Serwis na 2 lata/30 tys.
-
kemotxb
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG7 Style 2023
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: Serwis na 2 lata/30 tys.
U mnie podobnie jak ktoś pisał wyżej - podczas przeglądu po 2 latach od zakupu wymianie podlegał olej silnikowy, filtr oleju, filtr kabinowy, akcja serwisowa była na sterownik centralnego zamka ( podobno auto mogło się samoczynnie zamknąć pomimo kluczyka wewnątrz), dodatkowo zrobiłem ozonowanie klimy, oraz dolali płynu chłodzącego. W swoim zakresie zrobiłem wymianę piór wycieraczek przód i tył bo fabryczne to lipa była piszczały niemiłosiernie już pół roku od zakupu. Na przeglądzie zgłosiłem problem z hałasem z układu napędowego coś ala ocieranie szuranie na co serwis stwierdził że to hałas z mechanizmu różnicowego i że to normalne ehm typ techniki czy jakoś tak. Cena filtra kabinowego powala bo jakoś 300 zł, a całość wyniosła 1500 zł. Za rok przegląd rozszerzony plus badanie techniczne.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2502 razy
Odnośnie cen, to pamiętaj na przyszłość, że do ASO zawsze jedzie się z własnymi "gratami", a przynajmniej z większością, z tymi najpopularniejszymi, bo jak widzisz za filtr wcale nie lepszy od Twojego zapłacisz 300. Jak piszą inni użytkownicy, ASO nie robi z tego problemu, oczywiście jeżeli przywieziesz właściwe, więc czemu przepłacać. A za podobno jeden z najlepszych, czyli Mann, antybakteryjny i "antyzapachowy", z węglem aktywnym, zapłacisz coś koło 60 - 70 zł. O filtrze oleju, powietrza, czy tym bardziej o bańce oleju, nie wspomnę. A nie pytałeś z ciekawości ile chcą za wycieraczki, to porównaj to z tym ile sam za nie Ty zapłaciłeś. Kwota niby niższa, ale za baterię do kluczyka chcieli 40 zł, a ja sobie kupiłem Energizera za 9. Rozumiem, że żyją z marży, ale bez przesady, bo takimi cenami zrażają do siebie klientów.kemotxb pisze: ↑20 lip 2025, 15:30U mnie podobnie jak ktoś pisał wyżej - podczas przeglądu po 2 latach od zakupu wymianie podlegał olej silnikowy, filtr oleju, filtr kabinowy, akcja serwisowa była na sterownik centralnego zamka ( podobno auto mogło się samoczynnie zamknąć pomimo kluczyka wewnątrz), dodatkowo zrobiłem ozonowanie klimy, oraz dolali płynu chłodzącego. W swoim zakresie zrobiłem wymianę piór wycieraczek przód i tył bo fabryczne to lipa była piszczały niemiłosiernie już pół roku od zakupu. Na przeglądzie zgłosiłem problem z hałasem z układu napędowego coś ala ocieranie szuranie na co serwis stwierdził że to hałas z mechanizmu różnicowego i że to normalne ehm typ techniki czy jakoś tak. Cena filtra kabinowego powala bo jakoś 300 zł, a całość wyniosła 1500 zł. Za rok przegląd rozszerzony plus badanie techniczne.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
sewek372
- Samochód: SEAT Ateca 1.5TSI manual; Skoda Octavia 1.6MPI
- Podziękował: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Mi właśnie pojawił się komunikat o pierwszym przeglądzie po 2 latach. ASO serwis wyceniło w sumie na 1575zł za wymianę oleju i filtr kabinowy. Po rozmowie telefonicznej że nie che wymiany oleju (wymieniam co 12tys) a filtr wymieniłem sobie sam, koszt serwisu żeby zachować gwarancję to 550zł. Jak dla mnie to cena kosmiczna za samo sprawdzenie - jak to Pan uprzejmie ujął - czy samochód nadaje się do jazdy. To samo mogę zrobić na dowolnej stacji diagnostycznej za 50zł. I tu się zastanawiam czy nie zrezygnować z ASO i gwarancji, jak do tej pory z autem nie było żadnych problemów poza nieszczęsnymi skrzypieniami plastików i jakby brzęczenia szyb podczas jazdy, ale ASO to olewa bo podobno teraz wszystkie auta skrzypią.
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Może trochę odbiegnę od tematyki wątku, ale zastanawiająca jest dla mnie chęć dobrowolnej rezygnacji z gwarancji. Całkiem niedawno ktoś inny na tym forum też pisał, że właśnie z niej rezygnuje. Zaciekawiła mnie ta postawa, bo ja na taki krok bym się nie zdecydował. Gwarancję traktuję jak ubezpieczenie przed dużymi problemami, jakąś kosztowną awarią, której prawdopodobieństwo wystąpienia może nie jest duże, ale jednak może się zdarzyć. Fakt, że koszty przeglądów w ASO są wysokie, ale te kilka czy kilkanaście stówek to jednak mogę wysupłać i jakoś to przełknę. Ale koszt poważnej awarii idący w grube tysiące, a może i dziesiątki tysięcy, to byłby już dla mnie poważny problem.
- Ocena: 9.52%
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
-
Bonifacy
- Samochód: Seat Ateca 1.5 DSG Xperience
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 65 razy
Popieram opinię kolegi Mapera. Także uważam, że za cenę zachowania gwarancji warto zapłacić za przeglądy w ASO. U mnie pięcioletnia gwarancja kończy się wraz z końcem tego roku i wtedy przejdę na nieautoryzowane serwisy, chyba że będzie jakiś promocyjny pakiet przeglądów w zachęcającej cenie.
-
krowka1978
- Samochód: Seat Ateca, FIAT 500X
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
To ja pisałem, że rezygnuję z gwarancji - od dwóch miesięcy nie mam. Zrobiłem to z pełną świadomością biorąc pod uwagę wiele lat obcowania z różnymi ASO i brakiem jakości ich pracy. Nie chodzi o koszty, ale jak sam robię, to mam spokojną głowę, całe ranty progowe, śruby/nakrętki wkręcane odpowiednimi momentami itd., czego raczej w ASO nie uświadczysz - nigdy w żadnym ASO nie widziałem w użyciu klucza dynamometrycznego.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2025, 20:14 przez krowka1978, łącznie zmieniany 1 raz.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI EVO2 DSG 7 150KM Velvet Red 2023
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
FIAT 500X Lounge 1.4 16V MultiAir II Turbo 140KM 2016
-
Maper
Jeśli sam naprawiasz samochód, to rozumiem. Ale większość użytkowników nie ma takiej wiedzy, umiejętności, możliwości i odpowiedniego wyposażenia. ASO może nie jest idealne, ale trzeba też mieć świadomość, że niezależne warsztaty nie oferują na ogół jakości lepszej, ale często gorszą. Moje doświadczenia po kilkunastu latach użytkowania i napraw dwóch poprzednich samochodów w różnych takich miejscach są bardzo złe i jeżeli już kupując nowy samochód zapłaciłem również za gwarancję, to z niej nie zrezygnuję, bo alternatywa dla ASO w moim odczuciu nie byłaby pod żadnym względem lepsza.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
-
Lu_83
- Samochód: Seat Ateca
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Popieram, np zestaw sprzęgieł to coś ok 2.5 tyś. Więc warto chociaż zrobić jakiś przegląd za te 900zł jadąc ze swoim olejem i filtrem a kabinowy wymieniając samemu (10 min pracy + filtr 35zł).Maper pisze: ↑23 wrz 2025, 16:05Może trochę odbiegnę od tematyki wątku, ale zastanawiająca jest dla mnie chęć dobrowolnej rezygnacji z gwarancji. Całkiem niedawno ktoś inny na tym forum też pisał, że właśnie z niej rezygnuje. Zaciekawiła mnie ta postawa, bo ja na taki krok bym się nie zdecydował. Gwarancję traktuję jak ubezpieczenie przed dużymi problemami, jakąś kosztowną awarią, której prawdopodobieństwo wystąpienia może nie jest duże, ale jednak może się zdarzyć. Fakt, że koszty przeglądów w ASO są wysokie, ale te kilka czy kilkanaście stówek to jednak mogę wysupłać i jakoś to przełknę. Ale koszt poważnej awarii idący w grube tysiące, a może i dziesiątki tysięcy, to byłby już dla mnie poważny problem.
Ps. Widzę że też masz Xpirienca 1.5 w dsg tak jak ja, tyle że u mnie model 24, czy pamiętasz na jaką kwotę uda się utargować model 25 z tą wersją wyposażenia? U.mnie jak kupowałem na sam koniec roku 2024 r to mówili że w przyszłym roku będzie tylko drożej, jestem ciekawy czy ściemniali.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24
-
Maper
W momencie gdy zamawiałem na wiosnę, cena Xperience 1.5 TSI z DSG zaczynała się od 134900 zł. Była to cena obniżona o 20 tys. w stosunku do tej w konfiguratorze. Coś jeszcze można było urwać na pakiecie wyposażenia comfort+ i wynegocjować jakiś niewielki rabat od dealera.
Tylko nie wiem, czy to można jakoś sensownie porównywać do cen z zeszłego roku (a może sprzed dwóch lat, bo w stopce masz samochód z 2023 roku). Inna rzeczywistość rynkowa, presja chińskiej motoryzacji jeszcze nie była tak wyraźna jak teraz. I dwa lata to w obecnych czasach rynkowych kawał czasu. Właśnie wróciłem ze sklepu ze słoikiem ogórków kiszonych za 22 zł. Drogie, ale pyszne. A dwa lata temu za takie same płaciłem połowę tej ceny i też wydawało mi się, że to drogo.
PS. Niedługo po tym, jak zamówiłem samochód, jeden z youtuberów wypuścił film o atece. Jest tam też mowa o tegorocznych cenach:
Tylko nie wiem, czy to można jakoś sensownie porównywać do cen z zeszłego roku (a może sprzed dwóch lat, bo w stopce masz samochód z 2023 roku). Inna rzeczywistość rynkowa, presja chińskiej motoryzacji jeszcze nie była tak wyraźna jak teraz. I dwa lata to w obecnych czasach rynkowych kawał czasu. Właśnie wróciłem ze sklepu ze słoikiem ogórków kiszonych za 22 zł. Drogie, ale pyszne. A dwa lata temu za takie same płaciłem połowę tej ceny i też wydawało mi się, że to drogo.
PS. Niedługo po tym, jak zamówiłem samochód, jeden z youtuberów wypuścił film o atece. Jest tam też mowa o tegorocznych cenach:
- Ocena: 4.76%
-
vertus69
- Samochód: Seat Ateca 1,5 TSI XP 2020 FL
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Masz manuala (mq281) tak jak ja, więc sprawdź czy nie masz hałasu wydobywającego się ze skrzyni przy gwałtownym ruszeniu i naciśnięciu sprzęgła. Temat szeroko poruszany w sieci. Ja to zgłosiłem i oczywiście mnie olali, serwis DYNAMICA. Klasyczne TTTM i ma to wpływ jedynie na komfort, a nie na pracę podzespołów. Szkoda, że w żadnej publikacji prasowej nie ma informacji, że praca skrzyni ma wpływ na komfort, a to już zakrawa na zatajenie wady przed klientami. Nie dotyczy to tylko Seata ale całej grupy VAG. Żenadasewek372 pisze: ↑23 wrz 2025, 9:20Mi właśnie pojawił się komunikat o pierwszym przeglądzie po 2 latach. ASO serwis wyceniło w sumie na 1575zł za wymianę oleju i filtr kabinowy. Po rozmowie telefonicznej że nie che wymiany oleju (wymieniam co 12tys) a filtr wymieniłem sobie sam, koszt serwisu żeby zachować gwarancję to 550zł. Jak dla mnie to cena kosmiczna za samo sprawdzenie - jak to Pan uprzejmie ujął - czy samochód nadaje się do jazdy. To samo mogę zrobić na dowolnej stacji diagnostycznej za 50zł. I tu się zastanawiam czy nie zrezygnować z ASO i gwarancji, jak do tej pory z autem nie było żadnych problemów poza nieszczęsnymi skrzypieniami plastików i jakby brzęczenia szyb podczas jazdy, ale ASO to olewa bo podobno teraz wszystkie auta skrzypią.