Skrzypiące drzwi kierowcy

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Awatar użytkownika
sailor 88
Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
Podziękował: 99 razy
Otrzymał podziękowań: 450 razy

Re: Skrzypiące drzwi kierowcy

Post autor: sailor 88 »

farel pisze:
23 mar 2024, 12:19
Co się wydarzyło z przekładnią?
W sumie to była dziwna sprawa, mechanicznie nic się nie działo, ale po rozgrzaniu się przekładni (od silnika, po około 30 min jazdy) podczas kręcenia kierownicą, obojętnie w którą stronę, w czasie jazdy i na postoju, pojawiały się bardzo głośne dźwięki (piszczenie), ale do tego stopnia intensywne, że nieznający tematu pasażerowie pytali z niepokojem, czy aby na pewno bezpiecznie dojadą do celu. Oczywiście serwis nie wierzył w coś takiego, więc rozgrzałem auto w miejskich korkach i zaprosiłem kierownika serwisu na przejażdżkę. Nawet nie wyjechał na ulicę, dwa manewry na placu przed salonem...i wysiadł, zapraszając mnie do serwisu i otwierając zlecenie na wymianę kompletnej przekładni.

...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

paveu
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: paveu »

Mam Atecę 2.0 z 2023 roku i po wyjeździe z myjni lub po deszczu drzwi zaczynają skrzypieć od strony kierowcy. Czy ktoś już opracował sposób, jak temu zaradzić? Chodzi mi czym i jakie miejsca posmarować ?

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Spróbuj posmarować uszczelki w drzwiach odpowiednim środkiem.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

paveu pisze:
15 sty 2025, 11:56
Mam Atecę 2.0 z 2023 roku i po wyjeździe z myjni lub po deszczu drzwi zaczynają skrzypieć od strony kierowcy. Czy ktoś już opracował sposób, jak temu zaradzić? Chodzi mi czym i jakie miejsca posmarować ?
Mi też ostatnio zaczęły skrzypieć drzwi kierowcy szczególnie w pierwszej fazie otwierania, pomogło przesmarowanie uszczelki, znalazłem rozwiązanie właśnie na forum. Chodzi o tę uszczelkę pod progiem. Ona zapewne chroni nogawki i sam próg, ale przy takiej pogodzie zbiera dużo syfu dlatego warto ją wyczyścić przed smarowaniem i zwrócić na nią uwagę przy myciu samochodu. Psiknąłem silikonem w spreju, piszczenie ustało od razu.

paveu

Byłem dzisiaj w ASO, żeby wymienić olej silnikowy. Przy okazji zapytałem, czy mogliby zbadać problem skrzypiących drzwi kierowcy. Naprawili go, smarując uszczelkę w dolnym rogu drzwi "wazeliną bezkwasową". Teraz drzwi nie skrzypią. Pewnie sytuacja się powtórzy za jakiś czas, więc kupię sobie taką wazelinę na zapas.
Za ten post autor paveu otrzymał podziękowanie:
Kubawojcik (17 sty 2025, 15:30)
Ocena: 4.76%

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

paveu pisze:
16 sty 2025, 12:52
Byłem dzisiaj w ASO, żeby wymienić olej silnikowy. Przy okazji zapytałem, czy mogliby zbadać problem skrzypiących drzwi kierowcy. Naprawili go, smarując uszczelkę w dolnym rogu drzwi "wazeliną bezkwasową". Teraz drzwi nie skrzypią. Pewnie sytuacja się powtórzy za jakiś czas, więc kupię sobie taką wazelinę na zapas.
Na forum już było o przyczynie skrzypienia...
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

paveu

krowka1978 pisze:
16 sty 2025, 14:41
paveu pisze:
16 sty 2025, 12:52
Na forum już było o przyczynie skrzypienia...
tak ale nie było o tej wazelinie bezkwasowej, może komuś się przyda ta wiedza.
Za ten post autor paveu otrzymał podziękowanie:
kmw (17 sty 2025, 9:42)
Ocena: 4.76%

patryk7133
Samochód: Seat Ateca1,4 TSI DSG7 Xcellence
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowań: 80 razy

Post autor: patryk7133 »

Każdy środek do uszczelek będzie dobry kwestia tylko jak długo dany środek będzie je zabezpieczał generalnie trzeba je smarować przynajmniej raz na 3 miesiące.

ODPOWIEDZ