Automatyczne (samoczynne) wyłączanie deaktywacji START STOP?
- rybsko
- Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
- Podziękował: 63 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
Automatyczne (samoczynne) wyłączanie deaktywacji START STOP?
Cześć,
Od zakupu auta w kwietniu 2022 roku deaktywowany przyciskiem system START STOP pozostawał nieaktywny do czasu kolejnego uruchomienia auta. Od paru tygodni tymczasem deaktywacja wyłącza się (gaśnie) po kilku lub kilkunastu minutach. Czy to przypadkiem sprawka jakiejś niedawnej aktualizacji? Jest jakieś ustawienie, które tym steruje, bo póki co nic takiego nie znalazłem...
Dzięki
PS. Ciekawostka. Próbowałem o to samo zapytać na grupie facebook'owej, ale tam moderatorzy chyba mają jakieś problemy osobowościowe i kasują posty wedle bliżej nieznanego klucza. To tam normalka?
Od zakupu auta w kwietniu 2022 roku deaktywowany przyciskiem system START STOP pozostawał nieaktywny do czasu kolejnego uruchomienia auta. Od paru tygodni tymczasem deaktywacja wyłącza się (gaśnie) po kilku lub kilkunastu minutach. Czy to przypadkiem sprawka jakiejś niedawnej aktualizacji? Jest jakieś ustawienie, które tym steruje, bo póki co nic takiego nie znalazłem...
Dzięki
PS. Ciekawostka. Próbowałem o to samo zapytać na grupie facebook'owej, ale tam moderatorzy chyba mają jakieś problemy osobowościowe i kasują posty wedle bliżej nieznanego klucza. To tam normalka?
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Re: Automatyczne (samoczynne) wyłączanie deaktywacji START STOP?
Niedawno miałem to samo, skasowali mi posta trzy razy...myślę, że kluczem jest rejestracja inna niż pełne imię i nazwisko, przynajmniej w moim przypadku jest to jakieś wytłumaczenie, bo zarejestrowałem się tak jak na tym forum.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2504 razy
Czyli, że cenzura w Internecie ciągle ma się dobrze, a wręcz kwitnie, mimo zapewnień, że jej nie ma. Dziwi mnie tylko domniemany "klucz" kasowania postów, czyżby zemsta za chęć odrobiny anonimowości ? "Anonimowie" mogą tylko czytać, ale już nie pisać.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
- rybsko
Tyle, że ja tam anonimowy nie jestem 
Cenzura ma się doskonale. Myślę, że jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Podstawową jest taka, że te różne grupy/fankluby stały się motorami zarabiania, a to kończy swobodę wypowiedzi. Mamy też epidemię afirmacji, która wykształciła "permanentnie urażonych", a przeciętny "urażony" nie potrafi odróżnić konstruktywnej krytyki od mowy nienawiści. Póki co, mowy nienawiści dobrze nie potrafi zdefiniować nawet prawodawca, choć już tworzy prawo o taką definicję oparte...
Tyle, że te teorie nie tłumaczą dlaczego zadanie nowego, konkretnego, nieatakującego czegokolwiek pytania o coś, o czym jeszcze na grupie nie było - nie pasi moderatorom. Może coś z ilorazem...
No, ale my tu gadu gadu, a mnie ten guzik START STOP ciągle ostatnio gaśnie...
Cenzura ma się doskonale. Myślę, że jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Podstawową jest taka, że te różne grupy/fankluby stały się motorami zarabiania, a to kończy swobodę wypowiedzi. Mamy też epidemię afirmacji, która wykształciła "permanentnie urażonych", a przeciętny "urażony" nie potrafi odróżnić konstruktywnej krytyki od mowy nienawiści. Póki co, mowy nienawiści dobrze nie potrafi zdefiniować nawet prawodawca, choć już tworzy prawo o taką definicję oparte...
Tyle, że te teorie nie tłumaczą dlaczego zadanie nowego, konkretnego, nieatakującego czegokolwiek pytania o coś, o czym jeszcze na grupie nie było - nie pasi moderatorom. Może coś z ilorazem...
No, ale my tu gadu gadu, a mnie ten guzik START STOP ciągle ostatnio gaśnie...
- Ocena: 4.76%
- YoursTruly
- Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 21 razy
Używam tego przycisku nagminnie, na dłużej i krócej. Nie zauważyłem żeby się dezaktywował po czasie. Możesz zbadać ile czasu potrzebuje na samoczynne wyłączenie się? Zrobię test u siebie.
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Dość pochopne wnioski wyciągasz.rybsko pisze: ↑23 cze 2025, 5:36Cenzura ma się doskonale. Myślę, że jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy. Podstawową jest taka, że te różne grupy/fankluby stały się motorami zarabiania, a to kończy swobodę wypowiedzi. Mamy też epidemię afirmacji, która wykształciła "permanentnie urażonych", a przeciętny "urażony" nie potrafi odróżnić konstruktywnej krytyki od mowy nienawiści. Póki co, mowy nienawiści dobrze nie potrafi zdefiniować nawet prawodawca, choć już tworzy prawo o taką definicję oparte...
Administruję/moderuję kilka grup na FB (w tym moderacja Cupra Ateca Polska) i wcale odpowiedź nie jest prosta.
1) Facebook potrafi sam z siebie zablokować posta w kluczu znanym tylko facebookowi. Mam przypadki że ludzie nie mogą wysłać posta już na poziomie wysyłki - choć nie jest inwazyjny, bez wulgaryzmów, bez jakiś newralgicznych słów, ataków... Sam nie wiem o co chodzi.
2) Nie wiem na której grupie pisałeś (SEAT Ateca klub Polska czy CUPRA Ateca Klub Polska).
3) Z tego co mi wiadomo grupa Cupra Ateca Klub Polska w żaden sposób nie zarabia, nie wiem jak w przypadku Seat Ateca.
4) Główny problem grup w tej chwili to dołączanie fikcyjnych kont (np. założone max. 2 tygodnie temu, 5 znajomych). Przez nie notorycznie pojawiają się posty mające na celu wyłudzenie kasy (typu "Jestem w ciężkiej sytuacji finansowej, co mi radzicie..."). Blokuję takie konta z automatu bo mechanizm Facebooka kompletnie sobie z tym nie radzi. Myślę że Sailor88 mógł się zetknąć z tym konkretnym przypadkiem. Tym bardziej że regulamin Facebooka toleruje tylko konta imienne.
5) W razie problemów napisz bezpośrednio do Admina/Moderatorów, serio to powinno rozwiązać dziwne zachowanie. Jeśli będę mógł jakoś pomóc w przypadku Cupra Ateca Polska to dawaj śmiało, pomogę jak mogę. Seat Ateca ma 1 admina+1mod. Cupra Ateca ma 1 admina+2 modów.
Ps. Przepraszam za off-topic.
- Ocena: 9.52%
- rybsko
Spróbuję, chociaż nigdy nie gapię się na niego i zawsze przegapiam ten momentYoursTruly pisze: ↑23 cze 2025, 10:43Używam tego przycisku nagminnie, na dłużej i krócej. Nie zauważyłem żeby się dezaktywował po czasie. Możesz zbadać ile czasu potrzebuje na samoczynne wyłączenie się? Zrobię test u siebie.
- rybsko
Dzięki za głos w sprawie i deklarację chęci pomocy, bardzo miłe. Jeśli moje wnioski są chybione wobec Twojego stylu zarządzania, to świetnie. Niemniej podtrzymuję wyrażoną opinię o "kolizji interesów" oraz "urażonych" jako znaczących pretekstach dla zabijania dyskusji w ogóle, poparta jest zbyt dużą porcją doświadczenia. Przy czym wcale nie napisałem, że to akurat musiało się stać tym razem tam, gdzie wysłałem swojego posta. Oczywiście, że mogło zajść coś innego.Kris_G pisze: ↑23 cze 2025, 15:42Dość pochopne wnioski wyciągasz.
Administruję/moderuję kilka grup na FB (w tym moderacja Cupra Ateca Polska) i wcale odpowiedź nie jest prosta.
1) Facebook potrafi sam z siebie zablokować posta w kluczu znanym tylko facebookowi. Mam przypadki że ludzie nie mogą wysłać posta już na poziomie wysyłki - choć nie jest inwazyjny, bez wulgaryzmów, bez jakiś newralgicznych słów, ataków... Sam nie wiem o co chodzi.
2) Nie wiem na której grupie pisałeś (SEAT Ateca klub Polska czy CUPRA Ateca Klub Polska).
3) Z tego co mi wiadomo grupa Cupra Ateca Klub Polska w żaden sposób nie zarabia, nie wiem jak w przypadku Seat Ateca.
4) Główny problem grup w tej chwili to dołączanie fikcyjnych kont (np. założone max. 2 tygodnie temu, 5 znajomych). Przez nie notorycznie pojawiają się posty mające na celu wyłudzenie kasy (typu "Jestem w ciężkiej sytuacji finansowej, co mi radzicie..."). Blokuję takie konta z automatu bo mechanizm Facebooka kompletnie sobie z tym nie radzi. Myślę że Sailor88 mógł się zetknąć z tym konkretnym przypadkiem. Tym bardziej że regulamin Facebooka toleruje tylko konta imienne.
5) W razie problemów napisz bezpośrednio do Admina/Moderatorów, serio to powinno rozwiązać dziwne zachowanie. Jeśli będę mógł jakoś pomóc w przypadku Cupra Ateca Polska to dawaj śmiało, pomogę jak mogę. Seat Ateca ma 1 admina+1mod. Cupra Ateca ma 1 admina+2 modów.
Ps. Przepraszam za off-topic.
Niekoniecznie w ramach polemiki, tylko dla porządku:
- Sprawa dotyczy grupy Seat Ateca Klub Polska,
- Mam spore doświadczenie jako uczestnik wielu grup i pomimo, że to co piszesz o automatach platformy jest wielce prawdopodobne, na żadnej innej grupie nie doświadczyłem ich uciążliwości; ale będzie coraz gorzej, jak automat zacznie rozpoznawać, że nie jesteś wyjątkowo afirmujący
- Nie jestem jedynym, którego post na wspomnianej grupie arbitralnie zniknął,
- Nie uczestniczę na FB anonimowo, konto na pewno nie wygląda jak anonimowe czy niedawno założone, raczej coś 10+ lat,
- Jestem członkiem tamtej grupy też kupę czasu, trochę moich postów zostało opublikowane, ale też niezła porcja doczekała się wycięcia - uwierz mi, bez żadnych przesłanek merytorycznych; czasem również dyskusje, które już miały po 20-30 sensownych komentarzy...
- Zdaję sobie sprawę z dużej słabości modelu "wall'a" dla prowadzenia dyskusji na grupach. Niewygodny stos, wszystko, co głębiej, to w pewnym sensie przepada...
- Kris_G
- Samochód: Cupra Ateca 1.5 DSG
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 35 razy
Zgadzam się w 100%. Podejrzewam że nadgorliwość jakiegoś admina/moda spowodowała że Twój post(y) zostały wycięte ale na czynnik ludzki już niestety nie mam wpływu. Podsumowując, dawaj znać jeśli coś nie będzie grało w grupie Cupra Ateca Klub Polska.
Dobra, wracamy do właściwego wątku deaktywacji START/STOP bo nas Andrzej jeszcze wytnie
Dobra, wracamy do właściwego wątku deaktywacji START/STOP bo nas Andrzej jeszcze wytnie
- Ocena: 4.76%
- rybsko
Tak jest, wracamy do meritum. Dziś jeździłem pół godziny i cholerny START/STOP nie zgasł... Albo wariuję, albo tam jest jakaś losowość...