Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Coran
Samochód: Seat Ateca 1.0 TSI/ Seat Altea 1.6 TDI
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Rozmowa tylko o Apple CarPlay

Post autor: Coran »

hej - "my 18" - to jest jakaś wersja iphona czy telefon Android ? bo problem dotyczy chyba tylko Iphona - mają bardzo restrykcyjną politykę.
Muszę w końcu zakosić żonie telefon i pobawić się, może coś się da ustawić.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

My18 to model year 18 rok modelowy auta nie telefon

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

Ktoś wie jak działają mapy z CarPlay na ekranie kierowcy?

Ja mam takie doświadczenia, że gdy puszczam na CarPlay GoogleMaps, to żadna informacja nie przenosi mi się na ekran kierowcy. Natomiast, gdy jadę na apple maps, to automatem przełącza mi ekran kierowcy na nawigację, ale pokazując mapę seatową z informacją o czasie dojechania i odległości od celu pochodzące z trasy ustawionej na applemaps, nie przenosi jednak samej trasy. Podobnie informacje przenoszą się na te boczne ekrany informacyjne - jak na zdjęciach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest jakiś sposób na przeniesienie całej mapy Apple (a może googlempas) z wyznaczoną trasą na ekran kierowcy?

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Osin pisze:
14 gru 2024, 15:45
Ktoś wie jak działają mapy z CarPlay na ekranie kierowcy?

Ja mam takie doświadczenia, że gdy puszczam na CarPlay GoogleMaps, to żadna informacja nie przenosi mi się na ekran kierowcy. Natomiast, gdy jadę na apple maps, to automatem przełącza mi ekran kierowcy na nawigację, ale pokazując mapę seatową z informacją o czasie dojechania i odległości od celu pochodzące z trasy ustawionej na applemaps, nie przenosi jednak samej trasy. Podobnie informacje przenoszą się na te boczne ekrany informacyjne - jak na zdjęciach:

Jest jakiś sposób na przeniesienie całej mapy Apple (a może googlempas) z wyznaczoną trasą na ekran kierowcy?
Z tego co wiadomo i było już poruszane to nie. :) Wymaga to niestety ingerencji w oprogramowanie zegarów, żeby puścić mapę google czy apple na zegary, bo de facto z programistycznego punktu widzenia trzeba przystosować aplikację na AA i jej widok do wyświetlania na zegarach.
Za ten post autor flash otrzymał podziękowanie:
Osin (14 gru 2024, 21:56)
Ocena: 4.76%

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

No to lipa. Dzięki i sorki za niedoczytanie.

Przemkowski85
Samochód: Seat Tarraco
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: Przemkowski85 »

Witam
Wiem że to grupa Ateca ale zostałem posiadaczem Seat Tarraco przedlift i mam pytanie czy jest możliwość połączenia się z CarPlay bez użycia kabla USB ? Czy można to obejść w jakiś sposób bez dokupowania zew podłączeń USB , jeśli jest taka możliwość i ktoś się tym zajmuje z okolic Łodzi/ Warszawy to proszę o kontakt.

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Przemkowski85 pisze:
28 gru 2024, 9:33
Witam
Wiem że to grupa Ateca ale zostałem posiadaczem Seat Tarraco przedlift i mam pytanie czy jest możliwość połączenia się z CarPlay bez użycia kabla USB ? Czy można to obejść w jakiś sposób bez dokupowania zew podłączeń USB , jeśli jest taka możliwość i ktoś się tym zajmuje z okolic Łodzi/ Warszawy to proszę o kontakt.
Nie da się bo jednostka główna nie jest wyposażona w moduł łączności bezprzewodowej. O ile pamiętam dopiero MIB3 umożliwia bezprzewodowe połączenie. Ateca, Tarraco i Leon 5F mają MIB2 (lub MIB2.5 w nowo produkowanych Ateckach). Bez zewnętrznego modułu się nie obejdzie.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Jak sprawdzić jaki mam MIB? Ateca 2023 i CarPlay działa bezprzewodowo

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Jak działa ci bezprzewodowo to masz już MIB3
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Awatar użytkownika
VIOLATOR
Samochód: Opel Meriva B
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0

Post autor: VIOLATOR »

Rafiner pisze:
11 wrz 2023, 21:19
Zastosowalem skrot myslowy. Moze za ostry ton, bo jak ktos nie ma innej aplikacji to i google maps w apple jest ok, ale w porownaniu do AA czy Naviexpert itp, to GM w Apple przeszkadza w nawralgicznych sytuacjach i mozna sie zdziwic.

A dokladniej, to spoznia rysowanie, wydaje bledne komunikaty, zle zrozumiale.
Np. duzy rozjazd autostradowy, a ona daje komunikat jedz prosto, po czym jest rozwidlenie lewo i prawo luk, a on jak juz jedziesz prawym pasem mowi, trzymaj sie lewej strony gdy juz jest ciagla i nie zjedziesz z prawego na lewy, rownoczesnie przyspieszajac mape, i zumujac i wtedy dopiero widac ze niebieska linia przechodzi w lewo.
Dramat, i nie jest to zwis mapy, problemy z gps itp. Jak 2 razy pojechalem nie na te autostrade i musialem zawracac po 15 km, to darowalem sobie google maps. Finalnie jechalem na mapach w aucie (ustalajac wszesniej miejsca), na ktore systematycznie narzekałem, bo w PL korzystam z naviexperta, ale to byla zagranica i nie mam naviexperta na europe tylko pl.
Jak szukalem konkretnego adresu parkingu, zabytku korzystalem z telefonu zony tzw wlaczalem google maps na Samsungu.
Masz racje ale te błedy dotycza nie google maps tylko na apple, mam i iphone i androida i na jednym i drugim google maps tak jak piszesz przekłamuje czyli mówi nieprawidlowo a pokazuje prawidlowo.. Sprry za odswiezanie ale po prawie 2 latach w google maps ten sam bład ciagle nadal wystepuje.
Artur .

ODPOWIEDZ