Inne hobby - rowerowanie

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Seatem Ateca
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Re: Inne hobby - rowerowanie

Post autor: Grz_Bo »

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
06 cze 2025, 13:50
Takie w sumie spóźnione świętowanie dnia dziecka.

Co tu robić zapytacie. Oczywiście jechać na rower.

A tak przy okazji, bo nawet miałem specjalnie napisać, czy bierzesz udział w kręceniu rowerowych kilometrów dla swojej miejscowości, bo ostatnio znów jest o tym głośno ?

A odnośnie samego filmu, to relacja bardzo krótka, a i wodotrysków mało, to i komentarz będzie krótki : jak tam zadowolenie z nowej amortyzacji, nadal zadowolony, czy już przywykłeś ? A poza tym powiem Ci, że z tą naturalną, "letnią" zielenią, świat wygląda zupełnie inaczej niż wcześniej.
Wiesz kiedyś pisaliśmy o programie do składania filmów CapCut.

Chińczycy go wypromowali jako darmowy, intuicyjny i łatwy w obsłudze. Poczekali, aż dużo ludzi będzie go używało i przywalili teraz subskrypcję. Kiedyś jeszcze tylko część najlepszych funkcji była płatna, obecnie za wszystko każą płacić.

Tak więc ostatnie wypady nie kręciłem, a obecny film, by uniknąć kosztów subskrypcji po zmontowaniu nagrałem Screen recorderem na podglądzie filmu w capcut. Export wymaga już płatności.

Co do zawieszenia sprawuje się bardzo dobrze. Rower jest jak przyklejony do ziemi, co poprawia trakcje a po skokach przyciąga się do ziemi. Jestem zadowolony.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Post autor: Misiek »

Grz_Bo pisze:
07 cze 2025, 14:26

Chińczycy go wypromowali jako darmowy, intuicyjny i łatwy w obsłudze. Poczekali, aż dużo ludzi będzie go używało i przywalili teraz subskrypcję. Kiedyś jeszcze tylko część najlepszych funkcji była płatna, obecnie za wszystko każą płacić.

Tak więc ostatnie wypady nie kręciłem, a obecny film, by uniknąć kosztów subskrypcji po zmontowaniu nagrałem Screen recorderem na podglądzie filmu w capcut. Export wymaga już płatności.

Co do zawieszenia sprawuje się bardzo dobrze. Rower jest jak przyklejony do ziemi, co poprawia trakcje a po skokach przyciąga się do ziemi. Jestem zadowolony.

To jest taka znana metoda : najpierw dać przez jakiś czas wszystko za darmo, przywiązać, przyzwyczaić do siebie, do swojego produktu, a później zażądać opłaty za praktycznie kluczowe z punktu widzenia rodzaju programu (niekoniecznie edytor video) funkcje, tutaj na przykład, jak piszesz, eksport. To tak jak w edytorze tekstu nie blokować nic, wszystkie, nawet najbardziej zaawansowane funkcje dostępne, ale już za zapis żądać zapłaty i wtedy praktycznie nic nie zrobisz, możesz sobie jedynie przetestować program. Tak się Polacy kiedyś rwali do kapitalizmu, no to go mamy, chociażby właśnie w takiej formie.

Nie ma to jak dobrze wdane pieniądze i oby tak dalej, obyś dalej był tak zadowolony.

A tak przy okazji : nie znasz przypadkiem takiego rozwiązania do Ateki ? Bo jak wielokrotnie pisałem, generalnie jestem bardzo zadowolony z auta, żeby tylko nie to cholernie zawieszenie gokarta, które psuje całą radość z jazdy, codziennie. Gdybym jeździł poza miastem, to mniej bym to odczuwał, ale na miejskich nierównościach, każdych, nawet najmniejszych, jest po prostu tragedia.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
07 cze 2025, 14:26

To jest taka znana metoda : najpierw dać przez jakiś czas wszystko za darmo, przywiązać, przyzwyczaić do siebie, do swojego produktu, a później zażądać opłaty za praktycznie kluczowe z punktu widzenia rodzaju programu (niekoniecznie edytor video) funkcje, tutaj na przykład, jak piszesz, eksport. To tak jak w edytorze tekstu nie blokować nic, wszystkie, nawet najbardziej zaawansowane funkcje dostępne, ale już za zapis żądać zapłaty i wtedy praktycznie nic nie zrobisz, możesz sobie jedynie przetestować program. Tak się Polacy kiedyś rwali do kapitalizmu, no to go mamy, chociażby właśnie w takiej formie.

Nie ma to jak dobrze wdane pieniądze i oby tak dalej, obyś dalej był tak zadowolony.

A tak przy okazji : nie znasz przypadkiem takiego rozwiązania do Ateki ? Bo jak wielokrotnie pisałem, generalnie jestem bardzo zadowolony z auta, żeby tylko nie to cholernie zawieszenie gokarta, które psuje całą radość z jazdy, codziennie. Gdybym jeździł poza miastem, to mniej bym to odczuwał, ale na miejskich nierównościach, każdych, nawet najmniejszych, jest po prostu tragedia.
Nie niestety nie orientuje się, ja autem mało po mieście się poruszam, tak więc nie przeszkadza mi to zawieszenie.

flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Post autor: flash »

Polecam DaVinci Resolve do montowania wideo. :) Odpowiednik Premiere od Adobe, ale darmowy. Również dość rozbudowany (przynajmniej jak dla mnie), ale prosty montaż da się też szybko i łatwo zrobić, bez godzin tutoriali.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

flash pisze:Polecam DaVinci Resolve do montowania wideo. :) Odpowiednik Premiere od Adobe, ale darmowy. Również dość rozbudowany (przynajmniej jak dla mnie), ale prosty montaż da się też szybko i łatwo zrobić, bez godzin tutoriali.
Dziękuję, za informacje, chyba się nim kiedyś bawiłem, finałowo przesiadłem się na capcut. Był mniej intuicyjny, ale będę musiał się chyba z nim przeprosić.

Misiek

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Jak się ogląda to musi boleć.

Tu zwykli ludzie na mtb.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (09 cze 2025, 23:32)
Ocena: 4.76%

Misiek

Grz_Bo pisze:
09 cze 2025, 13:05

Tu zwykli ludzie na mtb.

Oj, musiało boleć, na pewno, no ale to profesjonaliści i takie poważne kraksy się zdarzają. A pamiętasz ten wypadek kilka lat temu na trasie jakiegoś wyścigu, jak ktoś z widzów pociągnął za kierownicę przejeżdżającego rowerzysty i z dużą prędkością wpadł na barierki ?. Z tego co pamiętam, to chyba nieźle, wielokrotnie, się połamał. Ale wydaje mi się, na moje nieprofesjonalne oko, że sporą część tych zjazdów z Twojego zestawu, to nawet ja bym chyba pokonał bez problemu. Oni to nazwali "Piątkowe wpadki", a u nas pewnie bardziej adekwatna byłaby nazwa : "Niedzielni rowerzyści", bo niby rowery i ubiór nie niedzielny, ale umiejętności to chyba już tak.

Awatar użytkownika
Grz_Bo

Misiek pisze:
Grz_Bo pisze:
09 cze 2025, 13:05

Tu zwykli ludzie na mtb.

Oj, musiało boleć, na pewno, no ale to profesjonaliści i takie poważne kraksy się zdarzają. A pamiętasz ten wypadek kilka lat temu na trasie jakiegoś wyścigu, jak ktoś z widzów pociągnął za kierownicę przejeżdżającego rowerzysty i z dużą prędkością wpadł na barierki ?. Z tego co pamiętam, to chyba nieźle, wielokrotnie, się połamał. Ale wydaje mi się, na moje nieprofesjonalne oko, że sporą część tych zjazdów z Twojego zestawu, to nawet ja bym chyba pokonał bez problemu. Oni to nazwali "Piątkowe wpadki", a u nas pewnie bardziej adekwatna byłaby nazwa : "Niedzielni rowerzyści", bo niby rowery i ubiór nie niedzielny, ale umiejętności to chyba już tak.
Ja te filmiki oglądam, by dotarło do mnie, że nie jestem niezniszczalny i lepiej zawsze sprawdzić co i jak.

Poza tym, sam mam doświadczenie, w miejscu, które zjeżdżałem dużo razy bez problemów, ale raz chciałem przyszpanować i zrobić kontrolowany uślizg koła - czego się nie robi dla oglądalności i sławy - co ostatecznie spowodowało otb - przelot nad kierownicą.

Za ten post autor Grz_Bo otrzymał podziękowanie:
Misiek (10 cze 2025, 11:48)
Ocena: 4.76%

Misiek

Grz_Bo pisze:
10 cze 2025, 10:11
Ja te filmiki oglądam, by dotarło do mnie, że nie jestem niezniszczalny i lepiej zawsze sprawdzić co i jak.

Poza tym, sam mam doświadczenie, w miejscu, które zjeżdżałem dużo razy bez problemów, ale raz chciałem przyszpanować i zrobić kontrolowany uślizg koła - czego się nie robi dla oglądalności i sławy - co ostatecznie spowodowało otb - przelot nad kierownicą.

Czyli jednym słowem : i profesjonaliści i półprofesjonaliści i amatorzy powinni ZAWSZE uważać, nie przeceniać swoich możliwości i umiejętności, nie szarżować, bo na cytowanych nagraniach widać, że każdemu może się przytrafić coś mniej lub bardziej niedobrego, a skutki czasami mogą być bardzo opłakane, wbrew pozorom łącznie z utratą życia. Ostatnio znów doświadczony taternik spadł z ponad 100 m i niestety nie przeżył.

ODPOWIEDZ