Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Dyskusje na temat Seata Ateca I generacji (2016-)
Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Post autor: Kubawojcik »

Przy wyzszych obrotach tzn przy jakich? 7 bieg przy ilu kmh zapina?

Sponsor

Kalinski

Re: Problem ze światłami - Adaptacja wysokości świecenia przednich lamp - Akcja serwisowa

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Kubawojcik pisze:
11 lis 2024, 13:18
Przy wyzszych obrotach tzn przy jakich? 7 bieg przy ilu kmh zapina?
To temat do wątku o DSG7, a nie tutaj. Teraz już nie wyświetla biegu na D, trzeba przełączyć się na M, aby zobaczyć, więc nigdy mi się nie chciało tergo dokładnie sprawdzać. W każdym razie bieg zmienia w zależności od dynamiki jazdy, prawie zawsze przy obrotach zdecydowanie ponad 2000, a przy dynamicznym przyspieszaniu na D nawet sporo ponad 3000. Przy prędkości 60-70 km/h jedzie na biegu 5, kiedy 7 nie sprawdzałem.

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

przy spokojnej jeździe 80km/h

arbal
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

A jak Panowie wasze zgłoszenia sprawy do UOKiK?
Moje zgłoszenie UOKiK przekzał do Transportowego Dozoru Technicznego
Za ten post autor arbal otrzymał podziękowanie:
SzymonM (12 lis 2024, 9:46)
Ocena: 4.76%

SzymonM
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: SzymonM »

Pytanie do Wszystkich, którzy byli w ASO na regulacji/sprawdzeniu. Czy pytaliście się w jaki sposób, regulacja została wykonana? Czy tylko kręcenie śrubami, czy jednak trochę głębiej np. tak jak to jest opisane pod tym linkiem: https://www.autoservicemanager.pl/napra ... chodowego/ ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kmw
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

SzymonM pisze:
12 lis 2024, 9:46
Pytanie do Wszystkich, którzy byli w ASO na regulacji/sprawdzeniu. Czy pytaliście się w jaki sposób, regulacja została wykonana? Czy tylko kręcenie śrubami, czy jednak trochę głębiej np. tak jak to jest opisane pod tym linkiem: https://www.autoservicemanager.pl/napra ... chodowego/ ?
Pozdrawiam
Mi powiedzieli, że robili adaptację interfejsem/komputerem.
Porównywali też ustawienia i odczyty parametrów przy obciążeniu i bez z innym egzemplarzem, w którym poziomowanie działało (chyba jeszcze z 2023 roku) - to widziałem osobiście, serwisanci przyszli ze sprzętem na salon, gdzie stał ten drugi egzemplarz i robili "symulację" obciążenia w bagażniku, wiązka światła ładnie opadała, gość odczytywał parametry podpiętym interfejsem.
Także chyba wiedzieli co robią i jaka jest procedura.
Za ten post autor kmw otrzymał podziękowania (w sumie 2):
SzymonM (12 lis 2024, 12:25) • piotr.bawol (13 lis 2024, 11:34)
Ocena: 9.52%

piotr.bawol
Samochód: Ateca 1.5 DSG
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: piotr.bawol »

Najnowszy mail z BOK Seat:

dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta SEAT SA. Volkswagen Group Polska Sp. z o.o. jest wewnątrzwspólnotowym dostawcą samochodów marki SEAT na polski rynek, dlatego producent poprosił nas o udzielenie Panu odpowiedzi. Ustaliliśmy, że w najbliższym czasie producent planuje opublikować akcję fabryczną w związku z nieprawidłowością, którą Pan zgłosił. Prosimy oczekiwać na kontakt od partnera serwisowego SEAT.
Za ten post autor piotr.bawol otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Skylla (14 lis 2024, 18:45) • arbal (14 lis 2024, 18:57)
Ocena: 9.52%
------------------------------------------------------
Superb I 2.0TDI / Ateca 1.5 DSG

arbal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: arbal »

Ja też mam info z mojego ASO.
W TPI pojawił się tydzień temu wpis, cytuje:

Z uwagi na uwarunkowane oprogramowaniem, negatywne pokrywanie się tolerancji w elektronicznym układzie sterowania oświetleniem zewnętrznym, może się zdarzyć że automatyczna regulacja wysokości reflektoroów w pojedynczych przypadkach nie działa i przez to dochodzi do powyższego objawu

Rozwiązanie serwisowe:
Zaniechać naprawy, Nie podejmować próby naprawy

Awatar użytkownika
kmw
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

piotr.bawol pisze:
14 lis 2024, 18:36
Najnowszy mail z BOK Seat:

dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta SEAT SA. Volkswagen Group Polska Sp. z o.o. jest wewnątrzwspólnotowym dostawcą samochodów marki SEAT na polski rynek, dlatego producent poprosił nas o udzielenie Panu odpowiedzi. Ustaliliśmy, że w najbliższym czasie producent planuje opublikować akcję fabryczną w związku z nieprawidłowością, którą Pan zgłosił. Prosimy oczekiwać na kontakt od partnera serwisowego SEAT.
Ja taką samą deklarację otrzymałem telefonicznie od swojego serwisu ponad miesiąc temu...

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Czyli jeszcze poczekamy...

ODPOWIEDZ