Nawał komunikatów: awaria czujników parkowania

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Bonifacy
Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 65 razy

Post autor: Bonifacy »

Wczoraj podczas dłuższej jazdy moja Ateca oszalała. Co chwilę wyświetlały się komunikaty: awaria czujników parkowania, awaria asystenta wyjazdu i chyba jeszcze jakieś inne. Na wyświetlaczu pojawiał się widok kamery 360. Samochód chwilowo tracił moc i prędkość. Zatrzymałem się na stacji benzynowej i gdy po kilku minutach ruszyłem w dalszą drogę już nie było żadnych problemów.

Ktoś wie, co to może/mogło być? Czy zgłaszać w ASO? Samochód jest jeszcze przez 4 miesiące na gwarancji.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2504 razy

Re: Nawał komunikatów: awaria czujników parkowania

Post autor: Misiek »

Bonifacy pisze:
04 wrz 2025, 9:40
Wczoraj podczas dłuższej jazdy moja Ateca oszalała. Co chwilę wyświetlały się komunikaty: awaria czujników parkowania, awaria asystenta wyjazdu i chyba jeszcze jakieś inne. Na wyświetlaczu pojawiał się widok kamery 360. Samochód chwilowo tracił moc i prędkość. Zatrzymałem się na stacji benzynowej i gdy po kilku minutach ruszyłem w dalszą drogę już nie było żadnych problemów.

Ktoś wie, co to może/mogło być? Czy zgłaszać w ASO? Samochód jest jeszcze przez 4 miesiące na gwarancji.
Jakiś czas temu ktoś już pisał o kolejnych komunikatach o chwilowej awarii kolejno chyba wszystkich asystentów, czy wspomagaczy. Jakiś czas temu (kilka miesięcy, może z rok, nie pamiętam) ja także miałem coś takiego, ale nie miałem ograniczenia mocy i także po ponownym uruchomieniu wszystko było normalnie, do dzisiaj. Jeżeli do ASO masz niedaleko, to warto byłoby to sprawdzić, oczywiście jeżeli błędy te zapisały się w pamięci, bo jeżeli nie, to będzie znana odpowiedź : jeździć i obserwować, a jak się powtórzy, to nagrać.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Bez informacji o błędach trudno wyrokować. Takie cyrki mogą dziać się, gdy jest problem z akumulatorem, punktami masowymi itd.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Bonifacy

Zadzwoniłem z tą sprawą do ASO, powiedzieli, żeby przyjechać. Pojechałem, nie stwierdzili niczego, komputer żadnych błędów nie wykazuje. Jeździć, obserwować.

Za to przy okazji tej wizyty zostawiłem u nich 750 zł - odstraszacz kun i dezynfekcja klimatyzacji wraz z wymianą filtra kabinowego.

krowka1978
Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: krowka1978 »

Bonifacy pisze:
09 wrz 2025, 19:57
Zadzwoniłem z tą sprawą do ASO, powiedzieli, żeby przyjechać. Pojechałem, nie stwierdzili niczego, komputer żadnych błędów nie wykazuje. Jeździć, obserwować.
Ale ściemę dowalili. W centralkach zapisują się błędy, których użytkownik nie widzi w zegarach, a w tej sytuacji, gdy kilka systemów padło, na 100% zapisy powstały. Swoją drogą w nowych samochodach nie ma tak, że w centralkach jest czysto, zawsze coś jest zapamiętane niestety (z różnych powodów - jakości oprogramowania, problemów z akumulatorem itp.).
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016

Bonifacy

Co ciekawe, cały czas miałem te ostrzeżenia w aplikacji, ale gdy przyszedłem do ASO i chciałem to pokazać, aplikacja była zresetowana, musiałem się logować, i po zalogowaniu nie było już tych ostrzeżeń.

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Bonifacy pisze:
10 wrz 2025, 11:53
Co ciekawe, cały czas miałem te ostrzeżenia w aplikacji, ale gdy przyszedłem do ASO i chciałem to pokazać, aplikacja była zresetowana, musiałem się logować, i po zalogowaniu nie było już tych ostrzeżeń.
Hehe, to taka nowoczesna wersja przypadków, kiedy w samochodzie ujawnia się jakaś usterka, ale akurat jak jedziesz do mechanika, to nie można jej wywołać :D
Co do komunikatów, to też ostatnio miałem ich wysyp przez klika dni, pojawiały się jeden za drugim (Travel Assist niedostępny, Front Assist niedostępny, itd. w sumie ze 3-4 komunikaty na raz), przy czym sprawdzając od razu okazywało się, że np. Travel Assist działa. Zauważyłem, że pojawiają się przy wolnej jeździe i mocnym skręceniu kierownicy, np. na parkingu, czy po ruszeniu i skręcie na ostrym skrzyżowaniu. Na forum wyczytałem, ze chyba dwie osoby miały taki przypadek, że wymieniono im kierownicę, bo przy takich objawach uszkodzony okazał się jakiś czujnik zatopiony w niej na stałe. U mnie było to po corocznym dokładnym myciu auta w domu i po nałożeniu quick detailera na całe nadwozie i przypomniało mi się, że rok temu po takim zabiegu też chyba kilka razy mi się wyświetliły te komunikaty. Przetarłem radar i przednie czujniki parkowania jakimś preparatem do mycia szyb i problem ustąpił po tych kilku dniach. Więc albo u mnie coś zamokło i przez kilka dni siedziała wilgoć np. w obudowie radaru i przy skręcie woda się gdzieś "przelewała" albo ten quick detailer tworzył jakąś barierę na radarze lub czujnikach (zawiera kwarc/krzemionkę) albo zaczyna ujawniać się usterka tego czujnika w kierownicy. Zwykle myję auto na myjni bezdotykowej, dość obficie je spłukując i nie mam takich przypadków.

ODPOWIEDZ