Silnik 1.5TSI

Dyskusje techniczne na temat silników benzynowych
Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Re: Silnik 1.5TSI

Post autor: kmw »

Capa pisze:
14 mar 2025, 22:18
Czy Ty trochę nie przesadzasz? Nie szkoda Ci życia na takie wsłuchiwanie się, poszukiwanie, robienie zdjęć samochodów pod maskom, porównywanie itp.?
Jeździsz w ogóle kiedykolwiek bez radia, czy po prostu szukasz na siłę :)

Specjalnie dla Ciebie wracałem dzisiaj z roboty w ciszy i słuchałem szukając opisanych dźwięków. U mnie jednak nic takiego nie ma :/ Tylko skrzeczenie amortyzatorów na poprzecznych nierównościach/progach.

2020 fl, dsg, 1.5, dcc, żadnych przeróbek ani wyciszeń.
Dziękuję Kolego za cenne rady i uwagi, otóż jeżdżę z radiem cały czas i nie wsłuchuję się w silnik, ale niestety to buczenie powyżej 2100 obrotów jest na tyle dokuczliwe, że nie da się tego nie słyszeć, a niestety moja Ateca zmienia biegi właśnie w zakresie około 2500 obrotów, więc przed zmianą na kolejny bieg pojawia się to buczenie/dudnienie. Jak jeżdżę sam, to zwykle radio mam bardzo głośno, że nie słyszę nic poza nim, jak z kimś, to średnio głośno, żeby można było swobodnie rozmawiać, ale dźwięk silnika, a raczej buczenie wydechu przebija się mocno przez to radio. Nie da się nie słyszeć tego, dlatego mnie to irytuje, zwłaszcza, że za auto dałem ponad 180 tys i dostałem takie coś. Oczywiście nie oczekiwałem wyciszenia z Mercedesa, ale testowe egzemplarze Ateki, którymi jeździłem nie miały tego dźwięku. Cieszę się, że u Was jest cicho i nic Wam nie przeszkadza, ale jak widać jakiś czas temu również był podnoszony ten temat, więc nie tylko w moim przypadku coś jest na rzeczy. Nie jest to ACT, u mnie go w ogóle nie słychać, tylko widać na ekranie kiedy włącza się ten tryb, z resztą ten włącza się przy stałej prędkości lub hamowaniu silnikiem, buczenie jest przy przyspieszaniu.

PS. po dacie Waszych rejestracji można wnioskować, że prawdopodobnie Wasze Ateki mają silnik sprzed modyfikacji w 2022, gdzie między innymi przerabiali coś w układzie wydechowym/oczyszczania spalin, możliwe, że to jest powodem innego dźwięku silników, te Formentory którymi jeździłem też były z 2022 roku, czyli możliwe, że jeszcze z silnikami przed zmianą.

https://www.volkswagen.pl/pl/swiat-volk ... ejsza.html

"Nowości w silniku 1.5 TSI evo2 w skrócie. W najnowszym etapie ewolucji jednostki 1.5 TSI EA 211, inżynierowie ds. rozwoju przenieśli trójdrożny katalizator oraz filtr cząstek stałych do jednego modułu kontroli emisji umieszczonego blisko silnika, co pozwoliło poprawić jego wydajność. Ze względu na zmniejszone zapotrzebowanie na metale szlachetne to kolejny krok na drodze zrównoważonego rozwoju. Ułatwi także spełnienie przyszłych standardów emisji."

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kubawojcik
Samochód: Ateca
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 26 razy

Post autor: Kubawojcik »

Mialem formentora na weekend (z evo2) i byl duzo bardziej cichy niz moja ateca z silnikiem evo1.
Porownywanie obu aut pod kątem dzwieku troche chyba bez sensu. Przejedz sie inna ateca i niech sie przejedzie ktos twoja. Moja tez „buczy” ale mi to nie przeszkadza.

Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Rafiner »

Eleonor pisze:
15 mar 2025, 15:51
Rafiner pisze:
15 mar 2025, 15:44

Dlatego ja wylaczylem ACT i mam spokoj.
Zastanawiam się także nad wyłączeniem tego.
Jak ze spalaniem ? Coś więcej możesz napisać po takim czasie?

tutaj:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 437#p45437

napisałeś o ,,inteligentne ladowanie odlaczone,, czyli co- kabelek czy coś innego?
Na programie skrzyni jezdze juz rok z groszami. Podczas robienia programu wylaczyl mi gosc zeglowanie. Wtedy zaobserwowalem czestsze wlaczanie sie ACT i czesciej widzialem spalanie 2,5-3,5 litra przy ACT. Ale jakos na dystrybutorze nie zaobserwowalem znaczacych zmian na plus. Jedynie co, to srednia z 170 km jazdy do i z Krakowa spadla mi o 0,2 litra na 100km, ale to ginie jak potem wyjezdze bak po miescie.
Niestety poprawila sie dynamika auta, latwiej i odwazniej moglem wyprzedzac, bo dawalem gaz i auto bez laga przyspieszalo, stad moze i skonsumowalem ewentualny spadek spalania czestszym wlaczaniem sie ACT, albo to nie ma znaczenia poza komunikatami na desce i czestszymi wibracjami czy buczeniem przy 2000 obr.
W listopadzie skonczyla sie gwarancja i 2 grudnia wylaczylem ACT. Nie ma wibracji. Nie zaobserwowalem wzrostu spalania, bo srednia krakowska pozostala na tym samym poziomie.
A 1,5 miesiaca temu zalozylem gaz i srednia mi sie rozjechala, bo komputer roznie pokazuje, sam nie wie skad brac sygnal i przestalem mu wierzyc.
Reasumujac, polecam zrobic program skrzyni z wylaczeniem zeglowania. Polecam tez wylaczyc od razu ACT, bo po pragramie skrzyni silnik ma lzej i czesciej wlacza sie ACT co tylko denerwuje przynajmniej w aucie z 2020. Po tych zabiegach silnik sie uspokaja i pracuje jak trzeba.
Mam niestety to pukanie zaworu paliwowego czesto poruszanego na forach. Zlewam to, bo oprocz akustyki nic nie robi zlego.
O LPG powiem po 10 tys km, poki co zrobilem 2 tys km i jest super, ale nie chce zapeszac wiec poczekam.

Kabelek odlaczylem przy akumulatorze i nie mam inteligentnego ladowania. To robi lepiej dla ogolnego ladowania. Tez polecam, bo jezdze na tym pomad 4 lata.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Awatar użytkownika
Eleonor
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG 2020 Rodium Grey
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: Eleonor »

Rafiner pisze:
17 mar 2025, 21:31

Na programie skrzyni jezdze juz rok z groszami. Podczas robienia programu wylaczyl mi gosc zeglowanie. Wtedy zaobserwowalem czestsze wlaczanie sie ACT i czesciej widzialem spalanie 2,5-3,5 litra przy ACT. Ale jakos na dystrybutorze nie zaobserwowalem znaczacych zmian na plus. Jedynie co, to srednia z 170 km jazdy do i z Krakowa spadla mi o 0,2 litra na 100km, ale to ginie jak potem wyjezdze bak po miescie.
Niestety poprawila sie dynamika auta, latwiej i odwazniej moglem wyprzedzac, bo dawalem gaz i auto bez laga przyspieszalo, stad moze i skonsumowalem ewentualny spadek spalania czestszym wlaczaniem sie ACT, albo to nie ma znaczenia poza komunikatami na desce i czestszymi wibracjami czy buczeniem przy 2000 obr.
W listopadzie skonczyla sie gwarancja i 2 grudnia wylaczylem ACT. Nie ma wibracji. Nie zaobserwowalem wzrostu spalania, bo srednia krakowska pozostala na tym samym poziomie.
A 1,5 miesiaca temu zalozylem gaz i srednia mi sie rozjechala, bo komputer roznie pokazuje, sam nie wie skad brac sygnal i przestalem mu wierzyc.
Reasumujac, polecam zrobic program skrzyni z wylaczeniem zeglowania. Polecam tez wylaczyc od razu ACT, bo po pragramie skrzyni silnik ma lzej i czesciej wlacza sie ACT co tylko denerwuje przynajmniej w aucie z 2020. Po tych zabiegach silnik sie uspokaja i pracuje jak trzeba.
Mam niestety to pukanie zaworu paliwowego czesto poruszanego na forach. Zlewam to, bo oprocz akustyki nic nie robi zlego.
O LPG powiem po 10 tys km, poki co zrobilem 2 tys km i jest super, ale nie chce zapeszac wiec poczekam.

Kabelek odlaczylem przy akumulatorze i nie mam inteligentnego ladowania. To robi lepiej dla ogolnego ladowania. Tez polecam, bo jezdze na tym pomad 4 lata.
Ok - dzieki za info

A co do tego kabelka - jakiś komunikat, błąd jest po tym odpięciu?
Ateca FR 1.5 TSI DSG - Rodium Grey 2020

Rafiner

Ja nie mam bledu. Nic mi sie nie swieci, bo mam S/S wylaczone (o tym nie napisalem). Jest watek na forum o tym. Sailor88 sie duzo udzielal. Ja po jego informacjach i moich problemach z niedoladowaniem odpialem kabelek. Poprawilo to sytuacje, ale nie wyeliminowalo calkowicie problemu. Jezdze krotkie odcinki i jednak nie da sie naladowac aku tak jak podczas prawdziwej trasy. Raz na miesiac/dwa podpinam ladowarke ctech-a przez szybkozlaczke podpieta na stale do aku. Latem gdy wiecej i dalej jezdze problemu niedoladowania nie ma.
Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Rafiner

Koledzy nowa sprawa. Kiedys z tydzien temu zaswiecil mi sie komunikat „nie mozna przekroczac, czy przekraczac 3000 obr” - jakos tak. Pojawil sie, zniknal i zostala zolta kontrolka takiego zegarka jak przy limiterze predkosci. W statusie auta wszystko OK. Dzisiaj pojawilo sie znowu i zniklo. Nawracalem w miejscu wiec nie bylo obrotow ani predkosci. Jak zgasilem auto to sie nie pojawilo po zapaleniu. Auto jedzie normalnie, ale drugi raz takie cos w ciagu tygodnia to dziwne. Macie jakies obserwacje lub doswiadczenia u siebie ?

Scooter10pl
Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Scooter10pl »

Może być odma do wymiany.

Rafiner

Scooter10pl pisze:
21 kwie 2025, 11:33
Może być odma do wymiany.
Dlaczego odma ? Miales cos takiego ? Mam dopiero 58 tys km przejechane.

Scooter10pl
Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Silnik 1.5TSI

Post autor: Scooter10pl »

Osobiście nie, ale ograniczenie obrotów i tryb awaryjny to jedne z objawów. Ponoć 80-100 tys. wytrzymują, ale to pewnie też zależy od tego czy jeżdżony po mieście czy trasy.

Awatar użytkownika
Endrju
Moderator
Samochód: Cupra Formentor 1.5 e-TSI ACT DSG7 150 KM
Podziękował: 101 razy
Otrzymał podziękowań: 183 razy

Post autor: Endrju »

To zegarek czy może taka jakby zębatka, bo zębatka pojawia się jak coś ze skrzynią się dzieje i wtedy pojawia się też t auta tylko laweta.komunikat o ograniczeniu obrotów. Ja bym kompa podłączył i zobaczył co się zapisało. Tak muj kumpel miał w Skodzie kilka razy mu się zaświeciła na żółto a później na czerwono i nie odpalił już naweta.
Jest-Cupra Formentor FL 1.5 e-TSI m-HEV ACT DSG7 150KM Był - Seat Ateca FL 1.5 TSI ACT DSG7 150KM Xperience
Był - Seat Ateca 1.4 TSI ACT DSG7 150KM Xcellence
Obrazek

ODPOWIEDZ