Procedura odbioru pojazdu
-
Raffinsky
- Samochód: Ateca 1.4 TSI 150 ACT Y2017
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Procedura odbioru pojazdu
Cześć,
Po raz pierwszy zdarza mi się kupować nowy samochód. Czekam na swój egzemplarz (47 tydzień produkcji) i trochę martwi mnie temat nieprawidłowego poziomowania reflektorów. Rozmawiałem już z dealerem i potwierdził, że problem się zdarza, ale tylko jak stwierdził "u garstki" sprzedanych pojazdów. Stąd nurtuje mnie jak podejść do tematu podejść do tematu odbioru pojazdu. Zastanawiam się jak wygląda kolejność czynności w salonie, czy najpierw uregulowana jest płatność, czy może najpierw jest odbiór techniczny pojazdu (a za tym i okazja sprawdzenia świateł).
Z góry dzięki za pomoc.
Po raz pierwszy zdarza mi się kupować nowy samochód. Czekam na swój egzemplarz (47 tydzień produkcji) i trochę martwi mnie temat nieprawidłowego poziomowania reflektorów. Rozmawiałem już z dealerem i potwierdził, że problem się zdarza, ale tylko jak stwierdził "u garstki" sprzedanych pojazdów. Stąd nurtuje mnie jak podejść do tematu podejść do tematu odbioru pojazdu. Zastanawiam się jak wygląda kolejność czynności w salonie, czy najpierw uregulowana jest płatność, czy może najpierw jest odbiór techniczny pojazdu (a za tym i okazja sprawdzenia świateł).
Z góry dzięki za pomoc.
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Re: Procedura odbioru pojazdu
Przynajmniej u mnie płatność musiała zostać dokonana przelewem i wpłynąć na rachunek sprzedawcy zanim zgłosiłem się po samochód
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
W każdym salonie jest identycznie. Handlowiec przy zdrowych zmysłach nie wyda auta bez zaksięgowania pieniędzy na koncie firmy (wyjątkiem jest finansowanie w banku fabrycznym).
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Może ja napiszę inaczej, widzę, że masz już Atece, skoro kupiłeś ją drugi raz tym razem nową to zakładam, że jesteś zakochany w tym samochodzie. Zakładam, że w miłości do auta pomogła Ci cena a raczej wysoki rabat zakładam około 40 tyś. Czy w pieniądzach jakie masz zapłacić za samochód znajdziesz coś lepszego ? Wydaje mi się, że nie, nawet jak dołożysz z 30 tyś do ceny zakupowej. Prędzej czy później problem rozwiążą, auto jeździ więc na spokojnie, jeśli źle się czujesz że oślepiasz innych skręć lampy na maxa w dół i jakoś przebujaj się te kilka tygodni. Z racji, że na ten temat robi się głośno może szybciej zaczną procedować ten problem
- Ocena: 4.76%
-
Raffinsky
- Samochód: Ateca 1.4 TSI 150 ACT Y2017
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
To akurat samochód dla mojego Ojca, któremu bardziej odpowiada bardziej klasyczny i manualny Seat niż dominująca w statystykach sprzedaży Kia Sportage / Hyundai Tucson - Jego wybór. Co do rabatu to aż tak kolorowo nie było, bardziej w okolicach 24-25 k od cennika, ale wersja też relatywnie prosta - finalnie 121.900 do zapłaty. Cena wydaje się relatywnie atrakcyjna względem konkurencji. W całej sytuacji martwi trochę, że ten problem ze światłami nie jest aż taki nowy i ciężko wyrokować kiedy zostanie rozwiązany skoro nawet dealer nie ma póki co informacji w tym temacie. Moje pytanie dotyczy właśnie tego co ewentualnie mogę zrobić na etapie odbioru pojazdu. Chciałbym chociaż wymusić na serwisie by przy odbiorze przetestowali światła, a jeśli stwierdzą ten problem wskazanie go w protokole wraz z tym jakie kroki podjęli by chociaż tymczasowo go rozwiązać (jak wspomniałeś o regulacji manualnej).Luk4as pisze: ↑13 lis 2024, 15:00Może ja napiszę inaczej, widzę, że masz już Atece, skoro kupiłeś ją drugi raz tym razem nową to zakładam, że jesteś zakochany w tym samochodzie. Zakładam, że w miłości do auta pomogła Ci cena a raczej wysoki rabat zakładam około 40 tyś. Czy w pieniądzach jakie masz zapłacić za samochód znajdziesz coś lepszego ? Wydaje mi się, że nie, nawet jak dołożysz z 30 tyś do ceny zakupowej. Prędzej czy później problem rozwiążą, auto jeździ więc na spokojnie, jeśli źle się czujesz że oślepiasz innych skręć lampy na maxa w dół i jakoś przebujaj się te kilka tygodni. Z racji, że na ten temat robi się głośno może szybciej zaczną procedować ten problem
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Zdarzyło mi się kupować parę razy nowy samochód, i za każdym razem się do tego przygotowywałem, po czym....kicha
.
Jeżeli chcesz to zrobić solidnie, bierz rzeczoznawcę PZMot i on to zrobi za Ciebie, bez skrupułów i sentymentów do handlowca który przez chwilę był twoim najbardziej życzliwym kumplem.
Jeżeli chcesz to zrobić solidnie, bierz rzeczoznawcę PZMot i on to zrobi za Ciebie, bez skrupułów i sentymentów do handlowca który przez chwilę był twoim najbardziej życzliwym kumplem.
- Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowania (w sumie 2):
- kmw (13 lis 2024, 16:51) • Misiek (14 lis 2024, 0:34)
- Ocena: 9.52%
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Bardzo dobry pomysł z rzeczoznawcą, reszta też w punktBlues Brothers pisze: ↑13 lis 2024, 16:14Zdarzyło mi się kupować parę razy nowy samochód, i za każdym razem się do tego przygotowywałem, po czym....kicha.
Kilkaset złotych za taką usługę myślę, że do przełknięcia, a może coś jeszcze znajdzie...
Przy odbiorach nowych mieszkań, taka usługa jest już dość powszechna. Mam nadzieję, że jakość motoryzacji nie idzie w tę stronę, że i tutaj odbiór auta w towarzystwie takiego profesjonalnego "zajrzydziury" stanie się standardem
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Wątpię, aby ci profesjonaliści testowali działanie poziomowana świateł po dociążeniu bagażnika, o ile klient im tego nie wskaże. A jak już teraz wiadomo, co sprawdzić, to profesjonalista do tego zbędny. Jeszcze jednak przed odbiorem musicie zdecydować, czy odbierzecie auto, jeśli problem świateł będzie i poczekacie na akcję naprawczą, czy też nie.
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Jest to powód do negocjacji bonusów.
Najłatwiej przychodzi wynegocjować wszelką robociznę, można i materiały. Nadchodzi koniec roku, dealer został uratowany przed rejestracją auta na siebie
Najłatwiej przychodzi wynegocjować wszelką robociznę, można i materiały. Nadchodzi koniec roku, dealer został uratowany przed rejestracją auta na siebie
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Tu chyba bardziej chodziłoby o to, że taki rzeczoznawca sprawdzi to i przedstawi wymagania klienta bez żadnych skrupułów, które mógłby np. mieć klient, któremu w którego stronę sprzedawca zrobił ukłon i dodał przysłowiowe dywaniki gratis pozbawiając się części zarobku na aucieSkylla pisze: ↑13 lis 2024, 18:12Wątpię, aby ci profesjonaliści testowali działanie poziomowana świateł po dociążeniu bagażnika, o ile klient im tego nie wskaże. A jak już teraz wiadomo, co sprawdzić, to profesjonalista do tego zbędny. Jeszcze jednak przed odbiorem musicie zdecydować, czy odbierzecie auto, jeśli problem świateł będzie i poczekacie na akcję naprawczą, czy też nie.
Taki rzeczoznawca jest bardziej obeznany w podobnych sytuacjach i owszem, o światłach w Atece może nie wiedzieć, to trzeba mu samemu wskazać, ale może dostrzec jakieś inne wady, np. lakiernicze, na które klient nie zwróciłby uwagi. Zapewne bardziej orientuje się też w obowiązkach sprzedawcy i prawach nabywcy od przeciętnego kupującego, którego łatwo zbyć pod byle pretekstem, zważywszy na przeważnie duże emocje towarzyszące przy odbiorze wyczekanego nowego samochodu.
- Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
- Blues Brothers (13 lis 2024, 21:36)
- Ocena: 4.76%