Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Re: Szybkie ? - szybkie odpowiedzi !
Potwierdzam, że Bosch Rear 3397016895 A284H pasuje do Ateci z 2024 i zapewne nowszych, a po wymianie pracuje wreszcie bezgłośnie. Skąd Seat bierze te oryginalne wycieraczki, nie mam pojęcia. Zbierały nadal idealnie, więc szkoda było wymieniać, ale hałasowały masakrycznie. Teraz z przodu i z tyłu Bosch i wreszcie cisza.
-
Maper
- Samochód: Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Hej.
Podczas wymiany kół na zimowe zauważyłem, że na piastach w miejscu, gdzie stykają się one z otworem felgi, pojawiła się korozja. Półroczny samochód, pierwsza zmiana sezonowa kół, więc wydaje mi się, że dość szybko to zaczęło korodować. I mam pytanie, czy w tych miejscach powinno się nakładać jakiś stały smar, który by te miejsca przed korozją zabezpieczał? Oryginalnie żadnych śladów smaru w tych miejscach nie było.
Podczas wymiany kół na zimowe zauważyłem, że na piastach w miejscu, gdzie stykają się one z otworem felgi, pojawiła się korozja. Półroczny samochód, pierwsza zmiana sezonowa kół, więc wydaje mi się, że dość szybko to zaczęło korodować. I mam pytanie, czy w tych miejscach powinno się nakładać jakiś stały smar, który by te miejsca przed korozją zabezpieczał? Oryginalnie żadnych śladów smaru w tych miejscach nie było.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Różne są szkoły na ten temat...osobiście po oczyszczeniu z rdzy stosuję bardzo cienką warstwę białego smaru ceramicznego i robię to każdorazowo przy sezonowej zmianie kół. Kontrowersje wynikają z faktu możliwości nałożenia zbyt grubej warstwy smaru i nierównomiernego przylegania felgi do piasty i ewentualnego "bicia". Można zastosować też wazelinę techniczną lub nawet olej...Maper pisze: ↑11 lis 2025, 13:20Hej.
P.S. Obejrzyj sobie to:
- Ocena: 4.76%
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Maper
Dziękuję za odpowiedź i to szybką.
Film obejrzałem. Dotyczy on trochę innego problemu, bo smarowania płaskich powierzchni między piastą i tarczą hamulcową. U mnie korozja pojawiła się na walcowych powierzchniach piasty w miejscu, w którym osadzony jest na nią otwór felgi. Bicia koła po zastosowaniu cienkiej warstwy smaru w tym miejscu raczej bym się nie bał. Między otworem felgi a średnicą piasty jest przecież pewien luz. To nie są powierzchnie pasowane ani na wcisk, ani nawet suwliwie. Wprost przeciwnie, kłopotów z tym miejscem można się doczekać, kiedy po kilku latach pojawi się na piaście gruba warstwa korozji. W swoim starym kilkunastoletnim samochodzie miałem tak, że korozji było w tym miejscu tak dużo, że pewnego razu był problem ze zdjęciem z piasty odkręconego koła. Widziałem, że wulkanizator by je zdjąć, walił w oponę kilkukilowym młotem. Chyba więc odkręcę jeszcze raz koła i spróbuję nałożyć cienką warstwę jakiegoś smaru stałego, bo olej to moim zdaniem dość szybko może się z tego miejsca wypłukać. Muszę tylko najpierw poszukać i zaopatrzyć się w taki smar. Zastanawia mnie tylko, czy taki smar nie ma jakiegoś wpływu chemicznego na aluminium (w feldze). Ze smarowaniem elementów stalowych mam jakieś tam doświadczenie i tu problemów się nie spodziewam, z aluminium jednak zawodowo nie mam styczności i stąd moje dylematy.
Film obejrzałem. Dotyczy on trochę innego problemu, bo smarowania płaskich powierzchni między piastą i tarczą hamulcową. U mnie korozja pojawiła się na walcowych powierzchniach piasty w miejscu, w którym osadzony jest na nią otwór felgi. Bicia koła po zastosowaniu cienkiej warstwy smaru w tym miejscu raczej bym się nie bał. Między otworem felgi a średnicą piasty jest przecież pewien luz. To nie są powierzchnie pasowane ani na wcisk, ani nawet suwliwie. Wprost przeciwnie, kłopotów z tym miejscem można się doczekać, kiedy po kilku latach pojawi się na piaście gruba warstwa korozji. W swoim starym kilkunastoletnim samochodzie miałem tak, że korozji było w tym miejscu tak dużo, że pewnego razu był problem ze zdjęciem z piasty odkręconego koła. Widziałem, że wulkanizator by je zdjąć, walił w oponę kilkukilowym młotem. Chyba więc odkręcę jeszcze raz koła i spróbuję nałożyć cienką warstwę jakiegoś smaru stałego, bo olej to moim zdaniem dość szybko może się z tego miejsca wypłukać. Muszę tylko najpierw poszukać i zaopatrzyć się w taki smar. Zastanawia mnie tylko, czy taki smar nie ma jakiegoś wpływu chemicznego na aluminium (w feldze). Ze smarowaniem elementów stalowych mam jakieś tam doświadczenie i tu problemów się nie spodziewam, z aluminium jednak zawodowo nie mam styczności i stąd moje dylematy.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG graphite grey 2025r. (+ składany hak, ogrzewanie postojowe, pakiet wspomagania XL, navi, kokpit 10,25", elektr. reg. fotela, kamery 360* i kilka innych drobiazgów)
- sailor 88
- Samochód: Nissan Qashqai E-POWER : był Seat Ateca 1,6TDI
- Podziękował: 99 razy
- Otrzymał podziękowań: 450 razy
Film jest poglądowy a problem pokrewny, bo dotyczy miejsca styku felgi z tarczą hamulcową na całej powierzchni przylegania, nie tylko w okolicy otworu...to tylko kwesta czasu. Aluminium utlenia się, bo w miejscu styku z innym metalem w obecności wilgoci tworzy się mikroogniwo nasilające proces korozji i dotyczy ona obu powierzchni...felgi i tarczy hamulcowej. Warto więc oczyszczać te powierzchnie i delikatnie smarować.Maper pisze: ↑11 lis 2025, 15:07Dziękuję za odpowiedź i to szybką.
Film obejrzałem. Dotyczy on trochę innego problemu, bo smarowania płaskich powierzchni między piastą i tarczą hamulcową. U mnie korozja pojawiła się na walcowych powierzchniach piasty w miejscu, w którym osadzony jest na nią otwór felgi. Bicia koła po zastosowaniu cienkiej warstwy smaru w tym miejscu raczej bym się nie bał. Między otworem felgi a średnicą piasty jest przecież pewien luz.
...Spieszmy się kochać diesel'e, tak szybko odchodzą...
-
Maper
Poszperałem trochę po internecie i widzę, że polecany w takich zastosowaniach jest smar ceramiczny, czyli taki, o jakim pisałeś. I w taki chyba się zaopatrzę. Sporo osób ostrzega, by nie stosować w tych miejscach smaru miedzianego, bo w miejscach styku stali z aluminium powoduje tzw. korozję galwaniczną.
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Czy w przypadku filtra kabinowego z węglem aktywnym jest jakaś różnica, którą stroną się go wkłada ? Pytam, ponieważ właśnie przyszły i nie widzę żadnego oznaczenia, strzałki, czy coś takiego, a w załączonej instrukcji obrazkowej także nic nie widzę. Faktycznie, jedna strona jest jaśniejsza, a druga ciemniejsza, jakby węglowa, chociaż nie całkowicie czarna. Na jednym z boków są jakieś napisy, ale bardzo niewyraźne, jakby zatarte, ledwo, ledwo widzę numer katalogowy. Dzięki za pomoc.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie 
-
Skylla
- Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Filtron strzałkę ma. Jeżeli jej nie ma, to włożyłbym nowy filtr w ten sam sposób, jak włożony był poprzedni i tyle. Sorry za trywialną odpowiedź:)
-
Misiek
- Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
- Podziękował: 1143 razy
- Otrzymał podziękowań: 2503 razy
Dzięki Waszym licznym wcześniejszym poradom, że niby najlepsze, zamówiłem Mann'y. No więc już po napisaniu pytania do Was nie poddałem się i jeszcze raz wziąłem jeden, tym razem pod silne światło, uzbroiłem oko w lupę i dopiero wtedy jakoś tam, ale na prawdę ledwo, ledwo, dostrzegłem te cholerne strzałki i napis "AIR FLOW" (dobrze kombinowałem, że od warstwy ciemniejszej do jaśniejszej) plus numer katalogowy i jeszcze coś tam, ale dopiero wtedy i nadal bardzo niewyraźnie. Cholera, żeby nie można było tego jakoś nadrukować w bardziej czytelny sposób ! Ja rozumiem, że podłoże bardzo "włochate" i to trudny materiał do druku, ale żeby przy dzisiejszym stanie technologii ? Ech ! Najważniejsze, że niedługo nie będę musiał ustawiać nawiewu na wyższą prędkość oraz będę miał czyściejsze powietrze i podobno bez nieprzyjemnych, szkodliwych, zapachów, tak jak piszą inni, że faktycznie niby ten aktywny węgiel działa i filtruje nawet starego, śmierdzącego diesla.
Dzięki wszystkim za odzew i pomoc. Teraz jeszcze tylko przeprawa z dobraniem się do komory tego nieszczęsnego filtra, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę i nie będę musiał korzystać z kogoś pomocy, bo niestety manualnie nie jestem dobry.
Dzięki wszystkim za odzew i pomoc. Teraz jeszcze tylko przeprawa z dobraniem się do komory tego nieszczęsnego filtra, mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę i nie będę musiał korzystać z kogoś pomocy, bo niestety manualnie nie jestem dobry.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie