Skup się chłopie
Odjeżdżanie fotela
-
zozo15
- Samochód: Cupra Ateca
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Odjeżdżanie fotela
ubnt pisze: ↑07 gru 2024, 12:25Logika działania tego siedzenia jest dla mnie nielogicznabo skoro odsuwa przy wysiadaniu, to przy wsiadaniu już nie powinno (bo jest już przecież odsunięte). Generalnie to chyba powinno działać tak, że po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi kierowcy, fotel się odsuwa żeby ułatwić wysiadanie. Natomiast podczas uruchamiania silnika (gdy drzwi kierowcy są zamknięte) powinien przywrócić zapamiętaną pozycję danego profilu kierowcy.
Jeśli tak jest, to w takim razie prawidłowe jest, odsuwanie przy wysiadaniu a nieprawidłowe odsuwanie przy wsiadaniu - co u mnie zazwyczaj się dzieje. Rozumiem, że może tak być, gdy inny użytkownik otwiera samochód innym, przypisanym do siebie kluczykiem - może wtedy wstępnie do niego ustawia się fotel. Ale skoro ja usunąłem wszystkich użytkowników i został tylko jeden - główny, to fotel chyba powinien odsuwać się tylko przy wysiadaniu...![]()
W ogóle u mnie wczoraj znowu przestała działać pamięć całkowicie. Przyciski pamięci (1,2,3) oraz SET nie działają, nie wspomnę o ułatwianiu wsiadania/wysiadania.
Edit:
Zresetowałem fotel. Jak zwykle pamięć zaczęła działać (na szczęście nie skasowała się). Sprawdziłem też wsiadanie i wysiadanie. I jest tak jak chyba powinno być:
Drzwi kierowcy zamknięte, gaszę samochód, otwieram drzwi, fotel odjeżdża. Wysiadam i rygluję drzwi. Fotel już nie zmienia swojej pozycji.
Odryglowuję drzwi, wsiadam, uruchamiam silnik, fotel przywraca ustawienia z pamięci, czyli przesuwa się do przodu.
Sprawdzałem kilka razy i jest OK. Sprawdzałem również nie uruchamiając silnika tylko włączając zapłon - też działa jak napisałem wyżej.
Myślę, że to dziwne działanie u mnie może mieć coś do czynienia z użytkownikami. Mimo, że teraz ich usunąłem to on pewnie gdzieś z chmury jakieś dane sobie zaciąga i może dlatego fotel wariuje i wcześniej odsuwał się gdy wsiadałem.
zozo15 spróbuj reset fotela: na wyłączonym zapłonie, będąc na zewnątrz samochodu przejedź każdą regulacją w każde jej skrajne położenie (oparcie podczas odchylania zatrzymuje się mniej więcej w połowie. Wtedy puść przycisk i naciśnij jeszcze raz, to pójdzie dalej do końca). Jak skończysz naciśnij raz krótko jedynkę (nie jest to konieczne) i fotel powinien ustawić się do Twojej zapamiętanej pozycji. Sprawdź czy działa łatwe wysiadanie.
Zrobiłem reset fotela tak jak opisałem. Odjeżdżanie fotela przy wysiadaniu działało do puki nie odpaliłem auta i nie pojechałem do pracy. Przy wysiadaniu pod pracą fotel już się nie odsunął.
-
maniek89
- Samochód: Cupra Ateca
"reset" fotela też nic mi nie dał - jak nie odjeżdza, tak nie odjeżdza
dopóki nie ruszę (nawet na odpalonym) to fotel sobie odjedzie. gdy ruszę to wtedy przy wychodzeniu już nie odjedzie...
dopóki nie ruszę (nawet na odpalonym) to fotel sobie odjedzie. gdy ruszę to wtedy przy wychodzeniu już nie odjedzie...
-
Onski
- Samochód: SEAT ATECA 1.5 150 DSG
- Podziękował: 1 raz
Cześć miałem podobny przypadek, wszystko zaczęło się robić jak dodałem Głownego Użytkownika do samochodu czyli mnie, zresetowałem wszystko i na nowo zrobiłem Głównego Użytkownika i fotem już normalnie chodzi
Ale to w Seacie 
-
sebi20
- Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Napisz coś więcej, wszystko, czyli co zresetowałeś? I w jaki sposób? Teraz fotel odsuwa się zawsze przy wysiadaniu?
-
Onski
Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.
-
sebi20
- Samochód: Cupra Ateca 2.0 TSI
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Tak, bo jak się dodaje uzytkownika, to to ustawienie się automatycznie wyłacza, może to było przyczyną.Onski pisze: ↑16 gru 2024, 22:35Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.
Potwierdź jeszcze proszę, ze zarówno przy wsiadaniu jak i WYSIADANIU po jeździe fotel się odsuwa?
-
Onski
Tak, u mnie działa wszystko.sebi20 pisze: ↑17 gru 2024, 8:43Tak, bo jak się dodaje uzytkownika, to to ustawienie się automatycznie wyłacza, może to było przyczyną.Onski pisze: ↑16 gru 2024, 22:35Dokładnie, mam dopiero co nowy samochód odebrany miesiąc temu i jak w końcu dodałem głównego użytkownika aplikacją itp. fotel nie odjeżdżał ani nic, nie wiedziałem co się stało więc postanowiłem zresetować do ustawień fabrycznych auto i na nowo zrobić aplikację i teraz normalnie działa.
Potwierdź jeszcze proszę, ze zarówno przy wsiadaniu jak i WYSIADANIU po jeździe fotel się odsuwa?