Drzwi przód ciężko sie zamykają

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Drzwi przód ciężko sie zamykają

Post autor: kmw »

Misiek pisze:
20 sty 2025, 21:17
kmw pisze:
20 sty 2025, 20:51
To się chyba fachowo nazywa otwór odpowietrzający w nadwoziu. Zwykle to jest gdzieś na tyle samochodu, od zderzakiem i podobnie jest chyba w Atece:
...
A widzisz, to może być to, tylko że według mnie to nie powinno aż tak bardzo hałasować, chyba że się uszkodziło, ale że już po 5 - 6 tys ? Ciekaw tylko jestem czy uda mi się namówić serwis do demontowania całego zderzaka, jeżeli oni prawie zawsze są "bardzo chętni" do zrobienia czegokolwiek na gwarancji, szczególnie do szukania przyczyny, za co nie dostaną wynagrodzenia.
coś mi się wydaje, że serwis powie "to jest cecha produktu, wszystko jest w porządku" :lol:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

kmw pisze:
20 sty 2025, 14:26
...
Chociaż jak mam wszystko pozamykane, to wyraźnie słychać jak odskakują klapki z tyłu nadwozia mające zniwelować efekt zwiększonego ciśnienia przy zamykaniu drzwi. Swoją drogą wiecie gdzie te klapki się dokładnie znajdują?
...
Tak, są takie klapki w bagażniku możnaby rzec. Jak się zdemontuje boczki bagażnika, te materiałowe, to będzie je widać, tak na rogu auta jakby, pod lampami.

Też je już od jakiegoś dłuższego czasu zacząłem słyszeć właśnie przy otwieraniu czy zamykaniu drzwi, choć na samym początku nie słyszałem, a ucho mam raczej wyczulone na różne dziwne dźwięki. :D

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

flash pisze:
21 sty 2025, 13:30
kmw pisze:
20 sty 2025, 14:26
...
Chociaż jak mam wszystko pozamykane, to wyraźnie słychać jak odskakują klapki z tyłu nadwozia mające zniwelować efekt zwiększonego ciśnienia przy zamykaniu drzwi. Swoją drogą wiecie gdzie te klapki się dokładnie znajdują?
...
Tak, są takie klapki w bagażniku możnaby rzec. Jak się zdemontuje boczki bagażnika, te materiałowe, to będzie je widać, tak na rogu auta jakby, pod lampami.

Też je już od jakiegoś dłuższego czasu zacząłem słyszeć właśnie przy otwieraniu czy zamykaniu drzwi, choć na samym początku nie słyszałem, a ucho mam raczej wyczulone na różne dziwne dźwięki. :D
Czyli masz to samo co ja, i jeśli chodzi o te odgłosy, i o wyczulone ucho. A mnie oszukali (i to podwójnie) jak to zgłosiłem podczas pierwszego przeglądu, że szukali, demontowali lewy boczek nadkola w bagażniku, ale nic nie znaleźli. A przecież kto jak kto, ale serwis powinien wiedzieć o tych klapkach, jeżeli klient zgłasza "szuranie" podczas zamykania i otwierania drzwi. A oszukali podwójnie, ponieważ żeby zdemontować boczek musieli wyjąć matę bagażnika i dwa przedmioty z wnęki, a i mata i przedmioty nie były ruszane - NA PEWNO.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

ODPOWIEDZ