Tryb 2 cylindrowy - buczenie i wibracje.
-
Rafiner
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
- Podziękował: 121 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Tryb 2 cylindrowy - buczenie i wibracje.
Co nie zmienia faktu, że ACT i żeglowanie to ecogówno typu S/S.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. 
-
PeeM
- Samochód: Seat Ateca FL 1.5 TSI DSG7 FR
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Cześć, chyba i ja mam problem z tym trybem dwucylindrowym 
Zauważyłem drgania/wibracje samochodu podczas spokojnego przyspieszania lub utrzymywania prędkości tuż przed zmianami biegów z 3-4 i 4-5 przy ok 1900-2000 obr. w momencie załączonego trybu dwóch cylindrów.
Takie objawy tylko przy niewielkich prędkościach od 10 do 60 km/h. Powyżej 60km/h załączenie się trybu dwucylindrowego praktycznie nieodczuwalne.
Ma ktoś z Was podobne obserwacje? Co z tym zrobić? Zgłaszać w aso czy się "przyzwyczaić"?
Aktualny przebieg 6 tys. km
Zauważyłem drgania/wibracje samochodu podczas spokojnego przyspieszania lub utrzymywania prędkości tuż przed zmianami biegów z 3-4 i 4-5 przy ok 1900-2000 obr. w momencie załączonego trybu dwóch cylindrów.
Takie objawy tylko przy niewielkich prędkościach od 10 do 60 km/h. Powyżej 60km/h załączenie się trybu dwucylindrowego praktycznie nieodczuwalne.
Ma ktoś z Was podobne obserwacje? Co z tym zrobić? Zgłaszać w aso czy się "przyzwyczaić"?
Seat Ateca FL 1.5 TSI DSG7 150KM FR 2023
-
Nik
- Samochód: Škoda
- Podziękował: 0
U mnie tryb 2-cylindtowy włącza się bardzo często również przy niskich prędkościach rzędu nawet 25km/h i też podczas przełączania w tryb 4-cylindrowy słychać terkotanie/grzechotanie zanim się przełączy...
-
Peterek
- Samochód: Cupra Ateca 1,5 TSI 150 KM.
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Mam podobnie :/ i dzieje się tak od początku. Tyle, że w trybie 2 cylindrowym silnik płynnie pracuje. W trybie 4-co cylindrowym praca nie jest tak "aksamitna".PeeM pisze: ↑16 lut 2024, 16:19Cześć, chyba i ja mam problem z tym trybem dwucylindrowym
Na razie jeżdżę. Zgłoszę to przy wymianie oleju za ok. 5 tyś. km.
-
mariano81
- Samochód: Ateca
- Podziękował: 1 raz
Z którego roku masz auto? Występuje u Ciebie to "żeglowanie" ? Ja u siebie nie zauważyłem tego, podobnie jak nic nie odczuwam niepokojącego podczas trybu dwucylindrowego. Auto z 2025 rokuPeterek pisze: ↑08 kwie 2025, 19:24Mam podobnie :/ i dzieje się tak od początku. Tyle, że w trybie 2 cylindrowym silnik płynnie pracuje. W trybie 4-co cylindrowym praca nie jest tak "aksamitna".PeeM pisze: ↑16 lut 2024, 16:19Cześć, chyba i ja mam problem z tym trybem dwucylindrowym
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Nie chciałbym Cię martwić, ale z czasem będziesz miał to i Ty. Ja początkowo także nie miałem tych drgań, czy innej pracy silnika, w trybie dwucylindrowym, o czym chyba kilka razy wcześniej pisałem, ale z upływem kilometrów, docieraniem się silnika, czy pojawieniem się innych czynników, objawy te pojawiły się także i u mnie. Nie wiem jaki masz teraz przebieg, ale u mnie zaczęły pojawiać się one mniej więcej w okolicy 4 - 5 tys. km i faktycznie słyszę to i czuję wyraźnie, szczególnie w trybie S. Nie wiem jaki to ma realny wpływ na trwałość, czy ogólną kondycję silnika, ale faktycznie jest to denerwujące, tym bardziej, że nie widzę w tym trybie większej odczuwalnej różnicy w spalaniu, tym bardziej, że czas aktywowania się tego trybu jest krótki. A z drugiej strony jeżeli spece od tuningu chcą kilkaset zł za wyłączenie tego (prawdopodobnie to tylko kilka kliknięć), to jak dla mnie jest to zdecydowanie za drogo.mariano81 pisze: ↑13 kwie 2025, 12:32Z którego roku masz auto? Występuje u Ciebie to "żeglowanie" ? Ja u siebie nie zauważyłem tego, podobnie jak nic nie odczuwam niepokojącego podczas trybu dwucylindrowego. Auto z 2025 rokuPeterek pisze: ↑08 kwie 2025, 19:24Mam podobnie :/ i dzieje się tak od początku. Tyle, że w trybie 2 cylindrowym silnik płynnie pracuje. W trybie 4-co cylindrowym praca nie jest tak "aksamitna".PeeM pisze: ↑16 lut 2024, 16:19Cześć, chyba i ja mam problem z tym trybem dwucylindrowym
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Ja się trochę dziwię widząc negatywne wpisy o trybie 2-cylindowym na forum Ateki i T-Roc'a.
Są ludzie którzy narzekają że z tym się nie da jeździć (zwracam uwagę na wpisy z silnikiem 1.5)... Nie wiem co jest na rzeczy ale u mnie ten tryb jest ledwo co wyczuwalny. Jeśli mooooocno się skupię i radio gra cicho to jestem w stanie wyłapać kiedy się załącza. Natomiast przy normalnej, swobodnej jeździe trudno jest mi stwierdzić czy jest on włączony.
Były chyba 2 generacje ACT, ale w Atekach zawsze chyba była druga. Pojęcia nie mam skąd te skrajne, mocno odbiegające opinie.
Moje auto ma 6.500 km przebiegu, październik 2024, 1.5 DSG.
Są ludzie którzy narzekają że z tym się nie da jeździć (zwracam uwagę na wpisy z silnikiem 1.5)... Nie wiem co jest na rzeczy ale u mnie ten tryb jest ledwo co wyczuwalny. Jeśli mooooocno się skupię i radio gra cicho to jestem w stanie wyłapać kiedy się załącza. Natomiast przy normalnej, swobodnej jeździe trudno jest mi stwierdzić czy jest on włączony.
Były chyba 2 generacje ACT, ale w Atekach zawsze chyba była druga. Pojęcia nie mam skąd te skrajne, mocno odbiegające opinie.
Moje auto ma 6.500 km przebiegu, październik 2024, 1.5 DSG.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2025, 14:25 przez Kris_G, łącznie zmieniany 2 razy.
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
22tyś.km i nie marudzę na ACT, jest tak samo jak przy 100km. Jest wyczuwalne załączenie gdy jest cicho wewnątrz, ale nie irytuje.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
- Endrju
- Moderator
- Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
- Podziękował: 101 razy
- Otrzymał podziękowań: 183 razy
Ja miałem 2 Ateci i przejechałem z ACT po ok 60kkm i nic się nie działo, było lekko odczuwalne jeśli nie grało radio więc tak jak pisane jest wyżej, gdy była w kabinie cisza.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
U mnie niestety przy nie za głośno grającym radiu wyraźnie go słychać i lekko czuć.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie