Dziękuję Kolego za cenne rady i uwagi, otóż jeżdżę z radiem cały czas i nie wsłuchuję się w silnik, ale niestety to buczenie powyżej 2100 obrotów jest na tyle dokuczliwe, że nie da się tego nie słyszeć, a niestety moja Ateca zmienia biegi właśnie w zakresie około 2500 obrotów, więc przed zmianą na kolejny bieg pojawia się to buczenie/dudnienie. Jak jeżdżę sam, to zwykle radio mam bardzo głośno, że nie słyszę nic poza nim, jak z kimś, to średnio głośno, żeby można było swobodnie rozmawiać, ale dźwięk silnika, a raczej buczenie wydechu przebija się mocno przez to radio. Nie da się nie słyszeć tego, dlatego mnie to irytuje, zwłaszcza, że za auto dałem ponad 180 tys i dostałem takie coś. Oczywiście nie oczekiwałem wyciszenia z Mercedesa, ale testowe egzemplarze Ateki, którymi jeździłem nie miały tego dźwięku. Cieszę się, że u Was jest cicho i nic Wam nie przeszkadza, ale jak widać jakiś czas temu również był podnoszony ten temat, więc nie tylko w moim przypadku coś jest na rzeczy. Nie jest to ACT, u mnie go w ogóle nie słychać, tylko widać na ekranie kiedy włącza się ten tryb, z resztą ten włącza się przy stałej prędkości lub hamowaniu silnikiem, buczenie jest przy przyspieszaniu.Capa pisze: ↑14 mar 2025, 22:18Czy Ty trochę nie przesadzasz? Nie szkoda Ci życia na takie wsłuchiwanie się, poszukiwanie, robienie zdjęć samochodów pod maskom, porównywanie itp.?
Jeździsz w ogóle kiedykolwiek bez radia, czy po prostu szukasz na siłę
Specjalnie dla Ciebie wracałem dzisiaj z roboty w ciszy i słuchałem szukając opisanych dźwięków. U mnie jednak nic takiego nie ma :/ Tylko skrzeczenie amortyzatorów na poprzecznych nierównościach/progach.
2020 fl, dsg, 1.5, dcc, żadnych przeróbek ani wyciszeń.
PS. po dacie Waszych rejestracji można wnioskować, że prawdopodobnie Wasze Ateki mają silnik sprzed modyfikacji w 2022, gdzie między innymi przerabiali coś w układzie wydechowym/oczyszczania spalin, możliwe, że to jest powodem innego dźwięku silników, te Formentory którymi jeździłem też były z 2022 roku, czyli możliwe, że jeszcze z silnikami przed zmianą.
https://www.volkswagen.pl/pl/swiat-volk ... ejsza.html
"Nowości w silniku 1.5 TSI evo2 w skrócie. W najnowszym etapie ewolucji jednostki 1.5 TSI EA 211, inżynierowie ds. rozwoju przenieśli trójdrożny katalizator oraz filtr cząstek stałych do jednego modułu kontroli emisji umieszczonego blisko silnika, co pozwoliło poprawić jego wydajność. Ze względu na zmniejszone zapotrzebowanie na metale szlachetne to kolejny krok na drodze zrównoważonego rozwoju. Ułatwi także spełnienie przyszłych standardów emisji."