Skrzynia DSG 7

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Skrzynia DSG 7

Post autor: Rafiner »

Blues Brothers pisze:
18 lis 2024, 21:20
DQ200 2024
Spokojna jazda D, zmiana biegu przy prędkości w górę/ w dół
2-20/20
3-30 /33
4-40/50
5-53/61
6-73/74
7-90,
W Trybie S , też spokojnie
2-20/30
3-38/40
4-55/61
5-78/80
6-106
7- nie dotyczy
Hmm. Nie wiem co sie dzieje, ze raportujecie taki sposob pracy skrzyni DQ200. Nie mowie, ze zle, tylko wierzcie mi, albo sprawdzcie na necie nagrania, ale typowo DQ200 zmienialo biegi w systemie:
2 przy 6 km/h
3 przy 30
4 przy 40
5 przy 50
6 przy 60
7 przy 70
To bylo okolo tych wartosci, ale na 7b jechalo sie juz majac 70 km/h. Obroty rosly do 1800-1900 i pyk wyzszy bieg i spadalo do ok 1400 obr.
Dlatego tez finalnie przeprogramowalem skrzynie dsg.

To co piszecie, to teoretycznie jest lepsze i moze nawet na tyle znosne, ze nie trzebaby tuningowac.

Ale mi sie to gryzie z idafix takiego ustawiania skrzyni biegow pod jak najnizsze spalanie i jak najnizsza emisje.
Pierwsze ograniczenie bylo na przelomie 2019/2020. Stad dilerzy masowo rejetrowali auta na siebie w 2019 bo byly kary. Teraz znowu to mamy w 2024/2025 zmieniaja sie nirmy i daja upusty.
A wy mi piszecie, ze zrobili inaczej i skrzynia ciagnie wyzej obroty i jezdzi na nizszych biegach.
Sorry, ale sam sprawdze, bo jestem niewierny Tomasz.

Powiedzcie mi jeszcze czy jak przestajecie dawac gazu i macie te 65 km/h to skrzynia jedzie na 5 biegu caly czas czy po chwili wrzuci mimo wszystko 6 bieg ?

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Rafiner pisze:
18 lis 2024, 21:37
Powiedzcie mi jeszcze czy jak przestajecie dawac gazu i macie te 65 km/h to skrzynia jedzie na 5 biegu caly czas czy po chwili wrzuci mimo wszystko 6 bieg ?
Na moich zwykłych trasach auto zawsze wtedy pozostaje na 5 biegu i włącza tryb 2-cylindrowy.
Natomiast zdarza się oczywiście w różnych warunkach, że jeździ też czasem na 1400 obr, ale chyba tylko gdy jest bardzo małe obciążenie, typu lekko z górki. W normalnej jeździe miejskiej zmienia mi biegi zawsze tak, jak opisywałem, co z grubsza zgadza się z wartościami podanymi powyżej. Generalnie jest na tyle ok, że nie mam potrzeby sprawdzać, na którym biegu jadę więc przyzwyczaiłem się już do tego nieszczęsnego D bez liczby.
Za ten post autor Skylla otrzymał podziękowanie:
Rafiner (19 lis 2024, 16:54)
Ocena: 4.76%

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Dodam jeszcze, że przy trybie pełzanie 😉 faktycznie 2 bieg włącza się przy +/- 6 km/h

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Dlatego ja od pewnego czasu pełzam zawsze na S. Nie wiem, czy to coś da, ale minimalizuje ilość zmian biegów. Nie wiem, czy 1-2, ale 2-3 na pewno.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Załączam kilka filmów jak to wygląda u mnie w 1.5 w roczniku 2024, gdyby ktoś chciał zobaczyć, porównać, przeanalizować, bo widzę, że dyskusja się rozwija :)
Przepraszam za jakość i poziomowanie nagrań, ale patrzyłem głównie na drogę.
Nagrań jest kilka, z delikatnym, średnio dynamicznym i maksymalnym przyspieszaniem, widać jak po nieco bardziej dynamicznym przyspieszaniu i odpuszczeniu całkowicie gazu obroty są nadal utrzymywane przez dłuższą chwilę w gotowości do kolejnego przyspieszania, dałem też nagrania z dwóch trybów zegarów, żeby było widać moment odpuszczania gazu, kiedy spalanie jest 0,0 i włącza się tryb dwucylindrowy, a na drugim głębokość wciskania gazu, gdzie po lewej jest "wskaźnik" boostu/mocy.
Co do 7. biegu, to przy bardzo spokojnej jeździe skrzynia wbija go przy około 80km/h, na 6 redukuje przy około 70. Przy normalnej jeździe wyżej.
Przy 50km/h na tempomacie wczoraj np. trzymał obroty około 1900.
Nie mam potrzeby ciągłej obserwacji obrotów, auto jeździ wystarczająco sprawnie, żeby nie powodować irytacji, nie mam też potrzeby podbijać obrotów trybem sport, więc jeżdżę raczej na D, ale poniżej jest też jedno nagranie w S dla porównania.
Chętnie zobaczyłbym też nagranie z takiej DSG, którą wspomina się tutaj jako tą zamuloną, bo być może jednak różnic nie ma a jedynie jest kwestia innych odczuć i oczekiwań. Dla mnie to jak zmienia biegi na poniższych filmach jest OK, dla innych może to być właśnie ta zmulona DSG.

Za ten post autor kmw otrzymał podziękowanie:
Rafiner (19 lis 2024, 16:54)
Ocena: 4.76%

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Ja tu nie widze pracy skrzyni dla spokojnej jazdy w starym stylu. Skrzynia chodzi zupelnie inaczej niz poprzednio. Dziwne to.
Nie no, musze sie przejechac w ASO takim z 2024 roku i powiem wtedy jak jest.
Jezeli przy podobnych wcisnieciach gazu jak ja dawniej wciskalem (przed programem) chodzi tak jak na filmach to jest mega poprawa.
Pytanie w takim razie dlaczego nie bylo akcji serwisowej w 2024 roku na podmiane starego oprogramowania, skoro to co jest od 2024 spelnia WLTP, bo musi.
Kolejne pytanie retoryczne, skoro teraz wrocili do innych nastawow, a poprzednie byly gorsze, to czy swiadomie nie gnoili skrzyn biegow by sprowokowac usterki ?
Ja bym musial kombinowac chyba w trybie E, zeby pokazac jak bylo.
KWM - wlacz tryb E i napisz czy nastapila taka praca skrzyni jak ja opisuje dla dawnych nastawow.
A jest zeglowanie ? Ludzie pisali, ze dawniej zeglowanie bylo dla trybu E, a u mnie bylo tez na D. Ciekawe czy wrocili do E czy jest dalej na D.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

W moim z 2023 nie ma żeglowania na D, o czym pisałem w zeszłym roku, nawet wersję softu podawałem. Skrzynia zmienia podobnie jak na filmach. 7. wrzuca przy 88-89km/h (2000obr/min, spokojna jazda), zrzuca przy około 75-80km/h - jakieś 1400obr./min. Na E żeglowanie aż "miło".
Pomijam temat pełzania.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Dzięki ze chcialo Ci sie te filmiki nagrac. Ciężko to teraz porównać bo jednak brak informacji o biegu utrudnia jezeli nie siedzisz w aucie i go nie czujesz tylko patrzysz na filmik. Ja u siebie juz w miare potrafie wywolac „uslizg” sprzegiel. Najbardziej czuc/slychac to przy zmianie na 4 i 6. W trybie manual nigdy dlatego winie soft. ASO nie chce mi zrobic aktualizacji a seat odmawia mimo ze zglaszam problemy ze skrzynia wiec tak sobie czekam az znowu zaczna piszczec i po kolejnej wymianie zrobie program skrzyni.

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Rafiner pisze:
19 lis 2024, 16:54
Ja tu nie widze pracy skrzyni dla spokojnej jazdy w starym stylu. Skrzynia chodzi zupelnie inaczej niz poprzednio. Dziwne to.
Nie no, musze sie przejechac w ASO takim z 2024 roku i powiem wtedy jak jest.
Jezeli przy podobnych wcisnieciach gazu jak ja dawniej wciskalem (przed programem) chodzi tak jak na filmach to jest mega poprawa.
Pytanie w takim razie dlaczego nie bylo akcji serwisowej w 2024 roku na podmiane starego oprogramowania, skoro to co jest od 2024 spelnia WLTP, bo musi.
Kolejne pytanie retoryczne, skoro teraz wrocili do innych nastawow, a poprzednie byly gorsze, to czy swiadomie nie gnoili skrzyn biegow by sprowokowac usterki ?
Ja bym musial kombinowac chyba w trybie E, zeby pokazac jak bylo.
KWM - wlacz tryb E i napisz czy nastapila taka praca skrzyni jak ja opisuje dla dawnych nastawow.
A jest zeglowanie ? Ludzie pisali, ze dawniej zeglowanie bylo dla trybu E, a u mnie bylo tez na D. Ciekawe czy wrocili do E czy jest dalej na D.
W jakims okresie produkcji żeglowanie było też na D ale obstawiam że był to błąd bo da się w prosty sposób wyłączyć.
Pamietaj ze nowsze silniki sa delikatnie inne wiec moze zmiany w sofcie skrzyni skompensowaly zmiany w silniku.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Rafiner pisze:
Jeśli by iść w tę stronę, to pytanie czy Seat wtedy też dawał 5 lat gwarancji również na skrzynie i sprzęgła tak jak teraz? Inne auta z koncernu z tymi skrzyniami chyba mają nadal 2 lata standardowej gwarancji, ale nie mam pojęcia, czy w takim Karoqu też zmienił się program skrzyni na taki jak w Seat/Cupra.
A może po prostu teraz opracowali jakiś sposób zmieniając coś w sofcie/mechanice, żeby był wilk syty i owca cała (znaczy WLTP i klient :))
Rafiner pisze:
Żeglowania w D nie ma, jest tylko w E. Poniżej zachowanie w trybie E:

ODPOWIEDZ