Opcje widoku virtual cockpit

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
tobi
Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tobi »

Cześć.

Dwa pytania: Ateca 2024 wersja style
1. czy jest opcja, żeby na virtual cockpit wyświetlały się jednocześnie obrotomierz i prędkościomierz, oba w stylu analogowym? Czy trzeba mieć coś ekstra wykupione do tego?
Wstępnie poklikałem i znalazłem tylko jedno z dwóch na raz, albo tylko prędkościomierz albo obrotomierz.

2. Czy bez wykupionej navi można mapy z google maps świecić na cockpicie?

Pozdrawiam!

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Re: Opcje widoku virtual cockpit

Post autor: rybsko »

tobi pisze:
20 sty 2025, 17:04
1. czy jest opcja, żeby na virtual cockpit wyświetlały się jednocześnie obrotomierz i prędkościomierz, oba w stylu analogowym? Czy trzeba mieć coś ekstra wykupione do tego?
Wstępnie poklikałem i znalazłem tylko jedno z dwóch na raz, albo tylko prędkościomierz albo obrotomierz.
W tym wątku możesz zobaczyć, że wiele osób ma, nic nie trzeba extra:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 916#p40916
Tylko mowa o dużym cockpicie, a nie tej małej wersji, wprowadzonej 1-2 lata temu:

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

Z postu wynika, że kolega @tobi ma mały cockpit i tam jest to co widzi. Wszystko jest opisane w instrukcji obsługi. BTW mały w pełni cyfrowy cockpit jest genialnie prosty, przejrzysty i przy skrzyni DSG niczego więcej nie trzeba. Świadomie zamawiając auto wybrałem właśnie jego, no ale je jestem zapewne wyjątkiem :). Większość woli dwa tradycyjne choć cyfrowe zegary. Mapy Google nie wyświetlają się na żadnym z nich.

maselko
Samochód: Seat Ateca Reference 1.0 / Seat Arona Style 1.0
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: maselko »

Właśnie w małym brakuje mi, aby to i to było razem. Albo chociaż jak masz obrotomierz to na środku dać cyfrowa wartość prędkości, a nie po boku.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

W cyfrowym widoku masz obrotomierz nad prędkością. W widoku obrotomierza prędkość jest chyba na środku, choć słabo pamiętam, bo rzadko używam. Edit: sprawdziłem, faktycznie jest po boku. Inna rzecz, że na co komu obrotomierz do codziennej jazdy z DSG.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2025, 17:28 przez Skylla, łącznie zmieniany 1 raz.

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Nie można dać jednocześnie dużego obrotmierza i prędkości w podstawowych zegarach. To było u mnie dyskwalifikujące te podstawowe zegary.

Ps. Mam inne pytanie, czy da się tak ustawić aby mapa fabrycznej navi była na zegarach trochę większa i wypełniała większość widoku? Gdzieś widziałem taki widok w połączeniu z zegarami bez wskazówki (rosnące slupki prędkości i obrotów) że mapa navi zajmuje duzą część kokpitu. Mi udało się tylko w kwadracie na środku ją wyświetlić.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Awatar użytkownika
kmw
Samochód: Cupra Ateca 1.5TSI DSG 2024
Podziękował: 93 razy
Otrzymał podziękowań: 77 razy

Post autor: kmw »

Zdaje się, że musisz wyłączyć w wirtualnym kokpicie wskazania wewnątrz prędkościomierza i obrotomierza, czyli ustawić na (chyba) klasyczne, wtedy mapa rozciąga się na większą część ekranu.

tobi
Samochód: Ateca 1.5 TSI 2024 manual
Podziękował: 15 razy

Post autor: tobi »

Skylla pisze:
20 sty 2025, 19:44
Z postu wynika, że kolega @tobi ma mały cockpit i tam jest to co widzi. Wszystko jest opisane w instrukcji obsługi. BTW mały w pełni cyfrowy cockpit jest genialnie prosty, przejrzysty i przy skrzyni DSG niczego więcej nie trzeba. Świadomie zamawiając auto wybrałem właśnie jego, no ale je jestem zapewne wyjątkiem :). Większość woli dwa tradycyjne choć cyfrowe zegary. Mapy Google nie wyświetlają się na żadnym z nich.
Mo ja mam manual, jak w opisie obok, więc fajnie byłoby mieć pełny widok. Ale spoko, da się przeżyć bez tego ;)

Charls
Samochód: Cupra Formentor
Podziękował: 3 razy

Post autor: Charls »

Witam wszystkich. Seat Ateca z grudnia 2024. Czy ktoś drążył temat ewentualnej wymiany VC z tego małego beznadziejnego na większy, na którym można ustawić klasyczne zegary z tarczą obrotomierza i prędkościomierza?

jabaraks
Samochód: Ateca 1,5 DSG, xperience, Magic Black
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: jabaraks »

Charls pisze:
06 wrz 2025, 10:59
Witam wszystkich. Seat Ateca z grudnia 2024. Czy ktoś drążył temat ewentualnej wymiany VC z tego małego beznadziejnego na większy, na którym można ustawić klasyczne zegary z tarczą obrotomierza i prędkościomierza?
Sprawdź:

https://eldar-sklep.pl/strona-glowna/se ... ontaz.html

Musisz znaleźć używany VC z niższym przebiegiem, bo podczas kodowania jest możliwość korekty tylko w górę.
Za ten post autor jabaraks otrzymał podziękowanie:
Charls (18 lis 2025, 13:50)
Ocena: 4.76%

ODPOWIEDZ