Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
1. Sprawdzic stan nowej baterii, moja nowa miala nizsze napiecie niz 2 letnia. Auto pokazalo ze mam slaba baterie wiec zaufalem i wymienilem a po sprawdzeniu okazalo sie ze stara ma 3,3 a nowa 2,8
2. Naładowac aku, przy lekko slabszym keyless jest jedna z pierwszych rzeczy ktore „odcina”
Auta obok raczej nie powinny zaklocac bo te sygnaly nie sa takie skuteczne w dalszej odleglosci. Anteny maja krotki zasieg.
2. Naładowac aku, przy lekko slabszym keyless jest jedna z pierwszych rzeczy ktore „odcina”
Auta obok raczej nie powinny zaklocac bo te sygnaly nie sa takie skuteczne w dalszej odleglosci. Anteny maja krotki zasieg.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Dzięki za zaangażowanie i podpowiedzi, ale przypominam, że u mnie w "wolnej przestrzeni", nawet w kieszeni razem z komórką (nie smartfonem) nie ma najmniejszego problemu i działa nawet z ręką maksymalnie wyciągniętą, czyli pewnie coś koło metra odległości (ponownie sprawdzałem to tego samego dnia w garażu), także to MUSI BYĆ albo inny silny / silniejszy Keyless, albo jakieś inne zakłócenia akurat w tamtym miejscu (wcześniej w tym samym miejscu nigdy nie miałem aż takich problemów). Akumulator także akurat był świeżo ładowany, gdzieś ze 2 tygodnie temu. Keyless nie był w ogóle odcięty, tylko zadziałał dopiero z bardzo małej odległości, a w dwóch innych miejscach gdzie byłem tego samego dnia działało normalnie.Kubawojcik pisze: ↑11 mar 2025, 21:101. Sprawdzic stan nowej baterii, moja nowa miala nizsze napiecie niz 2 letnia. Auto pokazalo ze mam slaba baterie wiec zaufalem i wymienilem a po sprawdzeniu okazalo sie ze stara ma 3,3 a nowa 2,8
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Misiek
Dzięki za podpowiedzi i podzielenie się własnymi spostrzeżeniami, ale przypominam, że u mnie w "wolnej przestrzeni", nawet w kieszeni razem z komórką (nie smartfonem) nie ma najmniejszego problemu i działa nawet z ręką maksymalnie wyciągniętą, czyli pewnie coś koło metra odległości (ponownie sprawdzałem to tego samego dnia w garażu), także to MUSI BYĆ albo inny silny / silniejszy Keyless, albo jakieś inne zakłócenia akurat w tamtym miejscu (wcześniej w tym samym miejscu nigdy nie miałem aż takich problemów).flash pisze: ↑11 mar 2025, 11:57Nie wiem jak to jest z keylessami z aut stojących obok, ale w moim przypadku auto nie wykrywa kluczyka jak chcę je "dotykowo" otworzyć lub zamknąć, kiedy ten kluczyk jest bezpośrednio przy telefonie, więc telefon coś w sobie ma, że zakłóca.Misiek pisze: ↑11 mar 2025, 11:52Kiedyś już o to pytałem, ale wtedy jakoś nikt się nie odezwał, a że wczoraj ponownie miałem ten sam problem, tyle że bardziej, więc ponawiam pytanie, z czystej ciekawości.
Czy miał ktoś taki przypadek, że był kłopot z otworzeniem samochodu z pomocą Keyless z powodu zakłóceń od innego, prawdopodobnie silniejszego Keyless'a stojącego obok innego samochodu lub innych zakłóceń ? Wczoraj miałem aż tak źle, że w ogóle nie mogłem zamknąć "z pstryczka na klamce" i dopiero z drugiej strony udało się, ale też słabo. Mało tego, z otwarciem było jeszcze gorzej, bo dopiero z drugiej strony udało się i to dopiero po wyciągnięciu kluczyka z kieszeni i po przyłożeniu do drzwi. Faktycznie, że do dobrego tak się już przyzwyczaiłem, że za pomocą starego dobrego kliknięcia kluczykiem nawet nie próbowałem, bo o nim już po prostu zapomniałem. Zaznaczam, że świeżutka bateria (do 2032 roku) była wymieniana ze dwa tygodnie temu i "normalnie", czyli w garażu lub w otwartej przestrzeni bez żadnych samochodów z "obcymi" Keyless'ami otwiera się i zamyka bez najmniejszego problemu, nawet z wyciągniętą ręką, czyli na pewno ponad metr od drzwi.
-
Kubawojcik
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 26 razy
To ASO i sprawdzenie.
Gdyby to byly zaklocenia to tez bys nie odpalil chyba.
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Tak bardziej z ciekawości bo z systemem bezkluczykowym nie mam narazie złych doświadczeń i jestem za świeży w temacie, ale zaciekawiło mnie co to znaczy komórka nie smartfon?Misiek pisze: ↑12 mar 2025, 0:58Dzięki za podpowiedzi i podzielenie się własnymi spostrzeżeniami, ale przypominam, że u mnie w "wolnej przestrzeni", nawet w kieszeni razem z komórką (nie smartfonem) nie ma najmniejszego problemu i działa nawet z ręką maksymalnie wyciągniętą, czyli pewnie coś koło metra odległości (ponownie sprawdzałem to tego samego dnia w garażu), także to MUSI BYĆ albo inny silny / silniejszy Keyless, albo jakieś inne zakłócenia akurat w tamtym miejscu (wcześniej w tym samym miejscu nigdy nie miałem aż takich problemów).flash pisze: ↑11 mar 2025, 11:57Nie wiem jak to jest z keylessami z aut stojących obok, ale w moim przypadku auto nie wykrywa kluczyka jak chcę je "dotykowo" otworzyć lub zamknąć, kiedy ten kluczyk jest bezpośrednio przy telefonie, więc telefon coś w sobie ma, że zakłóca.Misiek pisze: ↑11 mar 2025, 11:52Kiedyś już o to pytałem, ale wtedy jakoś nikt się nie odezwał, a że wczoraj ponownie miałem ten sam problem, tyle że bardziej, więc ponawiam pytanie, z czystej ciekawości.
Czy miał ktoś taki przypadek, że był kłopot z otworzeniem samochodu z pomocą Keyless z powodu zakłóceń od innego, prawdopodobnie silniejszego Keyless'a stojącego obok innego samochodu lub innych zakłóceń ? Wczoraj miałem aż tak źle, że w ogóle nie mogłem zamknąć "z pstryczka na klamce" i dopiero z drugiej strony udało się, ale też słabo. Mało tego, z otwarciem było jeszcze gorzej, bo dopiero z drugiej strony udało się i to dopiero po wyciągnięciu kluczyka z kieszeni i po przyłożeniu do drzwi. Faktycznie, że do dobrego tak się już przyzwyczaiłem, że za pomocą starego dobrego kliknięcia kluczykiem nawet nie próbowałem, bo o nim już po prostu zapomniałem. Zaznaczam, że świeżutka bateria (do 2032 roku) była wymieniana ze dwa tygodnie temu i "normalnie", czyli w garażu lub w otwartej przestrzeni bez żadnych samochodów z "obcymi" Keyless'ami otwiera się i zamyka bez najmniejszego problemu, nawet z wyciągniętą ręką, czyli na pewno ponad metr od drzwi.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
flash
- Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 96 razy
Hehe, niektórzy to już chyba nie pamiętają czasów komórek (czyt. zwykłych telefonów), które służyły głównie i prawie tylko do dzwonienia
albo urodzili się już w erze smartfonów 
- Ocena: 4.76%
-
Misiek
Za ASO, to ja dziękuję bardzo, bo przy okazji przeglądu zgłaszałem dwie inne drobne usterki i mnie typowo zbyli, że to nie awaria i można jeździć, a te zakłócenia pojawiają się dość rzadko i życia na szczęście za bardzo nie utrudniają. A poza tym jak mam im udowodnić, że coś zakłóca i wtedy nie działa, bo u nich "na zawołanie" może nie zakłócać, nagrać ? Tak tylko pytałem z ciekawości, czy ktokolwiek miał coś takiego u siebie, a nie żeby znaleźć działające rozwiązanie. A z odpalaniem nie było problemu, może dlatego, że w środku jest silniejsza antena, a może karoseria tłumiła, można sobie tak gdybać.Kubawojcik pisze: ↑12 mar 2025, 14:35To ASO i sprawdzenie.
-
Misiek
Odpowiem Ci bardzo obrazowo, bo nie wiem w jakim jesteś wieku : są smartfony, to takie płaskie 6 - 7 cali z dotykowym ekranem, i są też takie malutkie telefony (1/3 wielkości smartfona lub nawet mniej) z małym (2 - 3 cale) ekranikiem i klawiszami, i ja takie dwa właśnie mam. Wyjaśniłem, widziałeś kiedykolwiek coś takiego ? Gdzieś na stronach elektromarketów widziałem nazwę "telefon tradycyjny", oczywiście komórkowy, bo stacjonarnych, to już bardzo dawno nie widywałem.
-
Misiek
Właśnie, albo 206, jak moje.