Silnik 1.5TSI

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Silnik 1.5TSI

Post autor: Rafiner »

1285 pisze:
13 sty 2025, 19:25
U mnie ACT włącza się też w trybie ECO, w trybie sport jest to najbardziej wyczuwalne i najczęściej się załącza. Produkcja 10.2024
ACT wlacza sie jak silnik ma lekko i moze dzialac na dwoch. Tylko ze na starym oprogramowaniu skrzyni silnik caly czas dzialal w zakresie 1400-1800, co obciaza silnik i ACT wlacza sie glownie po odpuszczeniu gazu, lekko z gorki, na prostej itd.
W trybie Sport silnik dziala w wyzszym zakresie obrotow, wiec ma lzej i stad ACT dziala czesciej i dluzej, a w zakresie ok 2000 obr zauwazasz jego dzialanie. Ja tak mialem zanim nie zrobilem programu.
Za ten post autor Rafiner otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (14 sty 2025, 1:34) • 1285 (14 sty 2025, 19:07)
Ocena: 9.52%

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Rafiner

Obrazek

Obrazek

Zagadka. Dostalem takie zdjecia zaworow w 1.5 tsi. Pytanie na jaki przebieg szacujecie ten stan ?
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Poproszę podpowiedź, jakie były warunki pracy/jazdy

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Rafiner pisze:
07 lut 2025, 23:07
Obrazek

Obrazek

Zagadka. Dostalem takie zdjecia zaworow w 1.5 tsi. Pytanie na jaki przebieg szacujecie ten stan ?
Ja obstawiam około 50 tys km i raczej obstawiam start stop.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Rafiner

Blues Brothers pisze:
08 lut 2025, 8:45
Poproszę podpowiedź, jakie były warunki pracy/jazdy
W 80 % miasto i podmiasto, ale mala miejscowosc bez korkow, nie Wa-wa z korkami po godzinie.

Rafiner

Lord M pisze:
08 lut 2025, 17:02
Rafiner pisze:
07 lut 2025, 23:07
Obrazek

Obrazek

Ja obstawiam około 50 tys km i raczej obstawiam start stop.
Start/stop wylaczony od nowosci, ale dobrze strzelasz 55 tys km jest zrobione. To pewnie te slynna jazda na jiskich obrotach skrzyni dsg.

Nie bede przeciagal, bo zgadles. To jest moje auto. Jestem w szoku ze jest taki syf. Poprosilem gosci od gazu, zeby mi zrobili zdjecia jak sciagna dolot.
Mowili, ze nie jest zle, ale wg mnie co by bylo za kolejne 50 tys km. Nie dziwie sie ze ok 100 tys km auta ida na orzechowanie, bo zaczynaja zaplony wypadac i lspi czy jak to sie zwie obserwuja.
Teraz to przystopuje, jak na lpg bedzie jezdzic, ale syf jest i koniec.

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Potęga bezpośredniego wtrysku. Dolot paskudzi się jak cholera.

Tutaj nie obwiniałbym aż tak niskich obrotów, tylko lekko opóźniony moment zamykania dolotu aby lepiej wymieszać mieszankę. Wtedy resztki z spalania dostają się do dolotu i robi się osad. Ja nie zapomnę jak miałem Civic'a (VI gen i chyba było to moje najlepsze auto w życiu) jak w instrukcji było jasno napisane aby raz na kilka tysięcy przegonić auto aby wszystkie kanały olejowe oczyścić zwiększonym ciśnieniem oleju.

Ja mam to szczęście, że mam 2.0TSI (DKZA) i mam zarówno pośredni jak i bezpośredni wtrysk. Czy zagazowanie silnika pomoże. Ciężko powiedzieć. Gaz raczej nie umyje dolotu, za to gaz tak nie paskudzi bo z natury jest bardziej suchy. Co by było za 50 tys km? brak kompresji na cylindrach (bo zawory na kołnierzach byłyby tak zalepione, żeby nie uszczelniały) a jakby taka gruda wpadła do cylindra to masz po zawodach bo ten syf umie być tak twardy jak kamień. No ale co chcesz? jest EKO! bo zużywasz któreś miejsce po przecinku mniej paliwa, kij że silnik nie ma szans dotrwać do nawet 250 tys bez generalnego remontu. Swoją drogą jeszcze nie wiedziałem aby ktoś naprawdę z sukcesem naprawił słupek od DADA, bo jak pamiętam jest tam powłoka nikasilowa i honowanie zupełnie mija się z celem.

Najgorsze jest to, że silnik jest fajny ale jak to każdy TSI musi mieć swoje problemy. Przynajmniej pierścienie trzymają olej i łańcuchy się nie rozciągają.
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Rafiner

No tak. Teoretycznie mogli zrobic tak samo w 1.5 tsi. Posredni wtrysk by ograniczyl sprawe, ale im sie zachcialo cykli millera, ACT i innych pierduletow.
Ja bym jeszcze rozumial, gdyby to kialo sluzyc dalszemu rozwojowi silnikow i nastepny by byl ulepszony itd, ale skoro wchodzi elektromobilnosc to zajniechali inwestowania w spalinowe i beda je tlukli poki beda mogli.
Jakby nie gwarancja 5 letnia, to bym wczesniej zalozyl LPG i wylaczyl ekobzdury bo po 2 latach czyli 22 tys km, a tak to jest jak jest.

mczelny2401
Samochód: LEON FR 2.0 TSI 190
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 37 razy

Post autor: mczelny2401 »

Rafiner

Znamy to. Mi nic sie nie dzieje. Na razie nie robie, ale grozba jest realna. TTTM jak czesto ASO mowi.

ODPOWIEDZ