Aktualizacja Map

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
Awatar użytkownika
DarekWa
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI 190 KM 4Drive DSG7 (RM20)
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Re: Aktualizacja Map

Post autor: DarekWa »

Scooter10pl pisze:
27 mar 2025, 10:33
Aktualizacja jest darmowa dla modeli z 2021 i nowszych: https://www.seat.com/owners/about-my-ca ... on-systems
nie ważne co na zagranicznej stronie a stronie PL https://www.seat.pl/serwis/my-seat/seat-connect

A tam jasno:
Pakiet Usługi Multimedialne Online*

- Informacje o ruchu drogowym
- Aktualizacja map online

oraz:

*Wybrane funkcje dostępne w ramach pakietów usług. Pakiet Bezpieczeństwo i Serwis jest bezpłatny na 10 lat dla wszystkich modeli z roku modelowego 2021/2022 i Leona (KL) z roku modelowego 2020/2021/2022. Pakiet Zdalny Dostęp oraz Usługi Multimedialne Online są bezpłatne przez 1 rok dla wszystkich modeli z roku modelowego 2021/2022 i Leona (KL) z roku modelowego 2020/2021/2022.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Scooter10pl
Samochód: Ateca FR FL 1.5 2020
Podziękował: 0
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: Scooter10pl »

Co do tego, że do aktualizacji map online, jest potrzeby Connect to nie ma wątpliwości, ale Misiek aktualizował z pendrive, a do tego nie jest potrzebna żadna subskrypcja dla modeli od 2021.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

No więc niestety ta cholerna subskrypcja jest jednak potrzebna nawet do aktualizacji off-line, bo postępując zgodnie z instrukcją PDF ze strony podanej przez kolegę Scooter10pl jednak nie działa i po mozolnym odczytaniu struktury katalogów (a już się cieszyłem, że poszło) nic się nie dalej działo. A poza tym część z Was zapomniała w swoich poradach dodać, że jednak tego ogromnego TAR'a trzeba rozpakować. No nic, dzięki jeszcze raz za wytrwałość i próby pomocy, spróbuję jeszcze w serwisie, może oni coś poradzą. A to, że piszą o tym, że subskrypcja nie jest potrzeba, na tej stronie ogólnoświatowej (www.seat.com), to pewnie w różnych krajach są różne regulacje, wymagania i dlatego u nas piszą, a "u nich" nie.

PS :

Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po pracy, w garażu sprawdziłem (wcześniej tego nie zrobiłem) z ciekawości wersję map i okazało się, że zmieniła się na 23.6, także już nic z tego nie rozumiem. Czy jest możliwość, że zaktualizowało (zamieniło) tylko starsze dane, a jeżeli nie zmieniły się, to opuszczało i szło dalej ? Pytam, bo trwało to na prawdę bardzo krótko, a jak poprzedniego dnia zaglądałem do wnętrza, to niektóre foldery, pliki miały nawet po 2 GB. A jakby tu sprawdzić, czy rzeczywiście zaktualizowało, bo nie przypominam sobie żeby od dnia odbioru otworzyli u nas coś nowego ?
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

Próbowałem aktualizacji map z pendrive, ale nie poszło. Zgrałem mapy ze strony Seata, rozpakowałem i przegrałem na pendrive, wkładałem kilkakrotnie w różnych konfiguracjach z włączonym silnikiem i bez, i nic... Po rozpakowaniu archiwum z Seata masa katalogów, ale żadnego pliku rozruchowego, więc pytanie do Was jaką macie strukturę plików na pendrive i w jakim formacie powinien być sformatowany pendrive?

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Osin pisze:
29 mar 2025, 16:48
Próbowałem aktualizacji map z pendrive, ale nie poszło. Zgrałem mapy ze strony Seata, rozpakowałem i przegrałem na pendrive, wkładałem kilkakrotnie w różnych konfiguracjach z włączonym silnikiem i bez, i nic... Po rozpakowaniu archiwum z Seata masa katalogów, ale żadnego pliku rozruchowego, więc pytanie do Was jaką macie strukturę plików na pendrive i w jakim formacie powinien być sformatowany pendrive?
W tej angielskojęzycznej instrukcji piszą, że pendrive koniecznie musi być sformatowany jako exFAT lub NTFS z powodu na ogromne, powyżej 2 GB, pliki (wydaje mi się także, że FAT i FAT32 mają jakieś ograniczenia co do ilości plików / folderów w głównym katalogu, a jest ich tam 700) oraz wystarczy włączony zapłon i podczas aktualizacji należy zabezpieczyć odpowiednią ilość energii, czyli doładować akumulator lub nawet na czas aktualizacji pozostawić na ładowaniu. Pliku "rozruchowego" nie ma i nie powinno być, bo to jest tylko aktualizacja danych nawigacyjnych, a nie aktualizacja firmware, czy instalacja programu na normalnych komputerach, czy smartfonach. A poza tym w folderze głównym jest taki plik PACKAGE.SLIST, który może zawierać niezbędne do aktualizacji informacje, chociaż jakoś zakodowane, co widać na podglądzie. Poza tym w każdym folderze są pliki konfiguracyjne (zwykłe, "czytelne", nie zakodowane, pliki tekstowe) informujące o strukturze danych. A może masz tak nowe mapy, że te pobrane wcale nie są nowsze, a sprawdzałeś wersję swoich map ?

U mnie struktura folderów wygląda tak :

2025-03-28 00:56 <DIR> MIB31_EU.ROOT
2025-03-28 00:21 <DIR> MIB31_EUCM.UR10101
...
2025-03-28 00:23 <DIR> MIB31_EUCM.UR14008
2025-03-28 00:23 <DIR> MIB31_EUFB.UR10101
...
2025-03-28 00:26 <DIR> MIB31_EUFB.UR14008
2025-03-28 00:26 <DIR> MIB31_EUFTS.UR10101
...
2025-03-28 00:31 <DIR> MIB31_EUFTS.UR14008
2025-03-28 00:31 <DIR> MIB31_EULC.UR10101
...
2025-03-28 00:56 <DIR> MIB31_EULC.UR14008
2025-03-28 00:59 <DIR> MIB31_EUSDS.SDS
2025-03-28 00:59 <DIR> MIB31_EUWO.UR5001
2023-06-07 09:19 134˙858 PACKAGE.SLIST

A tu masz link do tego angielskojęzycznego pliku z instrukcją aktualizacji krok po kroku dla Atek od 2021 wzwyż i z podpowiadaczami :

https://www.seat.com/content/dam/public ... 20SEAT.pdf
Ostatnio zmieniony 29 mar 2025, 17:35 przez Misiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Osin
Samochód: Seat ateca 2.0 tsi 190 KM dsg 4drive xperience
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: Osin »

U mnie mapy w wersji 20.x, więc dość stare. Będę próbował, a pytanie czy przy uruchomionym silniku też aktualizuje?

sender3
Samochód: Cupra Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: sender3 »

Misiek pisze:
28 mar 2025, 10:36
No więc niestety ta cholerna subskrypcja jest jednak potrzebna nawet do aktualizacji off-line, bo postępując zgodnie z instrukcją PDF ze strony podanej przez kolegę Scooter10pl jednak nie działa i po mozolnym odczytaniu struktury katalogów (a już się cieszyłem, że poszło) nic się nie dalej działo. A poza tym część z Was zapomniała w swoich poradach dodać, że jednak tego ogromnego TAR'a trzeba rozpakować. No nic, dzięki jeszcze raz za wytrwałość i próby pomocy, spróbuję jeszcze w serwisie, może oni coś poradzą. A to, że piszą o tym, że subskrypcja nie jest potrzeba, na tej stronie ogólnoświatowej (www.seat.com), to pewnie w różnych krajach są różne regulacje, wymagania i dlatego u nas piszą, a "u nich" nie.

PS :

Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu po pracy, w garażu sprawdziłem (wcześniej tego nie zrobiłem) z ciekawości wersję map i okazało się, że zmieniła się na 23.6, także już nic z tego nie rozumiem. Czy jest możliwość, że zaktualizowało (zamieniło) tylko starsze dane, a jeżeli nie zmieniły się, to opuszczało i szło dalej ? Pytam, bo trwało to na prawdę bardzo krótko, a jak poprzedniego dnia zaglądałem do wnętrza, to niektóre foldery, pliki miały nawet po 2 GB. A jakby tu sprawdzić, czy rzeczywiście zaktualizowało, bo nie przypominam sobie żeby od dnia odbioru otworzyli u nas coś nowego ?
U mnie jeszcze na początku stycznia było 21.2. Pobrałem ze strony seata całą paczkę ok 29GB, rozpakowałem (co wraz z kopiowaniem na pendrive trwało kilka godzin) i podłączyłem do gniazda USBc w konsoli środkowej. Próbowałem podpinać w różnych wariantach (na wyłączonym zapłonie, na uruchomionym silniku, na włączonym radiu itp) lecz nie było żadnej akcji/zawieszek/restartu systemu zaś po kilku dniach jeżdżenia z podłączonym USB w informacji o systemie pojawiła się "baza danych nawigacyjnych: 23.6" -więc chyba sukces.

Przy ostatniej wizycie w ASO z Leonem 4 MY2020 pytałem o możliwość aktualizacji map i dostałem odp, że zarówno w Ateca 2022 jak i Leon 2020 po wygaśnięciu subskrypcji - mapy mogą zaktualizować tylko odpłatnie u nich - także kolejna ciekawostka, która nie ułatwia rozwiązania zagadki.
Nie mam działającej subskrypcji, opłaconej paczki danych mobilnych, auto jest z rynku niemieckiego z produkcji 2022, także po zapoznaniu się z doświadczeniami osób z poprzednich wpisów nie mam pojęcia od czego może zależeć zdolność aktualizacji ręcznej. Może to, że u mnie poszło to rekompensata za to, że na rynku EU gwarancja na Seata/Cuprę jest tylko na dwa a nie jak w naszym pięknym kraju na 5 lat ;p

edit: Po wykonaniu podobnej akcji w Leon 4 MY2020 (pobraniu paczki 29GB map ze strony Seata, podłączenia USBc i pozostawieniu w aucie na kilka godzin na wyłączonym silniku oraz podczas jazdy) mapa z wersji 22.1 zmieniła się na 23.6 beż żadnej reakcji/komunikatu.

sssebas78
Samochód: Seat Ateca XC 2.0 TSI
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: sssebas78 »

Nowe mapy 2025/2026 wpadły dziś do pobrania wersja do naviplus

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

sssebas78 pisze:
21 maja 2025, 9:39
Co to jest naviplus?
Czy jeżeli mam navi i opłacone usługi Connect to powinny wpadać co miesiąc?
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Awatar użytkownika
Lord M
Samochód: Leon DKZA
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Lord M »

Lu_83 pisze:
22 maja 2025, 21:18
sssebas78 pisze:
21 maja 2025, 9:39
Co to jest naviplus?
Czy jeżeli mam navi i opłacone usługi Connect to powinny wpadać co miesiąc?
Nie zawsze istniała usługa connect. W starszych autach grupy VAG były nawigacje MIB2std (standard) gdzie mapy były przechowywane na kartach SD w schowku (wcześniej 16GB a teraz 32GB) i MIB2high, które były ładniejsze ale (o ile pamiętam) przechowywane na pamięci wewnątrz jednostki i aktualizowało się je z USB (nie dam się za to pociąć).

Aktualizacje map STD i High kiedyś były nawet 3 razy do roku a teraz maks to dwa razy a częściej raz do roku. Są dostępne na stronach Skody, VW oraz Seata.
Za ten post autor Lord M otrzymał podziękowanie:
JACA (23 maja 2025, 11:54)
Ocena: 4.76%
Był: Seat Leon 1,4 125 KM (CZCA)
Jest Seat Leon 2.0 190 KM (DKZA)

ODPOWIEDZ