Póki co nadal nic nie słychać o liftingu Ateki, więc ciekawe, czy są lub były w ogóle jakieś plany na odświeżenie tego modelu dla Seata, czy zaniechano tego pomysłu stawiając na strategię, że "sprzedajemy to co jest dopóki będzie się sprzedawać jako "solidna" konkurencja dla chińczyków, a później przechodzimy na skuterki, hulajnogi albo jakieś tanie małe auta elektryczne", a siłą napędową hiszpańskiej motoryzacji będzie Cupra, w której już odświeżono i mocno zunifikowano wszystkie modele jeśli chodzi o przód i tył, zwłaszcza światła. A może ta wzmianka o liftingu Ateki we wklejonym tu gdzieś artykule była zwykłą pomyłką jakiegoś człowieka albo pochwalił się za wcześnie jakimś tam pomysłem na scenariusz, który ostatecznie nie chwycił
Tak, czy inaczej jako, że to luźny wątek wklejam ciekawą wizualizację, jak mogłaby wyglądać Cupra Ateka po odświeżeniu, choć, wiadomo, że tego modelu nie będzie już w ofercie, a dla Seata nie daliby tak charakterystycznych akcentów z nowych modeli Cupry, bo po latach "przeklejania znaczka Cupry na modele Seata" w końcu ma być inaczej. Moim zdanie wygląda to dość ciekawie, ale niezbyt ładnie, chyba jednak wolałbym tak jak jest teraz, wygląda spójniej, a tu mamy na siłę doklejony nowoczesny przód i tył, do wiekowego już kształtu reszty nadwozia, szczególnie boku z prostą linią przetłoczenia, a nie obłych ostrych kształtów z zaznaczonymi wyraźnie "biodrami" nad tylnymi kołami, jakie mają prawie wszystkie nowe Cupry/Audi/VW, zwłaszcza w nadwozi SUV/Crossover.
Jeśli już, to zmiany powinny być delikatniejsze, subtelniejsze i mogłyby też obejmować nowe akcenty stylistyczne z boku.
Ale już to wygląda moim zdanie bardzo spójnie i ładnie, myślę, że tak odświeżony model mógłby wzbudzić dużo większe zainteresowanie, pod warunkiem utrzymania podobnej ceny, doboru żywych kolorów, lekkiego odświeżenia deski i nie zepsucia reszty

Reflektory od poprzedniego Formentora/Tarraco/Leona, delikatnie zmieniony bok dodaje lekkości, dość mocno przestylizowany tył, ale pewnie nie są to zmiany drogie, choć wygląda tu, jakby linia dachu z tyłu opadała nieco niżej, to już większa zmiana. Całość bardzo mi się podoba.