Pomoc w konfiguracji Seata Ateca
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Re: Pomoc w konfiguracji Seata Ateca
Napiszę tylko o pamięci fotela, bo już kilka razy się przewija. To nie dotyczy tylko fotela, ale też pamięci ustawienia lusterek zewnętrznych.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
A ja trochę zaburzę przekaz 
Wiadomo, że najlepiej brać wszystko, ale policz sobie ile średnio miesięcznie cię to będzie kosztować (w zależności na jak długo planujesz wziąć ten samochód).
Dużo rzeczy jest też indywidualnych, bo np:
- kolega pisze o podgrzewanych siedzeniach, a ja używam tylko podgrzewania kierownicy
- mój ojciec mówi, że podgrzewana przednia szyba to konieczność, a ja jej nigdy od zakupu jeszcze nie użyłem
Także co kto potrzebuje:
Masz rowery - bierz hak
Masz więcej niż jednego kierowcę - bierz pamięć foteli
Jeździsz na duże zakupy do marketu - bierz elektryczną klapę
Wiadomo, że najlepiej brać wszystko, ale policz sobie ile średnio miesięcznie cię to będzie kosztować (w zależności na jak długo planujesz wziąć ten samochód).
Dużo rzeczy jest też indywidualnych, bo np:
- kolega pisze o podgrzewanych siedzeniach, a ja używam tylko podgrzewania kierownicy
- mój ojciec mówi, że podgrzewana przednia szyba to konieczność, a ja jej nigdy od zakupu jeszcze nie użyłem
Także co kto potrzebuje:
Masz rowery - bierz hak
Masz więcej niż jednego kierowcę - bierz pamięć foteli
Jeździsz na duże zakupy do marketu - bierz elektryczną klapę
- Za ten post autor YoursTruly otrzymał podziękowanie:
- John 27 (19 mar 2025, 21:54)
- Ocena: 4.76%
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Przejrzyj gotowe do odbioru. Nie wiem jak z hakiem ale z DSG jest tego trochę w tym budżecie.
https://www.seat.pl/oferta/auta-od-reki ... lsrc=aw.ds
Jak poprzednicy, DSG polecam i pakiet comfort z asystentami M. Reszta to już wg uznania bo to bardziej wygląd i potrzeby. Jako że gust każdy ma inny napiszę tylko o dodatkach funkcjonalnych które mam:
Auto mam od grudnia 2024:
Grzana kiera i siedzenia - 2 razy użyte (zbędne).
Elektryczne siedzenia: raz ustawione i raz próba dobrania pozycji podparcia lędzwiowego ale nieskuteczna więc na 0 ustawione (zbędne).
Wirtrualne zegary - nadal się bawię więc chyba warto.
Większy ekran i navi: dla mnie ok, auto jest dość konserwatywne więc trochę większy ekran bez pokręteł z lat 90 dodaje nowoczesności i zawsze więcej widać na tym ekranie. Jeżdzę 50/50 navi/mapy googla z Android Auto więc na plus.
Koło dojazdowe: lubię mieć, chociaż nigdy nie użyte do tej pory.
Asystent świateł: raz ustawiasz i zapominasz o światłach więc warto.
Alcantara i pakiet diodowy dużo ładniej i nowocześniej to wygląda jak dla mnie ale o wyglądzie miałem nie pisać
Aktywny tempomat: używam nawet w mieście ale to chyba jest zawsze jak masz pakiet M.
Bezkluczykowy dostęp: nie chciałem ale brałem co było i teraz wiem że to mega wygoda.
Automatyczna klima: nie wiem czy w ogóle występuje manualna (może w reference tylko) ale i tak zawsze muszę ustawić sobie siłę nawiewu i jego kierunek ręcznie bo tryb auto mi nie odpowiada więc dla mnie to żadna różnica po przesiadce z manualnej.
Czy czegoś mi brakuje?
Tylko gniazda 12v w bagażniku i jakiegoś schowka pod podlogą bagażnika aby nie unosić calej podłogi.
https://www.seat.pl/oferta/auta-od-reki ... lsrc=aw.ds
Jak poprzednicy, DSG polecam i pakiet comfort z asystentami M. Reszta to już wg uznania bo to bardziej wygląd i potrzeby. Jako że gust każdy ma inny napiszę tylko o dodatkach funkcjonalnych które mam:
Auto mam od grudnia 2024:
Grzana kiera i siedzenia - 2 razy użyte (zbędne).
Elektryczne siedzenia: raz ustawione i raz próba dobrania pozycji podparcia lędzwiowego ale nieskuteczna więc na 0 ustawione (zbędne).
Wirtrualne zegary - nadal się bawię więc chyba warto.
Większy ekran i navi: dla mnie ok, auto jest dość konserwatywne więc trochę większy ekran bez pokręteł z lat 90 dodaje nowoczesności i zawsze więcej widać na tym ekranie. Jeżdzę 50/50 navi/mapy googla z Android Auto więc na plus.
Koło dojazdowe: lubię mieć, chociaż nigdy nie użyte do tej pory.
Asystent świateł: raz ustawiasz i zapominasz o światłach więc warto.
Alcantara i pakiet diodowy dużo ładniej i nowocześniej to wygląda jak dla mnie ale o wyglądzie miałem nie pisać
Aktywny tempomat: używam nawet w mieście ale to chyba jest zawsze jak masz pakiet M.
Bezkluczykowy dostęp: nie chciałem ale brałem co było i teraz wiem że to mega wygoda.
Automatyczna klima: nie wiem czy w ogóle występuje manualna (może w reference tylko) ale i tak zawsze muszę ustawić sobie siłę nawiewu i jego kierunek ręcznie bo tryb auto mi nie odpowiada więc dla mnie to żadna różnica po przesiadce z manualnej.
Czy czegoś mi brakuje?
Tylko gniazda 12v w bagażniku i jakiegoś schowka pod podlogą bagażnika aby nie unosić calej podłogi.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
krowka1978
Taaaak, raz ustawiasz przełącznik świateł i zapominasz, taaaak, widać to na drogach w szczególności w czasie mgły...
No i automatyczne drogowe też mają ograniczenia - trzeba również z ręki ingerować w pewnych warunkach.
- Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:
- John 27 (19 mar 2025, 21:56)
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Pakiet L obowiązkowy. Czujnik martwego pola niezbędny na drogach szybkiego ruchu.
-
krowka1978
W gęstym miejskim ruchu już nie?Blues Brothers pisze: ↑06 mar 2025, 15:49Pakiet L obowiązkowy. Czujnik martwego pola niezbędny na drogach szybkiego ruchu.
- Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
- Misiek (06 mar 2025, 22:02) • John 27 (19 mar 2025, 21:56)
- Ocena: 9.52%
-
Blues Brothers
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Wtedy świeci niemal non-stop 
- Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:
- John 27 (19 mar 2025, 21:56)
-
Łukasz5312
- Samochód: SEAT ATECA STYLE 1.5 TSI 150 KM DSG
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
a to ja mam przy okazji takie pytanie , co było powodem że Kolega kupił Cuprę Atecę a nie Seata Atecę , na pogawędce z moim opiekunem sprzedaży wyszło, że oprócz niewielkich zmian natury estetycznej nie ma jakiś istotnych różnic , a droższa...Kris_G pisze: ↑05 mar 2025, 22:23Mam Golfa 7 gołego z manualem, kupiłem Cuprę Atecę 1.5 DSG.
Z rzeczy które (w moim przypadku) bardzo się sprawdzają
- DSG koniecznie. Łapię się na tym że zacząłem jeździć wolniej, jazda zrobiła się relaksująca. Całe życie z manualami spędziłem, i jakoś podświadomie bardziej dynamicznie w manualu jeżdżę. Zapoznanie się z działaniem i przyzwyczajenie do DSG chwilę u mnie trwało, ale teraz jest super. Po komentarzach w sieci o DQ200 myślałem że to będą problemy ale ona naprawdę łagodnie te biegi zmienia. To był największy "game changer" w dotychczasowych odczuciach motoryzacyjnych.
- nie mam elektrycznej klapy i tego bardzo żałuję. Czasem jakieś zakupy, czasem wózek rzucam, ręce zajęte a ja tą klapę muszę ciągać ręcznie.
- hak którego nie mam. Jestem rowerowy i ten chowany hak to super fajna opcja. Za jakiś czas będę chciał go dołożyć.
- tempomat adaptacyjny. W zestawie z automatyczną skrzynią biegów to jest coś ekstra. Znowu jazda mniej angażuje, można się skupić w trasie na muzyce, podcastach, widokach. Czasem nawet w mieście zdarza mi się korzystać z tempomatu adaptacyjnego. Polecam.
- kessy - ułatwia użytowanie auta kilka razy każdego dnia. Nawet u mnie w aucie bez elektrycznej klapy podchodzę do zamkniętego auta, łapię za klamkę klapy i zamek w klapie się odblokowuje. Żadnego dotykania pilota (gdy coś niosę ciężkego). Fajnie to w VAGu przemyśleli. Przydatne.
- progresywne wspomaganie układu kierowniczego - to akurat fanaberia, ale mi się podoba że układ kierowniczy jest "ciaśniejszy". Auto jest bardziej responsywne, ale dla niektórych osób ten bajer może to nie mieć kompletnie znaczenia.\
- Asystent świateł drogowych High Beam Assist - kolejna rzecz która zwalnia kierowcę z dodatkowej obsługi. Przydatne w trasie.
- Czujniki parkowanie + Kamera wsteczna. Musi być. Oczywista oczywistość.
- Podgrzewane fotele - koniecznie, nawet jeśli się ma garaż. Jeśli będzie podgrzewana kierownica to już w ogóle miło.
Co jest zbytkiem:
- wirtualne duże zegary. Po 5 miesiącach nie mam jakiegoś ulubionego trybu, jakby był jeden to tak samo te auto by jeździło.
- alcantarą się początkowo jarałem bo to coś nowego, ale prawdę mówiąc gdym miał fotele z materiału to w codziennej eksploatacji nie miałoby znaczenia.
- koło dojazdowe dla mnie niepotrzebne. Jest assistance (również ten z polisy ubezpieczeniowej) jakby co. Po co wozić balast? Jedynego kapcia w życiu złapałem w 2004 roku.
- Navi z ekranem 9 cali. Ekran płaski jest duży (jak na Atecę bo na ostatnie trendy to i tak mały) ale zawsze za niego była duża dopłata. Sam bym nie dopłacił tyle kasy do tego bajeru. Jeżeli Android Auto/Apple CarPlay jest w multimediach 8" to do 9,2" bym nie dopłacił tych ponad 4 tys zł.
- dynamiczne kierunki. Po 40'tce mam to gdzieś...
Obojętne:
- pamięć foteli. W Cuprze były seryjne ale w Golfie zmieniam się często z partnerką i ustawianie pod siebie jakoś łatwo mi przychodzi. Pamięci były, to były - sam bym za nie pewnie nie dopłacił.
- nie mam dachu szklanego. W sumie fajnie gdybym miał go w aucie, poprawia nastrój. Ale żyję też bez niego i nadal uważam Atecę za fajne auto.
- Za ten post autor Łukasz5312 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
- Lu_83 (06 mar 2025, 23:15) • John 27 (19 mar 2025, 21:56)
- Ocena: 9.52%
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
To oczywista oczywistość, to tylko inne opakowanie. Różnice to: zderzaki, kierownica, zegary, fotele, felgi i znaczek.Łukasz5312 pisze: ↑06 mar 2025, 20:55a to ja mam przy okazji takie pytanie , co było powodem że Kolega kupił Cuprę Atecę a nie Seata Atecę , na pogawędce z moim opiekunem sprzedaży wyszło, że oprócz niewielkich zmian natury estetycznej nie ma jakiś istotnych różnic , a droższa...Kris_G pisze: ↑05 mar 2025, 22:23Mam Golfa 7 gołego z manualem, kupiłem Cuprę Atecę 1.5 DSG.
Z rzeczy które (w moim przypadku) bardzo się sprawdzają
- DSG koniecznie. Łapię się na tym że zacząłem jeździć wolniej, jazda zrobiła się relaksująca. Całe życie z manualami spędziłem, i jakoś podświadomie bardziej dynamicznie w manualu jeżdżę. Zapoznanie się z działaniem i przyzwyczajenie do DSG chwilę u mnie trwało, ale teraz jest super. Po komentarzach w sieci o DQ200 myślałem że to będą problemy ale ona naprawdę łagodnie te biegi zmienia. To był największy "game changer" w dotychczasowych odczuciach motoryzacyjnych.
- nie mam elektrycznej klapy i tego bardzo żałuję. Czasem jakieś zakupy, czasem wózek rzucam, ręce zajęte a ja tą klapę muszę ciągać ręcznie.
- hak którego nie mam. Jestem rowerowy i ten chowany hak to super fajna opcja. Za jakiś czas będę chciał go dołożyć.
- tempomat adaptacyjny. W zestawie z automatyczną skrzynią biegów to jest coś ekstra. Znowu jazda mniej angażuje, można się skupić w trasie na muzyce, podcastach, widokach. Czasem nawet w mieście zdarza mi się korzystać z tempomatu adaptacyjnego. Polecam.
- kessy - ułatwia użytowanie auta kilka razy każdego dnia. Nawet u mnie w aucie bez elektrycznej klapy podchodzę do zamkniętego auta, łapię za klamkę klapy i zamek w klapie się odblokowuje. Żadnego dotykania pilota (gdy coś niosę ciężkego). Fajnie to w VAGu przemyśleli. Przydatne.
- progresywne wspomaganie układu kierowniczego - to akurat fanaberia, ale mi się podoba że układ kierowniczy jest "ciaśniejszy". Auto jest bardziej responsywne, ale dla niektórych osób ten bajer może to nie mieć kompletnie znaczenia.\
- Asystent świateł drogowych High Beam Assist - kolejna rzecz która zwalnia kierowcę z dodatkowej obsługi. Przydatne w trasie.
- Czujniki parkowanie + Kamera wsteczna. Musi być. Oczywista oczywistość.
- Podgrzewane fotele - koniecznie, nawet jeśli się ma garaż. Jeśli będzie podgrzewana kierownica to już w ogóle miło.
Co jest zbytkiem:
- wirtualne duże zegary. Po 5 miesiącach nie mam jakiegoś ulubionego trybu, jakby był jeden to tak samo te auto by jeździło.
- alcantarą się początkowo jarałem bo to coś nowego, ale prawdę mówiąc gdym miał fotele z materiału to w codziennej eksploatacji nie miałoby znaczenia.
- koło dojazdowe dla mnie niepotrzebne. Jest assistance (również ten z polisy ubezpieczeniowej) jakby co. Po co wozić balast? Jedynego kapcia w życiu złapałem w 2004 roku.
- Navi z ekranem 9 cali. Ekran płaski jest duży (jak na Atecę bo na ostatnie trendy to i tak mały) ale zawsze za niego była duża dopłata. Sam bym nie dopłacił tyle kasy do tego bajeru. Jeżeli Android Auto/Apple CarPlay jest w multimediach 8" to do 9,2" bym nie dopłacił tych ponad 4 tys zł.
- dynamiczne kierunki. Po 40'tce mam to gdzieś...
Obojętne:
- pamięć foteli. W Cuprze były seryjne ale w Golfie zmieniam się często z partnerką i ustawianie pod siebie jakoś łatwo mi przychodzi. Pamięci były, to były - sam bym za nie pewnie nie dopłacił.
- nie mam dachu szklanego. W sumie fajnie gdybym miał go w aucie, poprawia nastrój. Ale żyję też bez niego i nadal uważam Atecę za fajne auto.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Luk4as
- Samochód: Skoda
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 53 razy
Ludzie kupowali Cupre Ateca na przełomie sierpnia-pazdziernika bo można było kupić go w dużo lepszych pieniądzach
Cupra Ateca 1.5 wersja full opcja 130-140 tyś
Cupra Ateca 2.0 wersja full opcja 170 tyś
Cupra Ateca 2.0 VZ wersja full opcja 200 tyś
Seata Ateca w takiej kasie nigdy byś nie kupił.
Cupra Ateca 1.5 wersja full opcja 130-140 tyś
Cupra Ateca 2.0 wersja full opcja 170 tyś
Cupra Ateca 2.0 VZ wersja full opcja 200 tyś
Seata Ateca w takiej kasie nigdy byś nie kupił.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2025, 13:28 przez Luk4as, łącznie zmieniany 1 raz.