 1.6 nie ma SCR (AdBlue), a 2.0 od połowy 2017r. zawsze miał, więc nie ma zbiornika i instalacji. Różne są też zawory EGR i chłodnice powietrza doładowującego. Teoretycznie wszystko da się zrobić, ale czy warto i jakim kosztem. Myślę, że przed decyzją ktoś ogarnięty w temacie powinien bardzo dokładnie przeanalizować temat, nawet wizualnie da się część rzeczy zweryfikować. Działania na ślepo nie polecałbym...
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
czubson14 (04 lis 2024, 12:09)
Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

czubson14
Samochód: Renault Laguna
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: czubson14 »

sailor 88 pisze:
04 lis 2024, 11:26
czubson14 pisze:
04 lis 2024, 8:34
To bardzo ciężkie pytanie, bo 1.6 było dwa rodzaje a 2.0 co najmniej kilka. Różnic może być sporo, przede wszystkim skrzynia biegów, nawet w tej samej obudowie będą różne przełożenia poszczególnych biegów i przekładni głównej. Poza tym silnik 1.6 nie ma SCR (AdBlue), a 2.0 od połowy 2017r. zawsze miał, więc nie ma zbiornika i instalacji. Różne są też zawory EGR i chłodnice powietrza doładowującego. Teoretycznie wszystko da się zrobić, ale czy warto i jakim kosztem. Myślę, że przed decyzją ktoś ogarnięty w temacie powinien bardzo dokładnie przeanalizować temat, nawet wizualnie da się część rzeczy zweryfikować. Działania na ślepo nie polecałbym...
Biorę pod uwagę że skrzynia również poszła by w parze z tą wymianą. Kwestia tego czy instalacja elektryczna by się w miarę pokrywała i teraz jeszcze dochodzi to AdBlue czy da sie je usunąć i nie montować wgl

Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Post autor: sailor 88 »

czubson14 pisze:
04 lis 2024, 12:08
Biorę pod uwagę że skrzynia również poszła by w parze z tą wymianą. Kwestia tego czy instalacja elektryczna by się w miarę pokrywała i teraz jeszcze dochodzi to AdBlue czy da sie je usunąć i nie montować wgl
AdBlue da się usunąć programowo w sterowniku silnika i wtedy nie montujesz całej instalacji z tym związanej. Resztę trzeba sprawdzać porównując konkretne silniki...
Za ten post autor sailor 88 otrzymał podziękowanie:
czubson14 (04 lis 2024, 17:58)
Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

ODPOWIEDZ