No właśnie, czyli tak jak pisałem wcześniej : prędkość poruszania się obu (lub najazdu na nieruchomą przeszkodę) i szybkość zwalniania pojazdu poprzedzającego. Kiedyś ktoś pisał, że mu prawy Side Assist nie działa, a tu także musi być spełniony warunek różnicy prędkości, żeby zadziałało, czyli ten z boku musi jechać szybciej niż Ty, oczywiście minimalnej różnicy także nie znam. To także sam spraktykowałem i zaobserwowałem, bo u mnie także prawy działa zdecydowanie rzadziej. Nie wiem tylko do dzisiaj przy jakich warunkach (w jakiej sytuacji) SA mruga, a nie świeci, bo to także zdarza mi się dość często, przy okazji może ktoś wie.Łukasz5312 pisze: ↑23 lut 2025, 20:14szczerze - może śmieszno może straszno , ale postawiłem syna ok 20m przed samochodem i powoli jechałem na "przeszkodę", wiadomo test wykonywałem bezpiecznie tj wyhamowałem jakies 2-3 m przed nim ,ale czy nie powinien się chociaż pojawić komunikat głosowy - ostrzegający, w innym przypadku już w warunkach miejskich "dojeżdżałem do samochodów , gdzieś pewnie na 2-3 m i też 0 reakcji. Dojeżdżając do przeszkód w garażu też zero reakcji. Jedyny mój wniosek to taki, że może to jednak nie były dla systemu sytuacje podbramkowe. Swoją drogą za chiny nie mogę doszukać się w ustawieniach tych opcji "czułości " systemu - gdzie to jest?
FRONT ASSIST - DZIAŁANIE W WERSJI STYLE
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Re: FRONT ASSIST - DZIAŁANIE W WERSJI STYLE
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
Co by oznaczało, że jeżdżę niebezpiecznie, co nie jest prawdą, a już kilka razy, 4, może 5, zadziałał.
-
JACA
- Samochód: Ateca 2.0 TSI FR DSG 4drive
- Podziękował: 321 razy
- Otrzymał podziękowań: 100 razy
Fragment z instrukcji:Łukasz5312 pisze: ↑23 lut 2025, 20:14szczerze - może śmieszno może straszno , ale postawiłem syna ok 20m przed samochodem i powoli jechałem na "przeszkodę",
Pewnie dlatego Ci nie reagował, bo na pieszych, stety bądź niestety, ma nie reagować● Front Assist nie reaguje na zwierzęta
ani pojazdy przejeżdżające w poprzek toru
jazdy samochodu, lub jadące z naprzeciwka
po tym samym pasie.
● Nie reaguje też na pieszych poruszających
się w tym samym kierunku ani nadchodzących
z przeciwka.
Podoba mi się test z prześcieradłem - może spróbuj zrobić ten test
Generalnie Front Asist działa nieco dziwnie. U mnie zdarzyło się może ze 3-4 razy. I to raczej przy niewielkich prędkościach. Raz to chyba nawet było przy parkowaniu/zawracaniu i chyba zareagował na krzewy rosnące przed płotem. Ale jak już zadziała to naprawdę robi to z pełną mocą.
-
Misiek
Ale na poruszających się poprzecznie do ruchu pojazdu (czyli na przykład przechodzących przez przejście dla pieszych) już tak, bo kiedyś własnoocznie widziałem test, jak testowy pieszy (manekin na wózku) "wtargnął" przed Atekę zza stojącego innego samochodu i Ateca sama się zatrzymała.
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Nie mylcie Front Assist z Emergency Breaking (czy jak to się nazywa). To drugie działa przy parkowaniu, jak za szybko podjeżdża się do przeszkody.
Front Assist działa jak jedziesz za samochodem, ten zacznie mocno zwalniać/hamować a ty nie - najpierw ostrzeżeniem a później hamowaniem.
Front Assist działa jak jedziesz za samochodem, ten zacznie mocno zwalniać/hamować a ty nie - najpierw ostrzeżeniem a później hamowaniem.
-
Łukasz5312
- Samochód: SEAT ATECA STYLE 1.5 TSI 150 KM DSG
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
-
Misiek
No widzisz, czyli jednak działa. To tak jak było u mnie, "nie działało" dopóki nie zaistniały, nie pojawiły się "odpowiednie" warunki do jego zadziałania.Łukasz5312 pisze: ↑03 mar 2025, 21:36... to tak żeby domknąć temat , dziś przed przejściem dla pieszych stał samochód (puszczał pieszych) , ja za nim zagapiony , chyba system wykrył, że nie było żadnej reakcji z mojej strony i się "odpalił" , wygląda, że jednak wszystko ok z jego działaniem
- Za ten post autor Misiek otrzymał podziękowanie:
- Łukasz5312 (04 mar 2025, 23:21)
- Ocena: 4.76%