Pomoc w konfiguracji Seata Ateca

Wszelkie dyskusje związane z zakupem Seata Ateca i Cupry Ateca
krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Pomoc w konfiguracji Seata Ateca

Post autor: krowka1978 »

Napiszę tylko o pamięci fotela, bo już kilka razy się przewija. To nie dotyczy tylko fotela, ale też pamięci ustawienia lusterek zewnętrznych.

Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

A ja trochę zaburzę przekaz ;)

Wiadomo, że najlepiej brać wszystko, ale policz sobie ile średnio miesięcznie cię to będzie kosztować (w zależności na jak długo planujesz wziąć ten samochód).

Dużo rzeczy jest też indywidualnych, bo np:
- kolega pisze o podgrzewanych siedzeniach, a ja używam tylko podgrzewania kierownicy
- mój ojciec mówi, że podgrzewana przednia szyba to konieczność, a ja jej nigdy od zakupu jeszcze nie użyłem

Także co kto potrzebuje:
Masz rowery - bierz hak
Masz więcej niż jednego kierowcę - bierz pamięć foteli
Jeździsz na duże zakupy do marketu - bierz elektryczną klapę
Za ten post autor YoursTruly otrzymał podziękowanie:
John 27 (19 mar 2025, 21:54)
Ocena: 4.76%

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Przejrzyj gotowe do odbioru. Nie wiem jak z hakiem ale z DSG jest tego trochę w tym budżecie.
https://www.seat.pl/oferta/auta-od-reki ... lsrc=aw.ds

Jak poprzednicy, DSG polecam i pakiet comfort z asystentami M. Reszta to już wg uznania bo to bardziej wygląd i potrzeby. Jako że gust każdy ma inny napiszę tylko o dodatkach funkcjonalnych które mam:
Auto mam od grudnia 2024:
Grzana kiera i siedzenia - 2 razy użyte (zbędne).
Elektryczne siedzenia: raz ustawione i raz próba dobrania pozycji podparcia lędzwiowego ale nieskuteczna więc na 0 ustawione (zbędne).
Wirtrualne zegary - nadal się bawię więc chyba warto.
Większy ekran i navi: dla mnie ok, auto jest dość konserwatywne więc trochę większy ekran bez pokręteł z lat 90 dodaje nowoczesności i zawsze więcej widać na tym ekranie. Jeżdzę 50/50 navi/mapy googla z Android Auto więc na plus.
Koło dojazdowe: lubię mieć, chociaż nigdy nie użyte do tej pory.
Asystent świateł: raz ustawiasz i zapominasz o światłach więc warto.
Alcantara i pakiet diodowy dużo ładniej i nowocześniej to wygląda jak dla mnie ale o wyglądzie miałem nie pisać :)
Aktywny tempomat: używam nawet w mieście ale to chyba jest zawsze jak masz pakiet M.
Bezkluczykowy dostęp: nie chciałem ale brałem co było i teraz wiem że to mega wygoda.
Automatyczna klima: nie wiem czy w ogóle występuje manualna (może w reference tylko) ale i tak zawsze muszę ustawić sobie siłę nawiewu i jego kierunek ręcznie bo tryb auto mi nie odpowiada więc dla mnie to żadna różnica po przesiadce z manualnej.

Czy czegoś mi brakuje?
Tylko gniazda 12v w bagażniku i jakiegoś schowka pod podlogą bagażnika aby nie unosić calej podłogi.
Za ten post autor Lu_83 otrzymał podziękowanie:
John 27 (19 mar 2025, 21:56)
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

krowka1978

Lu_83 pisze:
06 mar 2025, 10:08
Asystent świateł: raz ustawiasz i zapominasz o światłach więc warto.
Taaaak, raz ustawiasz przełącznik świateł i zapominasz, taaaak, widać to na drogach w szczególności w czasie mgły...
No i automatyczne drogowe też mają ograniczenia - trzeba również z ręki ingerować w pewnych warunkach.
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowanie:

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Pakiet L obowiązkowy. Czujnik martwego pola niezbędny na drogach szybkiego ruchu.

krowka1978

Blues Brothers pisze:
06 mar 2025, 15:49
Pakiet L obowiązkowy. Czujnik martwego pola niezbędny na drogach szybkiego ruchu.
W gęstym miejskim ruchu już nie?
Za ten post autor krowka1978 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Misiek (06 mar 2025, 22:02) • John 27 (19 mar 2025, 21:56)
Ocena: 9.52%

Blues Brothers
Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI DSG
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 36 razy

Post autor: Blues Brothers »

Wtedy świeci niemal non-stop 😉
Za ten post autor Blues Brothers otrzymał podziękowanie:

Łukasz5312
Samochód: SEAT ATECA STYLE 1.5 TSI 150 KM DSG
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Łukasz5312 »

Kris_G pisze:
05 mar 2025, 22:23
Mam Golfa 7 gołego z manualem, kupiłem Cuprę Atecę 1.5 DSG.

Z rzeczy które (w moim przypadku) bardzo się sprawdzają
- DSG koniecznie. Łapię się na tym że zacząłem jeździć wolniej, jazda zrobiła się relaksująca. Całe życie z manualami spędziłem, i jakoś podświadomie bardziej dynamicznie w manualu jeżdżę. Zapoznanie się z działaniem i przyzwyczajenie do DSG chwilę u mnie trwało, ale teraz jest super. Po komentarzach w sieci o DQ200 myślałem że to będą problemy ale ona naprawdę łagodnie te biegi zmienia. To był największy "game changer" w dotychczasowych odczuciach motoryzacyjnych.
- nie mam elektrycznej klapy i tego bardzo żałuję. Czasem jakieś zakupy, czasem wózek rzucam, ręce zajęte a ja tą klapę muszę ciągać ręcznie.
- hak którego nie mam. Jestem rowerowy i ten chowany hak to super fajna opcja. Za jakiś czas będę chciał go dołożyć.
- tempomat adaptacyjny. W zestawie z automatyczną skrzynią biegów to jest coś ekstra. Znowu jazda mniej angażuje, można się skupić w trasie na muzyce, podcastach, widokach. Czasem nawet w mieście zdarza mi się korzystać z tempomatu adaptacyjnego. Polecam.
- kessy - ułatwia użytowanie auta kilka razy każdego dnia. Nawet u mnie w aucie bez elektrycznej klapy podchodzę do zamkniętego auta, łapię za klamkę klapy i zamek w klapie się odblokowuje. Żadnego dotykania pilota (gdy coś niosę ciężkego). Fajnie to w VAGu przemyśleli. Przydatne.
- progresywne wspomaganie układu kierowniczego - to akurat fanaberia, ale mi się podoba że układ kierowniczy jest "ciaśniejszy". Auto jest bardziej responsywne, ale dla niektórych osób ten bajer może to nie mieć kompletnie znaczenia.\
- Asystent świateł drogowych High Beam Assist - kolejna rzecz która zwalnia kierowcę z dodatkowej obsługi. Przydatne w trasie.
- Czujniki parkowanie + Kamera wsteczna. Musi być. Oczywista oczywistość.
- Podgrzewane fotele - koniecznie, nawet jeśli się ma garaż. Jeśli będzie podgrzewana kierownica to już w ogóle miło.

Co jest zbytkiem:
- wirtualne duże zegary. Po 5 miesiącach nie mam jakiegoś ulubionego trybu, jakby był jeden to tak samo te auto by jeździło.
- alcantarą się początkowo jarałem bo to coś nowego, ale prawdę mówiąc gdym miał fotele z materiału to w codziennej eksploatacji nie miałoby znaczenia.
- koło dojazdowe dla mnie niepotrzebne. Jest assistance (również ten z polisy ubezpieczeniowej) jakby co. Po co wozić balast? Jedynego kapcia w życiu złapałem w 2004 roku.
- Navi z ekranem 9 cali. Ekran płaski jest duży (jak na Atecę bo na ostatnie trendy to i tak mały) ale zawsze za niego była duża dopłata. Sam bym nie dopłacił tyle kasy do tego bajeru. Jeżeli Android Auto/Apple CarPlay jest w multimediach 8" to do 9,2" bym nie dopłacił tych ponad 4 tys zł.
- dynamiczne kierunki. Po 40'tce mam to gdzieś...

Obojętne:
- pamięć foteli. W Cuprze były seryjne ale w Golfie zmieniam się często z partnerką i ustawianie pod siebie jakoś łatwo mi przychodzi. Pamięci były, to były - sam bym za nie pewnie nie dopłacił.
- nie mam dachu szklanego. W sumie fajnie gdybym miał go w aucie, poprawia nastrój. Ale żyję też bez niego i nadal uważam Atecę za fajne auto.
a to ja mam przy okazji takie pytanie , co było powodem że Kolega kupił Cuprę Atecę a nie Seata Atecę , na pogawędce z moim opiekunem sprzedaży wyszło, że oprócz niewielkich zmian natury estetycznej nie ma jakiś istotnych różnic , a droższa...
Za ten post autor Łukasz5312 otrzymał podziękowania (w sumie 2):
Lu_83 (06 mar 2025, 23:15) • John 27 (19 mar 2025, 21:56)
Ocena: 9.52%

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Łukasz5312 pisze:
06 mar 2025, 20:55
Kris_G pisze:
05 mar 2025, 22:23
Mam Golfa 7 gołego z manualem, kupiłem Cuprę Atecę 1.5 DSG.

Z rzeczy które (w moim przypadku) bardzo się sprawdzają
- DSG koniecznie. Łapię się na tym że zacząłem jeździć wolniej, jazda zrobiła się relaksująca. Całe życie z manualami spędziłem, i jakoś podświadomie bardziej dynamicznie w manualu jeżdżę. Zapoznanie się z działaniem i przyzwyczajenie do DSG chwilę u mnie trwało, ale teraz jest super. Po komentarzach w sieci o DQ200 myślałem że to będą problemy ale ona naprawdę łagodnie te biegi zmienia. To był największy "game changer" w dotychczasowych odczuciach motoryzacyjnych.
- nie mam elektrycznej klapy i tego bardzo żałuję. Czasem jakieś zakupy, czasem wózek rzucam, ręce zajęte a ja tą klapę muszę ciągać ręcznie.
- hak którego nie mam. Jestem rowerowy i ten chowany hak to super fajna opcja. Za jakiś czas będę chciał go dołożyć.
- tempomat adaptacyjny. W zestawie z automatyczną skrzynią biegów to jest coś ekstra. Znowu jazda mniej angażuje, można się skupić w trasie na muzyce, podcastach, widokach. Czasem nawet w mieście zdarza mi się korzystać z tempomatu adaptacyjnego. Polecam.
- kessy - ułatwia użytowanie auta kilka razy każdego dnia. Nawet u mnie w aucie bez elektrycznej klapy podchodzę do zamkniętego auta, łapię za klamkę klapy i zamek w klapie się odblokowuje. Żadnego dotykania pilota (gdy coś niosę ciężkego). Fajnie to w VAGu przemyśleli. Przydatne.
- progresywne wspomaganie układu kierowniczego - to akurat fanaberia, ale mi się podoba że układ kierowniczy jest "ciaśniejszy". Auto jest bardziej responsywne, ale dla niektórych osób ten bajer może to nie mieć kompletnie znaczenia.\
- Asystent świateł drogowych High Beam Assist - kolejna rzecz która zwalnia kierowcę z dodatkowej obsługi. Przydatne w trasie.
- Czujniki parkowanie + Kamera wsteczna. Musi być. Oczywista oczywistość.
- Podgrzewane fotele - koniecznie, nawet jeśli się ma garaż. Jeśli będzie podgrzewana kierownica to już w ogóle miło.

Co jest zbytkiem:
- wirtualne duże zegary. Po 5 miesiącach nie mam jakiegoś ulubionego trybu, jakby był jeden to tak samo te auto by jeździło.
- alcantarą się początkowo jarałem bo to coś nowego, ale prawdę mówiąc gdym miał fotele z materiału to w codziennej eksploatacji nie miałoby znaczenia.
- koło dojazdowe dla mnie niepotrzebne. Jest assistance (również ten z polisy ubezpieczeniowej) jakby co. Po co wozić balast? Jedynego kapcia w życiu złapałem w 2004 roku.
- Navi z ekranem 9 cali. Ekran płaski jest duży (jak na Atecę bo na ostatnie trendy to i tak mały) ale zawsze za niego była duża dopłata. Sam bym nie dopłacił tyle kasy do tego bajeru. Jeżeli Android Auto/Apple CarPlay jest w multimediach 8" to do 9,2" bym nie dopłacił tych ponad 4 tys zł.
- dynamiczne kierunki. Po 40'tce mam to gdzieś...

Obojętne:
- pamięć foteli. W Cuprze były seryjne ale w Golfie zmieniam się często z partnerką i ustawianie pod siebie jakoś łatwo mi przychodzi. Pamięci były, to były - sam bym za nie pewnie nie dopłacił.
- nie mam dachu szklanego. W sumie fajnie gdybym miał go w aucie, poprawia nastrój. Ale żyję też bez niego i nadal uważam Atecę za fajne auto.
a to ja mam przy okazji takie pytanie , co było powodem że Kolega kupił Cuprę Atecę a nie Seata Atecę , na pogawędce z moim opiekunem sprzedaży wyszło, że oprócz niewielkich zmian natury estetycznej nie ma jakiś istotnych różnic , a droższa...
To oczywista oczywistość, to tylko inne opakowanie. Różnice to: zderzaki, kierownica, zegary, fotele, felgi i znaczek.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Luk4as
Samochód: Skoda
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 53 razy

Post autor: Luk4as »

Ludzie kupowali Cupre Ateca na przełomie sierpnia-pazdziernika bo można było kupić go w dużo lepszych pieniądzach

Cupra Ateca 1.5 wersja full opcja 130-140 tyś
Cupra Ateca 2.0 wersja full opcja 170 tyś
Cupra Ateca 2.0 VZ wersja full opcja 200 tyś

Seata Ateca w takiej kasie nigdy byś nie kupił.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2025, 13:28 przez Luk4as, łącznie zmieniany 1 raz.
Za ten post autor Luk4as otrzymał podziękowanie:
John 27 (19 mar 2025, 21:57)

ODPOWIEDZ