Seat connect.

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Re: Seat connect.

Post autor: YoursTruly »

Tak, akumulator w 5 minut się rozładuje przy postojowym, bo pompy, elektronika i wiatrak biorą 300A. Do tego elektronika jeszcze na to pozwoli - nadal nie chcesz dowiedzieć się z instrukcji co i jak. Tylko potem nie płacz, że po roku akumulator do wywalenia
Czyli mówisz, że jak włączę ogrzewanie postojowe na 5min albo dłużej to rozładuję akumulator i po rolu częstego używania OP, będzie in do wymiany?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

YoursTruly pisze:
18 lut 2025, 12:43
Tak, akumulator w 5 minut się rozładuje przy postojowym, bo pompy, elektronika i wiatrak biorą 300A. Do tego elektronika jeszcze na to pozwoli - nadal nie chcesz dowiedzieć się z instrukcji co i jak. Tylko potem nie płacz, że po roku akumulator do wywalenia
Czyli mówisz, że jak włączę ogrzewanie postojowe na 5min albo dłużej to rozładuję akumulator i po rolu częstego używania OP, będzie in do wymiany?
Ironii w części wypowiedzi widzę nie wyczułeś :roll: Spokojnie i przez godzinę można grzać, co zdarza się, że robię czekając w samochodzie, tylko potem trzeba jak najszybciej ubytek prądu w akumulatorze uzupełnić odpowiednio długą jazdą :!: Wbrew pozorom wentylator nawiewu żre sporo prądu, a do tego trzeba dać pompy obiegowe, i elektronikę. Jeżeli będzie grzanie przez godzinę, a potem jazda w takim czasie, że akumulator nie odzyska tych minimum 80% ładunku ("inteligentne ładowanie" utrzymuje w granicach 82-83%) i postój 2-3 dni, to co myślisz się stanie z akumulatorem? Na dobre mu wyjdzie? Nie, nie wyjdzie, znacznie szybciej się będzie zużywał - swoją droga moja fabryczna Varta (tfu, jak będzie trzeba to od razu będzie wypad z samochodu i montaż czegoś lepszego) już ma kiepskie parametry, mierzę co miesiąc - wskaźniki spadają, na 2 lata będzie złom (zdarzało się, że nie doładowałem aku po op, z pełną świadomością). Elektronika swoją drogą nie pozwoli wydrenować akumulatora na 100%, bo nie da odpalić ogrzewania/wentylacji, czego jeszcze nie doświadczyłem, bo aż tak nie zarzynałem akumulatora.

"Inteligentne ładowanie" też dobrze akumulatorom nie robi, a dodając do tego ich dzisiejszą jakość nie wróży to długiej eksploatacji. Ostatnie moje cztery sztuki Varta/Bosch (to to samo) wytrzymały maks 3 lata, w tym w byłym samochodzie ze standardowym ładowaniem. Więc ta moja fabryczna Varta w Atece mnie nie dziwi, że jest już na powolnym wypadzie. Gdy widziałem, że VAG to montuje, to wiedziałem, że długo u mnie będzie :lol:
Jak na razie bardzo pozytywnie zaskoczył mnie Autopart EFB w pincecie, który po roku używania nadal trzyma parametry wyższe niż na naklejce :!: To jak na razie najlepszy akumulator jaki w tym samochodzie był. Fabryczny Exide wytrzymał tylko/aż :?: 1,5 roku :mrgreen: Gwarancyjny 2,5 :mrgreen:

Teraz liczby: Varta w Atece na naklejce: 68Ah, prąd rozruchowy 680A. Po 1,5 roku zmierzony prąd rozruchowy 440A..., czyli 64,7% znamionowego - to mówi co nieco o jakości. Pomiary robione w temperaturze 18stC. Na następny sezon zimowy nie będę go trzymał, latem planuję wymianę. W niektórych przypadkach lepiej nie mieć testera do akumulatorów :mrgreen:
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

flash pisze:
18 lut 2025, 8:30

Może i tak, może funkcjonalność jednak nie jest 1 do 1 pomiędzy androidem a ios...
Zalogowałem się na Androidzie i tu też brak tej opcji, więc już nie wiem o co chodzi:

Obrazek

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Osin pisze:
18 lut 2025, 22:08
flash pisze:

Może i tak, może funkcjonalność jednak nie jest 1 do 1 pomiędzy androidem a ios...
Zalogowałem się na Androidzie i tu też brak tej opcji, więc już nie wiem o co chodzi:
Dziwne. :shock:

Czyżby funkcjonalność apki zależna od auta i/lub daty produkcji?

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

flash pisze:
18 lut 2025, 23:58
Osin pisze:
18 lut 2025, 22:08
flash pisze:

Dziwne. :shock:

Czyżby funkcjonalność apki zależna od auta i/lub daty produkcji?
Czy też ustawień w samochodzie... Listę aktywnych/nieaktywnych usług przecież można w apce, czy samochodzie obejrzeć/ustawić, nie wspominając, o odpowiednim ustawieniu prywatności, czy sprawdzeniu działania wbudowanego e-sim (o czym w innych wątkach pisałem). Wśród usług są między innymi powiadomienia.
Tak czy siak apka ma funkcjonalność odpowiednią do wyposażenia samochodu.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2025, 8:27 przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

krowka1978 pisze:
19 lut 2025, 8:20
Czy też ustawień w samochodzie... Listę aktywnych/nieaktywnych usług przecież można w apce, czy samochodzie obejrzeć/ustawić, nie wspominając, o odpowiednim ustawieniu prywatności, czy sprawdzeniu działania wbudowanego e-sim (o czym w innych wątkach pisałem). Wśród usług są między innymi powiadomienia.
Może być. Ja mam w sumie wszystkie aktywne te usługi zaznaczone w samochodzie, więc nigdy nie zauważyłem, że czegoś brakuje w apce i nie pomyślałem, że od tego może to w sumie zależeć.

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

Też mam wszystkie aktywne usługi (poza planowanie wizyt w serwisie), a prywatność na poziomie najmniejszym. Napisałem do Seata i czekam na odpowiedź, może coś podpowiedzą.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Działa Wam obecnie Seat Connect? Ja mam od 2 dni że nie można pobrać aktualnych danych
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Po miesiacu dzialanie sie ustabilizuje, nie rusza bo zepsujesz bardziej !

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Uruchomione. Wg porady z FB. Wyłączony przesył danych po wi fi. Zadziwiające🤔, ale działa.

ODPOWIEDZ