Skrzynia DSG 7
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Re: Skrzynia DSG 7
Ogólnie problemem nie jest sama skrzynia (mechanika) tylko te cholerne normy. Kiedyś skrzynie DSG zmieniały biegi absolutnie wspaniale. Teraz skrzynie dążą o zmiany biegu jak najniżej i programiści mają gdzieś Twoje odczucia - auto ma spełnić normę z kosmosu. Takie sprawy jaki żywotność skrzyni, Twoje odczucia i satysfakcja z jazdy są marginalizowane. Opisywałem swoje odczucia z T-Roc'a moich rodziców (67tys km). Auto z pierwszego roku produkcji (silnik DADA ale bez GPF) i skrzynia chodzi po prosu cudownie - żadnych szarpnięć, płynne redukcje w górę i w dół. Kiedy pojechałem na serwis dostałem identyczne auto ale młodsze o 2 lata (czyli GPF i cała ekologia). Szarpało jakby coś miało właśnie z skrzynią. Zauważyłem wtedy, że auto zmienia bardzo nisko bigi w porównaniu do auta rodziców.
Ja mam swojego Leon z DQ381 (55tys km po programie) i niemal od razu zrobiłem program skrzyni bo to była tragedia. Od momentu zrobienia programu auto znacznie lepiej pracuje i zmienia biegi (choć pewnie dałoby się to jeszcze lepiej zrobić). Na obronę tunera muszę powiedzieć, że jak ja robiłem program to skrzynia była swego rodzaju nowością i pewnie teraz tunerzy mają nie tylko gotowe programy pod skrzynię ale i pod konkretny model samochodu (uwzględniając np wagę czy opory).
W mojej ocenie standardowo po wyjeździe z salonu (z 1,5TSI i automatem) należy jechać do szanowanego tunera i wyprogramować ACT, żeglowanie i zrobić dobry program do DSG. Raz, że autem będzie się lepiej jeździć a po drugie sprzęgła w DQ200 nie będą tak dostawać w dupę, bo co to za pomysł aby przy ok 70 km/h zapinać 7 bieg. Dwumas dostaje w dupę, sprzęgła się palą a ty zaoszczędzisz może 0,1L/100km
Ogólnie można to sprowadzić do stwierdzenia, że trzeba wywalić całą ekologię z auta.
Ja mam swojego Leon z DQ381 (55tys km po programie) i niemal od razu zrobiłem program skrzyni bo to była tragedia. Od momentu zrobienia programu auto znacznie lepiej pracuje i zmienia biegi (choć pewnie dałoby się to jeszcze lepiej zrobić). Na obronę tunera muszę powiedzieć, że jak ja robiłem program to skrzynia była swego rodzaju nowością i pewnie teraz tunerzy mają nie tylko gotowe programy pod skrzynię ale i pod konkretny model samochodu (uwzględniając np wagę czy opory).
W mojej ocenie standardowo po wyjeździe z salonu (z 1,5TSI i automatem) należy jechać do szanowanego tunera i wyprogramować ACT, żeglowanie i zrobić dobry program do DSG. Raz, że autem będzie się lepiej jeździć a po drugie sprzęgła w DQ200 nie będą tak dostawać w dupę, bo co to za pomysł aby przy ok 70 km/h zapinać 7 bieg. Dwumas dostaje w dupę, sprzęgła się palą a ty zaoszczędzisz może 0,1L/100km
Ogólnie można to sprowadzić do stwierdzenia, że trzeba wywalić całą ekologię z auta.
- Ocena: 9.52%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Porównania z innymi automatami nie mam, ale czy w tej Twojej Hondzie automat nie jest przypadkiem ze sprzęgłem hydrokinetycznym, gdzie zasprzęglanie przebiega dużo płynniej?
A co do Ateki...
W profilu masz 2.0 TSI czyli taka jak moja tylko ja mam rocznik 2019 ale skrzynie są takie same (DQ381) i być programy do skrzyni są takie same czy mówiąc wprost - do dupy. Odczucia miałem podobne jak Ty - w trybie D strasznie muli i przy 50 km/h jest 5 bieg, przy 75-77 km/h już wrzucała 7 bieg. Z kolei tryb S jakby o 2 poziomy wyżej a nie ma nic po środku
Na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
- wymiana oleju w skrzyni skoro masz przejechane > 60 kkm
- program skrzyni
- Ocena: 4.76%
-
Osin
- Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Dzięki za rady.
Z jednej strony mam potwierdzenie, że u mnie jest ok, a z drugiej to "ok" jest tak słabe, że trzeba przerabiać. I faktycznie najpierw biorę na wymianę oleju, a później programowanie i tu pytanie czy ktoś może polecić jakiegoś magika z okolic Katowic?
Z jednej strony mam potwierdzenie, że u mnie jest ok, a z drugiej to "ok" jest tak słabe, że trzeba przerabiać. I faktycznie najpierw biorę na wymianę oleju, a później programowanie i tu pytanie czy ktoś może polecić jakiegoś magika z okolic Katowic?
-
Bencyk
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Potwierdzam, na swoim przykładzie z Atecą. O ile soft na którym auto wyszło z fabryki był znośny (zmiany w górę w okolicach 1800 - 2000 obr/min) i nie byłem w pełni zdecydowany na program skrzyni, to po aktualizacji softu do najnowszej wersji (zmiany w górę nawet przy 1600 obr/min) nie pozostało nic innego jak zrobić program.Lord M pisze: ↑01 gru 2024, 11:07Ogólnie problemem nie jest sama skrzynia (mechanika) tylko te cholerne normy. Kiedyś skrzynie DSG zmieniały biegi absolutnie wspaniale. Teraz skrzynie dążą o zmiany biegu jak najniżej i programiści mają gdzieś Twoje odczucia - auto ma spełnić normę z kosmosu. Takie sprawy jaki żywotność skrzyni, Twoje odczucia i satysfakcja z jazdy są marginalizowane. Opisywałem swoje odczucia z T-Roc'a moich rodziców (67tys km). Auto z pierwszego roku produkcji (silnik DADA ale bez GPF) i skrzynia chodzi po prosu cudownie - żadnych szarpnięć, płynne redukcje w górę i w dół. Kiedy pojechałem na serwis dostałem identyczne auto ale młodsze o 2 lata (czyli GPF i cała ekologia). Szarpało jakby coś miało właśnie z skrzynią. Zauważyłem wtedy, że auto zmienia bardzo nisko bigi w porównaniu do auta rodziców.
Btw. wymieniał ktoś już sprzęgła w dq200 poza ASO ? Jeśli tak to jak wyszedł was cenowo taki zabieg ? Same części z tego co widzę są dość tanie, tj. sprzęgło i dwumas można dostać łącznie za około 3000pln czyli taniej niż w niejednym dieslu z manualem.
- Grz_Bo
- Samochód: Seat Leon
- Podziękował: 413 razy
- Otrzymał podziękowań: 290 razy
Ja również od pewnego czasu jeżdżę na Sce z tych samych powodów.Misiek pisze:Zgadza się, u mnie też tak jest, mimo że 1,5 l. Jednak ktoś niedawno radził, żeby w sytuacji korków, czy też z innego powodu wolnej jazdy, uaktywniać tryb S i wtedy zmiany biegów są znacznie wyżej, a przede wszystkim rzadziej. Sprawdzałem to własnoręcznie przez kilka dni i faktycznie tak jest i tłumaczenie, że oszczędza to i sprzęgła i skrzynię także do mnie trafia. A to, że wyżej "ciągnie" i przez to zużywa trochę więcej paliwa i jest troszkę głośniej, to nic w stosunku do większej trwałości, co w przyszłości będzie bardziej cenne. Codziennie mam podobną sytuację w drodze z domu do pracy na odcinku około kilometra, półtora, czasami także i podczas powrotu, i faktycznie sprawdza się to bardzo fajnie, także pozostanę przy tym rozwiązaniu, mimo konieczności dodatkowego kliknięcia dźwignią.Bencyk pisze: ↑23 lis 2024, 15:43...
Przy okazji mam pytanie, czy pełzając w korku na 1-szym biegu bez gazu skrzynia i tak wbija u was 2-gi bieg ?
Mam wrażenie że na starym sofcie pełzanie bez gazu było na jedynce a na najnowszej wersji skrzynia zapina 2jke przy 5km/h czyli dokładnie prędkości pełzania bez gazu.
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Ja ze Śląska wybrałem się do "magika" w Krakowie. Nie jest daleko i te 200 km w dwie strony nie robi różnicy, aczkolwiek schodzi na to cały dzień. Obejrzyj sobie jego film na ten temat czy Twoja skrzynia zachowuje się podobnie i czy takiego efektu byś oczekiwał
Natomiast w Katowicach jeden z kolegów tu z forum robił program w firmie Jura Tuning. Co prawda inna skrzynia ale sądzę, że robią wszystkie typowe modele. Musiałbyś się zorientować i decyzja należy już do Ciebie
- Ocena: 4.76%
-
overheat
- Samochód: Ateca 2.0 TSI 4drive
- Podziękował: 40 razy
- Otrzymał podziękowań: 19 razy
Jeśli dobrze kojarzę (poprawcie jeśli błądzę), to ta Honda ma przekładnię hydrokinetyczną. Z natury takie rozwiązanie jest dużo płynniejsze i bardziej kulturalne, szczególnie przy zatrzymywaniu i ruszaniu. Z drugiej strony to rozwiązanie mniej sprawne wydajnościowo w porównaniu do DSG. Coś za coś, raczej nie osiągniesz takiego "maślanego" wrażenia jakie daje hydro w dwusprzęgłówce.Osin pisze: ↑01 gru 2024, 10:53Mam pytanie do osób, które mają porównanie z innymi automatami.
W drugim aucie, 15-sto letniej Hondzie Accord 8 2,4L 201 HP też mam automata i tam bajecznie biegi wskakują, przy zatrzymywaniu nie ma żadnego odczuwanego efektu na skrzyni, przy ruszaniu też nie, a biegi wskakują płynnie - mini jednego sprzęgła. Nie ma tu wyborów trybu jazdy - tej tylko opcja przełączenia na S i manualnej zmiany biegów.
Wymiana majątku nie kosztuje, a producent zaleca wymianę na 60k km. Realistycznie warto wymieniać częściej, jeśli chce się trochę dłużej pojeździć tym samochodem. Moje dq381 jeździ płynnie i mam już nalatane 100k km na fabrycznych sprzęgłach. Po drodze był tuner, który podniósł mi obroty na poszczególnych biegach, żeby skrzynia nie wrzucała 7 przy 60km/h (warto wydać te kilka stówek, poprawia odczucia). Jeśli skrzynia ma dużą czkawkę przy redukcjach, czy też zatrzymywaniu, to jednak warto udać się do serwisu (najlepiej takiego, który specjalizuje się w DSG). Powinna jeździć przyjemnie (ale nigdy nie będzie jak w Hondzie
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Piotrek tj magik z Krakowa przeprogramowal mi skrzynie i wylaczyl zeglowanie, ale ACT musza w sterowniku silnika wylaczyc. Jutro jade do Vtech-u w Krakowie na wylaczenie ACT.
Edit:
I wylaczylem ACT.
Sumarycznie mam poprawione oprogramowanie DSG, zeglowanie off, ACT off, S/S off, inteligentne ladowanie odlaczone. Pozbylem sie ekodziadostwa i generalnie auto jezdzi tak jak powinno.
Jestem umowiony na 8 grudnia na wymiane oleju w skrzyni. Goscie leja Motula, 400 ml wiecej niz fabryka wymaga. Hydrauliki w mechatronice nie wymieniaja.
Edit:
I wylaczylem ACT.
Sumarycznie mam poprawione oprogramowanie DSG, zeglowanie off, ACT off, S/S off, inteligentne ladowanie odlaczone. Pozbylem sie ekodziadostwa i generalnie auto jezdzi tak jak powinno.
Jestem umowiony na 8 grudnia na wymiane oleju w skrzyni. Goscie leja Motula, 400 ml wiecej niz fabryka wymaga. Hydrauliki w mechatronice nie wymieniaja.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone.