Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu ( wymiana świec )

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Re: Serwis ASO po 4 latach i 47 tys nalotu ( wymiana świec )

Post autor: Lord M »

Rafiner pisze:
16 gru 2024, 22:44
Lord M pisze:
16 gru 2024, 20:35
Wiesz. Pewnie byłem naiwny ale mnie się wydawało, że jak oddaje auto do ASO i płacisz jak za woły to nie ważne czy serwis zrobisz w Wiedniu czy w Rzeszowie, wszędzie zrobią identycznie, zgodnie z zaleceniami producenta i najlepszą praktyką. Jak widać co serwis to ciekawostki.

Jedno ASO zrobi dobrze a inne na odpier..., tak samo (rozmawiając z innymi osobami) jest z Boschem. Trzeba mieć szczęście. Ja akurat trafiłem na Boscha, któremu się chce.
Jest jeszcze kwestia, ktory to przeglad. Jezeli potencjalnie ostatni w gwarancji to odpier…. maniane. Ja zrezygnowalem z ostatniego przegladu, bo koles mi pierdoly opowiadal i chcieli 880 zl tylko za przeglad i udawana wymiane plynu hamulcowego. Powiedzialem sobie stop.
Taaaa znam te "przeglądy" (z olejowym na czele). Obejść auto dookoła, sprawdzić czy są 4 koła, podłączyć kompa i wykasować błędy. OBD11 to ja też mam.

Dla mnie ASO to kant bo jak przyjdzie do skorzystania z gwarancji to zaczyna się ostra jazda.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowania (w sumie 3):
Misiek (17 gru 2024, 16:06) • mczelny2401 (17 gru 2024, 17:08) • Rafiner (17 gru 2024, 18:01)
Ocena: 14.29%

Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Capa
Samochód: Seat Ateca 1.5 XP Dsg
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: Capa »

Ktoś może potwierdzić, czy części wymienione w pierwszym poście obowiązuje też przy przeglądzie 4-letnim dla Ateki z końca 2020 r. Tj. Po lifcie?
Pytałem ASO, ale przekazali tylko, że nie udzielają takich informacji i wszystkie części mają dostępne u siebie...

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Co to za ASO? Proponuje odwiedzić inne.
Za ten post autor Kubawojcik otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (06 lut 2025, 3:27) • Lord M (07 lut 2025, 8:19)
Ocena: 9.52%

tobi
Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tobi »

DawidKOlkuszFR pisze:
29 maja 2024, 9:35
-Zapytałem o standardową bolączkę 1.5 TSI, czyli grzechoczące cięgno za kolektorem, choć u mnie problem jest znikomy to wiedza na przyszłość. Pan stwierdził, że nie należy tego ruszać i tego dystansować, bo to ma tak grzechotać i mieli kilka przypadków, że ktoś kasował ten luz. Mieli potem problem, bo pomiędzy uszczelnione dystanse dostawała się wilgoć i "zespawywało" cięgno w wyniku czego problemy z obrotami silnika, sprężarką i inne cuda. Jak będzie za bardzo dzwonić to się wtedy zgłaszać.
Cześć.

Możesz opisać tę "bolączkę? Kiedy występuje u Ciebie? Jakie okoliczności jazdy?
Może masz jakieś nagranie?

Pytam bo mam jakieś brzęczący rezonans przy 2100-2400 obr/min. i właśnie dochodzą jakby z wnętrze deski. Zastanawiam się czy to może byc ten wastegate.

Pozdrawiam!

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Cięgno slychac najbardziej po odpaleniu silnika. Najlepiej zlapac reka i zobaczyc czy ma luz. Przy tych obrotach to moze poprostu ACT byc slyszalne?

ODPOWIEDZ