Ja nie jestem znawca, ale jako klient pytam, bo nawet wczoraj w TVN Turbo prowadzacy powiedzial, ze w DSG warto wyminiac olej co 60k,,W tej skrzyni nie wymienia się oleju. Żeby skutecznie wymienić olej należy wymontować skrzynię biegów która jest dwukomorowa. Widocznym korkiem spustu zlejemy tylko 1/3 oleju. Po uzupełnieniu wymieszamy stary olej z nowym.
Inna odpowiedz znaleziona:
Niemniej w Pana aucie można wymienić olej w części MECHANICZNEJ, nie można w mechatronice gdyż to wiązałoby się z wyjęciem całej skrzyni biegów – tak więc tego oleju nie wymieniamy.
Koszt wymiany oleju w części MECHANICZNEJ to 700 zł brutto (robocizna + materiał).
Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu ( wymiana świec )
-
Mar
- Samochód: Ateca Exc, 1.5tsi DSG, Velvet Red, 2020 przed lift
- Podziękował: 52 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu ( wymiana świec )
Informacja z serwisu odnosnie wymiany oleju w skrzyni DSG zalecanej tez tutaj na forum. Moje auto ma aktualnie 57tys i dochodzi do 4 lat:
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Fachowy serwis, żeby skrzynię DQ200 wyciągać do wymiany płynu w mechatronice... Akurat niefachowość ASO mnie nie dziwi, za dużo widziałem w różnych markach, żeby bezgranicznie im ufać i dawać do serwisu samochody. Olej wymienia się w każdej skrzyni wbrew temu, co w europejskiej instrukcji zapisali, w tym płyn hydrauliczny w mechatronice DQ200, której to nie trzeba wyciągać do tej czynności...
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Nie kto inny jak ASO VW wystawia na "popularnym portalu aukcyjnym" pakiety do wymiany oleju w DQ200. Tak że ten...
Czy trzeba wyjmować skrzynię? Pierwsze lepsze filmy na YT pokazują czy trzeba
Czy warto? Również na tych filmach widać jak wygląda zlany olej i płyn i ile go jest. Aczkolwiek nie zawsze to co widać znaczy, że się do niczego nie nadaje. Zobacz i sam oceń czy warto.
-
Mar
- Samochód: Ateca Exc, 1.5tsi DSG, Velvet Red, 2020 przed lift
- Podziękował: 52 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Jestem i ja po przeglądzie 4letnim
Koszt w ASO równy tysiak
Miałem swoje filtry, olej, świece.
Za śrube spustowa, śruby, uszczelki w ASO łącznie 160brutto, reszta robocizna
Oleju w DSG nie chcieli wymienić, tu będę szukał lokalnie w firmach się tym zajmujacymi
Koszt w ASO równy tysiak
Miałem swoje filtry, olej, świece.
Za śrube spustowa, śruby, uszczelki w ASO łącznie 160brutto, reszta robocizna
Oleju w DSG nie chcieli wymienić, tu będę szukał lokalnie w firmach się tym zajmujacymi
-
62542
- Samochód: ateca 1.5
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 0
po roku i 60kkm, tarcze tyl, klocki tyl, klocki przod, swiece, 5700, dq 200 wymiana oleju, olej, filtry itp
wszystko w aso...duzy przeglad
troszke mnie wygielo
wszystko w aso...duzy przeglad
troszke mnie wygielo
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Koszt zrobienia hamulców w ASO to jakaś cena z kosmosu. Wiem, bo pamiętam jak mi powiedzieli ile będzie kosztował przód i tył. Za połowę tego pojechałem do Bosch'a i zrobili mi komplet. Zapytaj się w ASO jak wymieniają płyn hamulcowy. Jeśli powiedzą Ci, że wyciągają strzykawką płyn z zbiorniczka i tyle to weź coś ciężkiego i im dobrze przyłóż. Jak w Boschu wymieniali mi hamulce (tarcze i klocki) to pokazali mi co było zaraz za jarzmami. Czarny syf spływał a ja naiwnie wierzyłem, że ASO umie wymienić płyn bez ściągania kół (pewnie się da ale rękę trzeba złamać w dwóch miejscach.
- Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)
-
patryk7133
- Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 80 razy
Pewnie masz rację, ja jak byłem wymieniać płyn hamulcowy to zapytałem jak to robią to powiedzieli że odkręcają koło z najdalszego obiegu płynu, przy okazji powiedziałem żeby przykręcili odpowiednim momentem bo raz po nich koła nie mogłem odkręcić. Zaraz po przyjechaniu do domu sprawdziłem wszystkie koła i okazało się że wszystkie odkręcali o bo wszystkie 20 śrub musiałem odkręcać przedłużką masakra, to chyba po złości zrobili.Lord M pisze: ↑16 gru 2024, 8:03Koszt zrobienia hamulców w ASO to jakaś cena z kosmosu. Wiem, bo pamiętam jak mi powiedzieli ile będzie kosztował przód i tył. Za połowę tego pojechałem do Bosch'a i zrobili mi komplet. Zapytaj się w ASO jak wymieniają płyn hamulcowy. Jeśli powiedzą Ci, że wyciągają strzykawką płyn z zbiorniczka i tyle to weź coś ciężkiego i im dobrze przyłóż. Jak w Boschu wymieniali mi hamulce (tarcze i klocki) to pokazali mi co było zaraz za jarzmami. Czarny syf spływał a ja naiwnie wierzyłem, że ASO umie wymienić płyn bez ściągania kół (pewnie się da ale rękę trzeba złamać w dwóch miejscach.
- Lord M
- Samochód: Leon DKZA
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Wiesz. Pewnie byłem naiwny ale mnie się wydawało, że jak oddaje auto do ASO i płacisz jak za woły to nie ważne czy serwis zrobisz w Wiedniu czy w Rzeszowie, wszędzie zrobią identycznie, zgodnie z zaleceniami producenta i najlepszą praktyką. Jak widać co serwis to ciekawostki.
Jedno ASO zrobi dobrze a inne na odpier..., tak samo (rozmawiając z innymi osobami) jest z Boschem. Trzeba mieć szczęście. Ja akurat trafiłem na Boscha, któremu się chce.
Jedno ASO zrobi dobrze a inne na odpier..., tak samo (rozmawiając z innymi osobami) jest z Boschem. Trzeba mieć szczęście. Ja akurat trafiłem na Boscha, któremu się chce.
- Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Jest jeszcze kwestia, ktory to przeglad. Jezeli potencjalnie ostatni w gwarancji to odpier…. maniane. Ja zrezygnowalem z ostatniego przegladu, bo koles mi pierdoly opowiadal i chcieli 880 zl tylko za przeglad i udawana wymiane plynu hamulcowego. Powiedzialem sobie stop.Lord M pisze: ↑16 gru 2024, 20:35Wiesz. Pewnie byłem naiwny ale mnie się wydawało, że jak oddaje auto do ASO i płacisz jak za woły to nie ważne czy serwis zrobisz w Wiedniu czy w Rzeszowie, wszędzie zrobią identycznie, zgodnie z zaleceniami producenta i najlepszą praktyką. Jak widać co serwis to ciekawostki.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Dla nich nie ma znaczenia, który to przeglądRafiner pisze: ↑16 gru 2024, 22:44Jest jeszcze kwestia, ktory to przeglad. Jezeli potencjalnie ostatni w gwarancji to odpier…. maniane. Ja zrezygnowalem z ostatniego przegladu, bo koles mi pierdoly opowiadal i chcieli 880 zl tylko za przeglad i udawana wymiane plynu hamulcowego. Powiedzialem sobie stop.Lord M pisze: ↑16 gru 2024, 20:35Wiesz. Pewnie byłem naiwny ale mnie się wydawało, że jak oddaje auto do ASO i płacisz jak za woły to nie ważne czy serwis zrobisz w Wiedniu czy w Rzeszowie, wszędzie zrobią identycznie, zgodnie z zaleceniami producenta i najlepszą praktyką. Jak widać co serwis to ciekawostki.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023