Rozmiar kół - felgi i opony
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Rozmiar kół - felgi i opony
Czy ktoś na tej samej feldze zakładał szersze opony lub na odwrót (obydwa rozmiary homologowane) ?. Mam zime 215 50 18 a chcę lato 225 50 18 bo trochę więcej jest opony i powinna lepiej wybierać dołki.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Bombel
- Samochód: Seat Ateca FR 2.0 TSI 4DRIVE
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0
Koledzy używacie opon wzmacnianych XL czy nie??
Szukam w i strukcji pojazdu i nic nie pisze o konieczności montażu opon XL. Dziękuję
Szukam w i strukcji pojazdu i nic nie pisze o konieczności montażu opon XL. Dziękuję
-
riki
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Czy jeździcie na oponach wielosezonowych? Możecie jakieś polecić lub odradzić? Jak wasze wrażenia przy okazji jazdy na takich oponach?
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Mam wielosezonowe w dwóch innych swoich samochodach:
- wielosezonowe NOKIAN Seasonproof - głośne, ząbkują się. Jestem rozczarowany tym zakupem.
- wielosezonowe UNIROYAL AllSeasonExpert2 - ciche, jak na wielosezonowe to mają całkiem przyzwoitą trakcję. Bardzo dobre na mokrym.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Ja od początku jeżdżę na Nokianach i jak na razie nie narzekam. Wyraźnie słychać szum opon nawet przy jeździe obwodówką, czy inną przelotówką 70 km/h, ale nie wiem czy to wina opon, czy braku wytłumienia. Na pewno w Atece brak jest jakiegokolwiek wytłumienia nadkoli i podwozia, więc prawdopodobnie to jednak opony, mimo że pod względem parametrów należały do najcichszych. Jeśli chodzi o wspominane przez Krisa ząbkowanie, to jeszcze go nie zauważyłem, ponieważ to dopiero około 7 tys km i dwie zimy, więc chyba jeszcze za wcześnie. Jeśli chodzi o ich sprawowanie się zimą i na mokrym, to także nie zauważyłem problemów. Zimy teraz są i słabe i prawie bezśnieżne, więc jak na razie nie było okazji intensywnego sprawdzenia w trudnych warunkach. Na mokrym także według mnie jest OK, bo nieraz zdarzało mi się pokonywać i głębsze kałuże i dłuższe odcinki z grubszą warstwą wody i nie zauważyłem nic niepokojącego. Inna sprawa, że u mnie tylko miasto i to do wspomnianych 70 km/h, więc trudno mi ocenić jazdę w trasie. A zresztą ze względu na wyłącznie jazdę miejską chodziło mi o wyeliminowanie drugiego kompletu kół i konieczności ich wymiany, a to osiągnąłem i z tego jestem bardzo zadowolony. Co do trwałości i ścierania się, to jeszcze za wcześnie żeby to ocenić, więc się nie wypowiem.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Na Focusie miałem Michelin Crossclimate 2 - bardzo dobre trakcyjnie i ciche nawet po 2-3 latach. Teraz na Atece są fabryczne Goodyear 4seaons gen 2 - w pierwszym roku były bardzo cichutkie, teraz chyba są już trochę głośniejsze na autostradzie, trakcja także bez zarzutu latem i zimą. gen-3 ponoć znacznie lepsza, ale fabryka zamontowała mi jeszcze gen 2.
Z obu jestem generalnie bardzo zadowolony, choć te pierwsze wspominam lepiej, ale bezpośredniego porównania na tym samym aucie nie mam:).
Z obu jestem generalnie bardzo zadowolony, choć te pierwsze wspominam lepiej, ale bezpośredniego porównania na tym samym aucie nie mam:).
- kmw
- Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowań: 77 razy
Tak, ja zamieniłem oryginalne Bridgestone Potenza na Continental Allseason Contact 2, różnica była odczuwalna jeśli chodzi o głośność i diametralna jeśli chodzi o komfort - na korzyść Continentali. Ogólnie do 100kmh jest bardzo cicho, na autostradzie też ich nie słychać, a raczej przeważa ogólny szum powietrza od nadwozia powyżej 100kmh.
Jeśli chodzi o właściwości, to na tym aucie nie mam porównania z zimówkami, ale zimą dawały radę, najgorzej jest z dynamicznym ruszaniem przy skręconych kołach, również latem, ale na oryginalnych tez nie było znacząco lepiej, chyba Ateca z napędem na przód i DSG tak po prostu ma.
W innym aucie mam Micheline CrossClimate 2, teoretycznie nieco bardziej komfortowe i mają bardzo porównywalne właściwości, wiadomo, że jedna będzie lepiej trzymać na zakrętach, a inna lepiej hamować na mokrym itd, ale ogólna punktacja w wielu testach zbliżona. Micheliny od nowości mają mało bieżnika, około 6mm, Continentale normalnie, około 7-8. Na Michelinach jeździłem w jednym aucie 4 lata i było OK, ale nowy właściciel narzeka na to, że zrobiły się śliskie na mokrym. W drugim aucie też dobijają do 4 lat, jak na razie jest OK. Ateką na Continenalach zrobiłem jakieś 15 tys przez niecały rok. Jak na razie nie widać zużycia bieżnika, choć pewnie właściwości będą tracić z roku na rok, jak każde. Trzeba liczyć, że wielosezonowe są właśnie na max 4 lata pewnej jazdy i zmiana, z resztą teraz nawet zimówki mocno tracą swoje właściwości po 4 sezonach. Drugi raz kupiłbym Continentale, a jeśli nie, to szedłbym w Micheliny. Jeśli chodzi o prowadzenie, to jest bardzo stabilnie, również przy 180kmh na autostradzie, ale rozmiar to 225x40x19, w innym rozmiarze mogą dawać inne odczucia.
- Eleonor
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
- Otrzymał podziękowań: 61 razy
W Ateca Michelin CrossClimate
W Aronie Kleber Quadraxer 2
Na nasze jeżdżenia nic więcej nie potrzebne
Zauważyłem że bardzo dużo nowych Volvo - Suwowate wyjeżdża z fabryki na Michelin CrossClimate
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020
-
riki
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dzięki wszystkim za wpisy, obecnie w ibizie mam Klebera i zachowują się bardzo dobrze, ale Ateca to wiadomo inne auto, więc chciałem poznać wasze opinie i przy odbiorze auta wyjechać już na wielosezonach.