Żywotność opon

Ogólne dyskusje techniczne, opis problemów i usterek oraz ich sposoby ich rozwiązania
Rafiner
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG FR
Podziękował: 121 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Re: Żywotność opon

Post autor: Rafiner »

Grzadq pisze:
25 mar 2023, 17:17
No ja mam continentale premium contact 6 i po 2 sezonach letnich bieżnik 3.5-3mm.

Dojeżdżę jeszcze ten sezon, przy czym w deszczu lub dużej wilgoci jazda emerycka, tak to widzę.

Goodyeary ultragrip zima po 2 sezonach 6 mm bieżnik, może jednak "coś" jest w tych zestawieniach? Z drugiej strony zimą inaczej się jeździ niż latem ... Cóż, kupię nowe letnie kapcie w przyszłym lub obecnym sezonie, pewnie pilotki od michelin i porównam czy to rzeczywiście tylko styl jazdy czy jednak producenci też coś mają do gadania w kwestii ścierania opon.
Każdy ma swoje odczucia i swoje chwali. Ja w Octavii miałem GY, potem Michelin Primacy, a następnie Continentale PC. I Micheliny mi zząbkowały, co było przyczyną szybszej wymiany na Continentale i pomiedziałem nigdy więcej Michelinów. I bądź tu mądry. Jeden chwali, drugi gani. Kupujemy najlepsze jakie nas stać i tyle.

Ja jeżdżę do połowy bieżnika opon i wymieniam. Tak co 5 lat średnio. Wyjątkiem byly Btidgestony w Fabii 2, gdzie zrobiłem na nich prawie 70 tys km i miały jeszcze 3mm.

Ateca 1.5 tsi DSG, Radium Grey, wersja FR + extrasy. Eko-pierdoly powyłączane i LPG KME zalozone. :twisted:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
rybsko
Samochód: Ateca FR TSI 2.0 FL
Podziękował: 63 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy

Post autor: rybsko »

To już wiem jak to będzie wyglądało u mnie. Kiedy zmieniałem teraz letnie na zimowe, to dali mi znać, że jeszcze może tysiąc km i będzie konieczna zmiana. A to oznacza, że przejeżdżę na letnich 4 sezony oraz 30 tysięcy km. Trochę mało, co? Dla jasności, to były te z salonu, 19".

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

To nawet dla wielosezonowych byłoby mało. Jakie to opony i jaki styl jazdy?

Awatar użytkownika
rybsko

Skylla pisze:
27 lis 2025, 18:38
Jakie to opony i jaki styl jazdy?
Spróbujmy rozszyfrować:

Obrazek

Jakis bridgestone? To jedyna fotka, jaką mam na teraz.

Styl jazdy? Nie za bardzo potrafię ocenić. Na pewno nie jazda ekonomiczna, dosyć dynamiczna, ale żadnych rekordów, pisków, wyścigów... pewnie 30% drogi szybkiego ruchu, reszta lokal.

Skylla
Samochód: Seat Ateca 1.5 TSI DSG 2024
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: Skylla »

No to w czym problem, bieżnik zjechany, popękane boki, twarda guma?

Awatar użytkownika
rybsko

Miernik pokazał, że końcówka. Na wiosnę zrobię dokładniejsze fotki ich stanu.

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

rybsko pisze:
27 lis 2025, 14:24
To już wiem jak to będzie wyglądało u mnie. Kiedy zmieniałem teraz letnie na zimowe, to dali mi znać, że jeszcze może tysiąc km i będzie konieczna zmiana. A to oznacza, że przejeżdżę na letnich 4 sezony oraz 30 tysięcy km. Trochę mało, co? Dla jasności, to były te z salonu, 19".
Według mnie BAAAAARDZO MAŁO, nawet gdybyś preferował jazdę sportową, czyli codzienne ruszanie z poślizgiem i "szybkie zakręty". W Galaxy do dzisiaj są fabryczne Michelin Primacy, a to już będzie 18 lat i około 92 tys. km, oczywiście nieokreślona cześć z tego przejechane było na zimowych. Do wskaźnika jeszcze trochę brakuje, a poza tym nie widać kompletnie żadnych objawów starzenia się, co niedawno potwierdził nawet diagnosta w SKP.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Lu_83
Samochód: Seat Ateca
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Lu_83 »

Kurczę czyżby tak jakość się popsuła po 2020 roku? W poprzednich autach jakie miałem od 2010 roku w każdym opony 5 lat minimum czyli cały czas użytkowania auta a przebiegi nie jakieś małe bo ok 12-14 tyś rocznie. Zima i lato całe koła zawsze i sam przekładkę robię, tylko co 3 lata wyważanie za 50zł.
Teraz mam Atecę od prawie roku, dokupiłem zimowe całe koła i mam nadzieję 5 lat pojeździć.
Seat Ateca Xperience 1.5 TSI DSG - 2023r model 24

Misiek
Samochód: Ateca 1.5 DSG Xperience + Ford Galaxy
Podziękował: 1143 razy
Otrzymał podziękowań: 2503 razy

Post autor: Misiek »

Lu_83 pisze:
28 lis 2025, 9:55
Kurczę czyżby tak jakość się popsuła po 2020 roku?
...
Oszczędności, oszczędności, oszczędności. Niedawno nasz forumowy guru pisał, że ostatnio zauważalnie popsuła się jakość także i akumulatorów. W dobie spadku sprzedaży (czytaj : niezadowalającej producentów) chyba wszystkiego, a przede wszystkim chęci większego zarobku przez chyba wszystkie firmy, nie wymyślono jeszcze innego sposobu na zmuszenie klienta do zakupu nowego produktu, jak zmniejszenie jego trwałości, czasu eksploatacji. Większość użytkowników niestety nie próbuje nawet naprawiać swoich starych sprzętów i kupuje nowe. Inna sprawa, że części zamienne są czasami horrendalnie drogie i czasami jeden główny podzespół (zasilacz, płyta główna, czy panel LCD w telewizorach) potrafi kosztować prawie tyle, co całe urządzenie, co także odstrasza przed naprawą, bo panuje opinia, że jednak co nowe, to nowe, bo to i gwarancja, a i bardzo często coś nowego, nowe funkcjonalności.

Nie wiem, czy słyszałeś (słyszeliście) kiedyś o zmowie producentów tradycyjnych żarówek, oczywiście przed wieloma laty. W związku z tym, że według nich świeciły zdecydowanie za długo, to umówiono się, że zaczną stosować słabszy, mniej trwały, drut wolframowy i przez to ograniczono ich trwałość do około 1000 - 1500 godzin. Proceder ten jest znany od dość dawna do dzisiaj w różnych urządzeniach jako świadome, celowe, postarzanie. Czytałem kiedyś o takim pomyśle, że montowano bardzo słabej jakości włącznik główny i przez to urządzenia nie dało się włączyć, a serwis oczywiście diagnozował to jako uszkodzony zasilacz, za wiadomo jak wielkie pieniądze. Podobnie umieszczano kondensatory elektrolityczne specjalnie blisko jakiegoś źródła ciepła, jak na przykład radiator, żeby szybciej wysechł i stracił parametry, a serwis oczywiście, podobnie jak poprzednio, diagnozował jako awarię całego zasilacza. Także takie buty.
Hmmm, to dziwne, u mnie działa normalnie :lol:

Awatar użytkownika
rybsko

Misiek pisze:
28 lis 2025, 0:32
Według mnie BAAAAARDZO MAŁO, nawet gdybyś preferował jazdę sportową, czyli codzienne ruszanie z poślizgiem i "szybkie zakręty". W Galaxy do dzisiaj są fabryczne Michelin Primacy, a to już będzie 18 lat i około 92 tys. km, oczywiście nieokreślona cześć z tego przejechane było na zimowych. Do wskaźnika jeszcze trochę brakuje, a poza tym nie widać kompletnie żadnych objawów starzenia się, co niedawno potwierdził nawet diagnosta w SKP.
Też tak uważam, że trochę mało. Inna sprawa, że koleś mi powiedział jedynie, że blisko koniec. Nie wiem ile tego bieżnia zostało. Pewnie zaktualizuję info na wiosnę.

Z innej beczki, wydaje mi się, że 18 lat, to już przynajmniej 2x za długo ze względu na właściwości gumy, niezależnie od kilometrów czy bieżnika.

ODPOWIEDZ