Aktualizacja oprogramowania

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
flash
Samochód: Seat Ateca FR 1.5 TSI DSG7 FL 2022
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 96 razy

Re: Aktualizacja oprogramowania

Post autor: flash »

Kubawojcik pisze:
29 lip 2025, 17:25
Wyłączanie się carplay w konkretnej lokalizacji nie jest problemem softu tylko zakłóceń.
Jakich zakłóceń? Bo też to mam u siebie, że w konkretnych miejscach w mieście rozłącza telefon od samochodu (korzystam z Android Auto), ale tylko na chwilę i od razu łączy ponownie. Obstawiałem Yanosika, że na rozjazdach dróg coś się "gubi" albo "chrzani" i wywala Yanosika, a Yanosik całe AA, ale to tylko moja hipoteza.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

U mnie około 2km od domu jest miejsce, w którym rozłącza się sprzęt z telefonem po WiFi, a co za tym idzie AA też - zawsze w tym samym punkcie, co do metra. Stoi tam maszt operatora sieci po WiFi. W każdym razie z AP w telefonie w promieniu 500m nic nie chce się połączyć. Zrywanie WiFi występuje tylko w tym miejscu. Poza tym punktem Tidal po AA śmiga, nie zdarzają się przerywania itd. po poprzedniej i aktualnej aktualizacji. Yanosik nie ma nic do rzeczy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

krowka1978 pisze:
29 lip 2025, 20:24
U mnie około 2km od domu jest miejsce, w którym rozłącza się sprzęt z telefonem po WiFi, a co za tym idzie AA też - zawsze w tym samym punkcie, co do metra. Stoi tam maszt operatora sieci po WiFi. W każdym razie z AP w telefonie w promieniu 500m nic nie chce się połączyć. Zrywanie WiFi występuje tylko w tym miejscu. Poza tym punktem Tidal po AA śmiga, nie zdarzają się przerywania itd. po poprzedniej i aktualnej aktualizacji. Yanosik nie ma nic do rzeczy.
Może masz tam gdzieś w okolicy zapamiętaną sieć WiFi i się przełącza. Jeśli nie, to może spróbuj wyłączyć opcję "Przełącz na lepszą sieć WiFi" lub coś podobnego w ustawieniach WiFi telefonu. Jeśli jest duży nadajnik WiFi tak jak piszesz, to może mają otwartego hotspota i telefon przełącza się na sieć z lepszym Internetem i odłącza od WiFi w samochodzie. A jeśli nie to, to chyba faktycznie zakłócenia przez dużą moc tego nadajnika.

Awatar użytkownika
kmw

Ja od jakichś dwóch tygodni (ale nie wiem, czy była jakaś aktualizacja, bo nie widziałem takowej) mam tak, że jak uruchamiam samochód i włącza się AA i chcę od razu włączyć play, to po pół sekundy się wyłącza i muszę drugi raz kliknąć i już jest OK. Nawet jak poczekam dłuższą chwilę przed włączeniem muzyki, to tak się dzieje. AA bezprzewodowo. Wcześniej tak nie było, czy u Was też tak to działa?

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

kmw pisze:
30 lip 2025, 9:30
krowka1978 pisze:
29 lip 2025, 20:24
Może masz tam gdzieś w okolicy zapamiętaną sieć WiFi i się przełącza. Jeśli nie, to może spróbuj wyłączyć opcję "Przełącz na lepszą sieć WiFi" lub coś podobnego w ustawieniach WiFi telefonu. Jeśli jest duży nadajnik WiFi tak jak piszesz, to może mają otwartego hotspota i telefon przełącza się na sieć z lepszym Internetem i odłącza od WiFi w samochodzie. A jeśli nie to, to chyba faktycznie zakłócenia przez dużą moc tego nadajnika.
Z sieci WiFi mam zapamiętaną tylko własną domową, ów nadajnik nie ma otwartego hotspota. Co więcej po połączeniu z AA mój telefon rozłącza się z moją domową siecią WiFi i przechodzi na mobilną. W każdym razie w okolicy tego nadajnika, powtarzając się, przy włączonym hotspocie w moim telefonie, nie może połączyć się z nim żaden inny telefon, czy radio samochodu - multimedia online też z tego względu nie działają. Swego czasu zaparkowałem tam i testowałem. Telefon jako hotspot jest widoczny, ale nie idzie się z nim połączyć. Po opuszczeniu tego obszaru wraca do normy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

A może to zakłóca jakaś linia energetyczna, naziemna lub tym bardziej kablowa podziemna ? Jak dziś pamiętam, to jeżdżąc jeszcze Galaxy zawsze w tym samym miejscu po drodze z pracy do domu pod nisko (ale jeszcze zgodnie z przepisami) zawieszoną linią wysokiego napięcia, jak była możliwość przyśpieszenia (warunki drogowe, ruch innych pojazdów), to coś zakłócało pracę komputera pokładowego od sterowania silnikiem i przełączał się w tryb "chroniony", czy jakoś podobnie i na czerwono wyświetlał się komunikat "Check engine" i następowało ograniczenie do 2'000 obr / min. W innych miejscach podczas podobnego przyśpieszania nigdy nic się nie działo. W innym przypadku, także zawsze w tym samym miejscu, znajomemu w bardziej współczesnym i "zelektronizowanym" samochodzie, wyskakiwały na ekranie jakieś komedie i dopiero podczas późniejszego remontu tej linii dowiedział się, że bardzo blisko tego miejsca biegła podziemna linia średniego napięcia. Niby tylko 50 Hz, ale za to wysokie napięcie i może jednak.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
kmw

To może jakaś dziupla złodziei samochodowych w okolicy ze sprzętem zakłócającym sygnały wszelakie :)

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

Ja w kilku miejscach to zauważyłem. Np w Gdyni na Wielkopolskiej albo na drodze między A1 a Aleksandrowem Kujawskim. Problem jest powtarzalny 10/10 a akurat jeden z tych punktów mijałem w dniu aktualizacji (przed i po niej) także wiem że nie pomogło ;)
A przyczyna? Kto wie..

Awatar użytkownika
Grz_Bo
Samochód: Seat Leon
Podziękował: 413 razy
Otrzymał podziękowań: 290 razy

Post autor: Grz_Bo »

Że zapytam, jakie macie roczniki Waszych aut, że wpadła Wam ta aktualizacja?

Awatar użytkownika
YoursTruly
Samochód: Ateca FR 2023 1.5 DSG
Podziękował: 30 razy
Otrzymał podziękowań: 21 razy

Post autor: YoursTruly »

2023 here

ODPOWIEDZ